Afgánok és szírek is jöttek

Suki Zoltán

Szerdán összesen 36 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök az országban – közölte csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság. A határsértőket Csongrád-Csanád vármegyében Ásotthalmon, Röszkén és Szegeden találták. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor afgán, szír, indiai, palesztin és török állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Ugyanaznap a rendőrök a határkerítés Csongrád-Csanád vármegyei szakaszán 53 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan Magyarországra lépjen. 

migráns
Nincsenek papírjaik a migránsoknak.
Fotó: Csudai Sándor / Illusztráció

A hirado.hu pedig arról számolt be, hogy felújítja Spanyolország és Mauritánia a biztonsági erőik közötti együttműködést annak érdekében, hogy felvegyék a küzdelmet az embercsempészekkel szemben és leállítsák az illegális bevándorlók veszélyes tengeri útjait az Atlanti-óceánon a Kanári-szigetek felé. A lap szerint ezt Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök jelentette be mauritániai látogatásán. A miniszterelnök szerint a bevándorlás olyan szükséglet, amely felvet néhány problémát, és emiatt olyan megoldásokat kell találni, amelyekkel emberséges, biztonságos és rendezett módon lehet menedzselni a migrációt, oly módon, hogy az valamennyi országnak előnyös legyen. Hozzátette, az elöregedő spanyol társadalomnak szüksége van a migrációra.

A spanyol miniszterelnök háromnapos nyugat-afrikai körúton van, amelynek során Mauritánia után Gambiába és Szenegálba is ellátogat, ahonnan az illegális bevándorlókat szállító csónakok többsége útnak indul a Kanári-szigetek felé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában