Zöld Busz Program

2023.06.29. 12:30

Villanybuszokat adtak át Szegeden

Nyolc darab, tisztán elektromos meghajtású autóbuszt adtak át csütörtökön Szegeden. A Zöld Busz Program támogatásával végrehajtott, csaknem nettó 1,3 milliárd forint értékű fejlesztés hozzájárul a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez.

Suki Zoltán

Modern buszokkal gazdagodott a város. Fotó: Török János

Új, elektromos buszok érkeztek csütörtökön Szegedre, összesen nyolc darab. A járműveket a városháza előtt adták át.

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester azt mondta, hogy mostanra a szegedi tömegközlekedési járműpark lett a legzöldebb az országban. Hozzátette, hogy a városvezetés elkötelezte magát ezért a célért.

Az a célunk, hogy Szeged levegője minél tisztább és egészségesebb legyen, ezért fejlesztik folyamatosan a járműflottát

 – tette hozzá az alpolgármester. A mostani beszerzéssel a járműpark életkora 8 év alá csökkent.

Az új szóló autóbuszok alacsonypadlósak, teljesen elektromos üzeműek. Van bennük klíma és wifi is. Mivel elektromosak, tölteni is kell őket, ami naponta körülbelül két órát vesz igénybe, és egy töltéssel 300 kilométert tudnak menni. Azzal, hogy nem benzinnel, vagy gázolajjal üzemelnek a buszok, évente 526 tonna szén-dioxidtól szabadítják meg a környezetet. Ennyi gázt köt meg 7680 lombos fa.

Néhány nappal ezelőtt pedig új Volvo buszokat adtak át, szintén Szegeden.

Akkor Bói Loránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára elmondta, az 5 éve tartó jármű-fiatalítási program részeként érkeztek új buszok a vármegyébe, a járművek mintegy 1,6 milliárd forintba kerültek. A fejlesztésnek köszönhetően a helyközi állomány átlagéletkora 12,7 évről 10,8 évre csökkent. Megjegyezte, az alacsony padlós, klimatizált, kerekesszék- és babakocsi szállítására is alkalmas járművek magas színvonalon szolgálják az utasok kényelmét.

Jelen volt a programon Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója is, aki arról számolt be, hogy a vármegyében folyamatos a flotta megújítása, csak az elmúlt két évben 33 darab új autóbusz állt forgalomba a vármegye helyközi vonalain, míg Szeged helyi közlekedésében idén február óta 10 darab gázüzemű jármű korszerűsíti az állományt.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában