Szír és nepáli migránsok is jöttek

Száz embert állítottak meg.

Suki Zoltán

Szombaton összesen 64 határsértőt tartóztattak a rendőrök a polgárőrökkel közösen – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Csongrád-Csanád vármegyében 58 határsértőt találtak Ásotthalmon és Domaszéken. A szomszédos Bács-Kiskunban pedig 6 migránst találtak Kelebián és Tompán. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor afgán, szír, pakisztáni, nepáli, kínai, marokkói és sri-lankai állampolgároknak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően átkísérést alkalmaztak. Ugyanaznap a határkerítés csongrád-csanádi szakaszán 150 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje a határt. 

migráns,rendrőség,bevándorlás
Száz embert állított meg a rendőrség. Archív fotó: Tóth Imre/MW

Az MTI pedig arról számolt be, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága azt kérte Magyarországtól, hogy dolgozzon a legális beutazás lehetőségének biztosításán, szavatoljon hatékony jogorvoslatot a menedékkérők számára, és hagyjon fel a Szerbiába történő kollektív kitoloncolások gyakorlatával. A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló szervezet közleménye szerint az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága három, az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott ítélet magyarországi végrehajtását vizsgálta. Megállapították, hogy a magyar hatóságok két ügyet érintően is elmulasztották felmérni a rossz bánásmód kockázatát, mielőtt az érintett menedékkérőket kiutasították az országból és a biztonságosnak ítélt unión kívüli országba, Szerbiába toloncolták volna.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában