Helyi közélet

2024.03.24. 16:38

Nézhettük, hogyan esznek a pingvinek

Suki Zoltán

Jól érzik magukat a szegedi pingvinek. Fotó: Török János

A pingvinek látványetetésével kezdődtek vasárnap a Víz Világnapjának rendezvényei a Szegedi Vadasparkban. Az időjárás sajnos egy darabig nem volt kegyes a látogatókhoz, mert szakadt az eső, de azért néhányan így is kíváncsiak voltak arra, hogy miként is esznek a frakkos madarak. Később szerencsére javult az idő, így több látogató is érkezett az állatkertbe.

A pingvinek egyébként minden más madárnál jobban alkalmazkodtak a vízi életmódhoz. Idejük java részét a vízben töltik, ahol halakat, tintahalakat és rákokat fognak maguknak, esetenként 20 méternél is mélyebbre merülve. Szárnyuk csak a vízben evezésre alkalmas, repülni nem tudnak vele. Az állatokat Szegeden is hasonló táplálékkal látják el, zömmel halakat kapnak enni.

Ráadásul a pingvinek igen szórakoztató madarak. A szárazföldön kiegyenesedett testtartással, totyogva, de meglehetősen gyorsan haladnak. A törmeléklejtőkön akár 300 méter magasra is felkapaszkodhatnak. Jeges felszíneken pedig hasra fekszenek, és magukat a szárnyukkal hajtva csúsznak. A Szegedi Vadasparkban szemlátomást jól érzik magukat, és lehet, hogy eszük ágában sem lenne visszatérni az eredeti élőhelyükre, a Föld déli féltekéjére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában