Szegedi egyetemi hírek

2024.07.11. 18:54

Szeged klímája a mediterrán városokéhoz hasonlít

Szeged belvárosában az éves középhőmérséklet jelentősen emelkedett.

Delmagyar.hu

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Tavaly 15,2 Celsius fokot mértek, ami olyan mediterrán városok átlaghőmérsékletének felel meg, mint Róma, Marseille vagy Szaloniki - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. Az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének kutatásai szerint Szeged külterületén az éves középhőmérséklet 14,4 Celsius fok volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak 11,5 fokos átlagát.

Az elmúlt 13 hónap globálisan a legmelegebb időszak volt a mérések kezdete óta, és ez a rendkívüli meleg Magyarországon is megfigyelhető. Az SZTE és a HungaroMet Zrt. együttműködésének köszönhetően Szegeden 1998 óta nemcsak a külterületen, hanem a belvárosban is végeznek méréseket. Az SZTE Egyetem utcai épületének tetején és udvarán zajló mérések alapján vizsgálható a klímaváltozás és a városklíma együttes hatása. Ezek a kutatások fontosak a jövőbeli változások előrejelzéséhez és a szükséges intézkedések megtételéhez.

A kutatások alapján Szeged belvárosában az elmúlt év átlaghőmérséklete a mediterrán városokéhoz vált hasonlóvá, ami jelentős eltérés a korábbi időszakokhoz képest. A belvárosban az éjszakák rendszerint melegebbek, és a minimumhőmérsékletek magasabbak, mint a külterületen. Ez a jelenség az éghajlatváltozás közvetlen hatását mutatja. A város klímamódosító hatása tovább fokozza az éghajlatváltozás következményeit, amit jól szemléltet a belvárosban és külterületen mért adatok közötti jelentős különbség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!