Helyi időjárás

2024.08.22. 12:55

Meteorológiai szonda landolt Szegeden

A Belvárosi híd közelében érhetett földet a Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumból még szerdán felbocsátott rádiószonda – írta meg a Dél-Alföld meteorológia nevű közösségi oldal. Egy hete egy másik meteorológiai szonda egy algyői családi ház mellett landolt.

Jeszenszky Zoltán

Fotó: Dél-Alföld meteorológia/Facebook

A meteorológiai rádiószondát magasba juttató ballon 33 kilométer magasan durrant szét Móraváros felett. Az útját követő térkép szerint elképzelhető egyik fa tetején „csücsül”, ha csak le nem fújta a szél vagy rá nem lelt valaki. A rádiószonda a felbocsátási helyétől számítva alig 5 kilométeres távot tett meg, ami elég rövidnek számít, hiszen gyakran 50-100 kilométerre, egyes esetekben akár 150-200 km-re is elfújhatja a szél.

Egy hete Algyőn ért földet az éjféli rádiószonda, az egyik nagy portájú kertes háznál landolt – erről ugyancsak a Dél-Alföld meteorológia nevű közösségi oldal számolt be.

Meteorológiai rádiószonda: pótolhatatlan adatokat ad

Tóth Tamás, a HungaroMet Zrt. meteorológusa a Délmagyarországnak elmondta, hogy a rádiószonda egy hidrogénnel töltött meteorológiai ballonra erősített mérőműszer, amely a légkört függőlegesen pásztázza át. Amíg a rádiószonda a levegőben van, addig folyamatosan, gyakorlatilag két másodpercenként közvetíti azokat az adatokat, amelyek aztán alapját adják az előrejelzési számításoknak is.

Az előrejelzések elkészítéséhez nem elég, hogy a földfelszínen mérünk, ismernünk kell a légkör magasabb rétegeiben is a kritikai állapothatározókat, ezért naponta két alkalommal, Budapestről és Szegedről rádiószondát bocsátanak fel. Mindig a greenwichi középidőhöz számított dél előtt, illetve éjfél előtt történik ezeknek a rádiószondáknak a felbocsátása 

– hangsúlyozta Tóth Tamás.

Mínusz 60-70 Celsius-fok vár rá

Ez az egyetlen olyan mérőeszköz, amely közvetlen, direkt érzékelők segítségével tudja megmondani nagyon nagy pontossággal azt, hogy a légkör magasabb rétegeiben – például 10500 méteren – milyenek a hőmérsékleti viszonyok, milyen szél fúj fent, mekkora a légnyomás, és mekkora a levegő nedvességtartalma. Ebben a magasságban akár mínusz 60-70 hőmérséklet és több mint 100 kilométeres szelek várnak az eszközre. A mérési program nagyjából másfél-két óra hosszat tart, az újabb generációs szondák már nemcsak akkor mérik át a légkört, amikor emelkednek, hanem akkor is, amikor már zuhannak vissza. A lezuhant szondákat gyakran lelkes rádióamatőrök gyűjtik össze. 

Automatikusan működik az állomás

Magyarország területéről naponta négy ilyen rádiószondát bocsátanak fel. A szegedi és a budapesti automata rádiószonda állomásokat még 2020 augusztusában adták át. Ezek működéséről egy videót is feltöltöttek a HungaroMet Zrt. honlapjára. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!