Tizennégy határsértő jött

Suki Zoltán

Fotó: Csudai Sándor

Tizennégy határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök péntektől vasárnapig – tájékoztatott hétfőn az Országos Rendőr-főkapitányság.

Azt írták, hogy pénteken és szombaton egy-egy, vasárnap tíz, jogellenesen az országban tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek az ideiglenes biztonsági határzárhoz a rendőrök. Az ország belsejében elfogtak két határsértőt is, akik ellen idegenrendészeti eljárás indult. Ezt az eljárást akkor indítják el, ha az illegális bevándorló be tudja bizonyítani, hogy olyan országból jött, amelyikkel van Magyarországnak toloncegyezménye. Ezek egyébként Horvátország, Románia és Ukrajna. 

Az elmúlt héten az országban összesen 74 határsértőt találtak, és kísértek vissza. A megelőző héten – július 1-jétől 7-ig – a feltartóztatottak száma 58 volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében elfogtak öt határsértőt is, akikkel szemben szintén idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt egy gyanúsított ellen indult büntetőeljárás.

Az embercsempészést alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában