Szegedi hírek

2022.11.18. 11:30

A pedagógusokért és az oktatásügyért demonstráltak Szegeden - fotók

A péntek reggeli pedagógus sztrájkkal egyidőben az ország számos pontján élőláncot alkottak diákok, szülők és az oktatásügyi reformok támogatói. Szegeden a múzeum előtt több mint félszázan gyűltek össze.

T.K.

Élőlánccal fejezték ki a pedagógussztrájkkal egyidőben diákok és szülők a szolidaritásukat Szegeden is. Fotó: Gémes Sándor

Országos demonstrációt szervezett péntek reggel az Egységes Diákfront – Pala Mozgalom. Összesen 43 városban alkottak élőláncot reggel 8 órától a résztvevő diákok, szülők és tanárok, hogy felhívják a figyelmet a pedagógusok problémáira és az oktatási rendszer hiányosságaira. Szegeden a Móra Ferenc Múzeum elé hívták az ügy támogatóit, ahol a kora reggeli időpont és a szemerkélő eső ellenére is több mint félszázan jelentek meg. Főleg diákokat és szülőket láttunk, a tanárok ebben az időben az intézményekben tartottak sztrájkot. Ők előző délután vonultak utcára: a szintén országos akció részeként megtartott tiltakozó meneten, illetve az azt követő Klauzál téri rendkívüli tanórán több százan vettek részt. Azon a rendezvényen elhangzott: péntek délelőtt Szegeden és környékén 17 intézményben tartanak munkabeszüntetést a pedagógusok.

Mindeközben a múzeum előtt a résztvevők az ország többi pontjához hasonlóan megalkották az élőláncot. Deákos, radnótis, tömörkényes, ságváris és vasváris fiatalokat is láttunk, de egyetemisták is csatlakoztak a megmozduláshoz, a Wesley-iskolából pedig pedagógusok jöttek el. A látványos akció után beszédek hangzottak el, felszólalt egy pedagógus és több fiatal is. Fodor Zsófia, a Szegedi Egységes Diákfront tagja elmondta: az esemény célja, hogy egységet mutassanak és éreztessék a tanárokkal, velük vannak. 

– Szeretnénk példát mutatni fiatalabb diáktársainknak is, hiszen mi hamarosan elballagunk, ha azonban nem történik érdemi előrelépés, nekik kell folytatniuk a kiállást a változás mellett. De arról is biztosítjuk ezzel az akcióval a tanárainkat, hogy nem kell rosszul érezniük magukat, amiért néhány órát nem tartanak meg a sztrájk miatt – fogalmazott. Egy másik diáklány pedig arról beszélt, csupán tanulni szeretnének magukért és a jövőért, ez azonban az összeomló oktatásban lehetetlen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában