Szegedi hírek

2024.06.26. 07:00

Sok család jövő héten kap utoljára családi pótlékot

Az érettségiző diákok szülei a kitolódott tanév miatt júliusban kapnak még családi pótlékot, utána azonban már nem. A családi adókedvezmény szintén eltűnik ezen családok költségvetéséből. Ha nincs kisebb testvér, ez összesen havi 22 200 forint mínuszt jelent majd.

Delmagyar.hu

A középiskolai tanulmányok befejezése nem csak a diákok életében jelent gyökeres változást. A családokat is érinti, méghozzá anyagilag hátrányosan. Vannak ugyanis olyan támogatási és ellátási formák, amiket ilyenkor elveszítenek. Az alábbiakban ezekről gyűjtöttük össze az információkat.

Az érettségiző diákok családjai ezen gyermekük után júliusban kapnak utoljára családi pótlékot. Illusztráció: Gémes Sándor
Az érettségiző diákok családjai ezen gyermekük után júliusban kapnak utoljára családi pótlékot. Illusztráció: Gémes Sándor

A családi pótlékot iskoláztatási támogatásként kapják azok a szülők, akik tanköteles korú gyermeket nevelnek. Ez azt jelenti, hogy 6 és 16 éves kor között automatikusan jár, ezt követően pedig a támogatást tovább folyósítják addig, amíg a gyerek köznevelési intézményben vagy szakképző intézményben tanul. A felsőoktatási intézményben továbbtanuló diákok után már nem jár családi pótlék. Az érettségit követően júliustól a Magyar Államkincstár már nem folyósítja a pótlékot – függetlenül egyébként attól, hogy a vizsga sikeres volt vagy sem. Az utalás azonban nem törlődik automatikusan, ezért a jogosultság megszűnését a vármegyei vagy a fővárosi kormányhivatal családtámogatási osztályán, illetve az ország bármelyik kormányablakánál be kell jelenteni 15 napon belül.

Az idei év speciális volt, hiszen a tanév kitolódása miatt az nem fejeződik meg júniusban: az utolsó érettségi vizsgákat július 3-án tartják. Arról azonban a szülők nem kaptak tájékoztatást, hogy a megkezdett hónapban jogosultak-e még a családi pótlékra vagy sem. Olvasónk ez ügyben az Oktatási Hivataltól kért állásfoglalást, amelyben azt írták: mivel a tanulmányaikat utolsó évfolyamon befejező gimnáziumi, szakgimnáziumi tanulók jogviszonya a nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján az utolsó évfolyam elvégzését követő első érettségi vizsgaidőszak utolsó napján szűnik meg, ami idén július 3, az érintett tanulók után július hónapra is jár még a családi pótlék. Abban az esetben, ha a diák nem egyetemen tanul tovább, hanem a szakképzésben, nappali tagozaton, akkor addig jogosult a szülő a családi pótlékra, amíg gyereke be nem tölti a 20. életévét. A támogatás viszont nem jár automatikusan, ezt a szülőnek kell igényelnie.

Azok a családok, ahol több gyermeket nevelnek, nem esnek el az érettségiző gyermek után járó minden kedvezménytől, hiszen a felsőoktatásban tanuló továbbra is eltartottnak minősül. Vagyis ha van a családban kisebb testvér, aki után még jár családi pótlék, a szülő kérvényezheti rá a magasabb összegű családi pótlékot. Így nem az egy gyerek után járó 12 200 forintot, hanem a kétgyermekesek után járó 13 300 forintot kaphatja meg.

A családi pótlék megszűnésével egyidőben az adókedvezmény is megszűnik, hiszen utóbbinak feltétele az előbbire való jogosultság. Ha viszont van van fiatalabb testvér,  akkor továbbra is számításba lehet venni az idősebb testvért. Egy gyermek esetében egyébként a családi pótlék havonta 12 200, az adókedvezmény havonta 10 ezer forint. Így ahol nincs kisebb testvér, augusztustól 22 200 forint esik majd ki a családi kasszából. Ahol van, ott ennek mintegy fele.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában