A zsidó liturgia dallamvilágából ad ízelítőt a rabbijelölt és a jazz-zongorista

Az aktuális zsidó nagyünnepek, mint a Ros Hásáná, a Szukkot és a Jom Kippur dallamaival folytatódik Kendrusz Attila és Blaho Attila ingyenes koncertsorozata vasárnap. A zsidó liturgia dallamvilágából és a zsidó, ünnepi ételekből egyaránt ízelítőt ad a rabbijelölt és a jazz-zongorista.

Koós Kata

Kendrusz Attila szegedi rabbijelölt és Blaho Attila jazz-zongorista szeptemberben indította útjára a zsidó liturgia zenei világát bemutató, interaktív koncertsorozatot a Szegedi Zsidó Hitközség és Mihálffy Béla országgyűlési képviselő támogatásával. Az ingyenesen látogatható sorozat vasárnap 16 órakor folytatódik az aktuális zsidó nagyünnepek dallamvilágának ízelítőjével a hitközség Gutenberg utcai székházának dísztermében. 

Kendrusz Attila, Jazz, Zene, trombita
Kendrusz Attila rabbijelölt trombitál és énekel is a zsidó liturgia dallamait felvonultató koncerteken. Archív fotó: Török János

Zsidó liturgia és jazz fonódik

Nagy öröm volt számunkra, hogy már az első alkalommal több mint hatvanan jöttek el. A célja a sorozatnak, hogy bemutassuk a zsidó dallamvilág szépségeit, de nem az elterjedtebb módon, azaz populárisabb slágereken keresztül. Meggyőződésem, hogy a zsidó liturgia dallamai, imái egy koncert keretében is nagyon mélyen képesek megérinteni a hallgatóság lelkét, a vallásos és nem vallásos közönségét egyaránt

 – mondta el Kendrusz Attila, aki nyolcéves kora óta trombitál. 

Felkérésére Blaho Attila jazz-zongorista, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának mesteroktatója azonnal igent mondott, noha korábban nem mélyült el a zsidó liturgia dallamvilágában. A ráhangolódás azonban könnyen ment számára. 

– Nagyon vonz az összes keleti kultúra, azok dallam- és harmóniavilága, valamint szellemisége egyaránt. Emellett sokszor játszottam már együtt nem tipikus jazz-zenészekkel, például görögökkel, de sokszor játszottam már francia sanzonokat is. Mindig izgalmas kihívás egy más skála-, harmónia- vagy ritmusrendszer. Igyekszem sokféle zenét hallgatni, például indiai, perzsa zenéket is. Kendrusz Attilával a felkészülés során mindig elmondatom a zsidó liturgikus dalok szövegét is, hogy tudjam, mi az üzenet – fejtette ki Blaho Attila. Hozzátette, az külön nagy élmény számára, hogy négy-ötszáz, sőt több mint ezeréves zsidó dallamokat is játszhat a koncerteken.  

Löw Lipót emléke előtt is tiszteleg az interaktív koncert

Kendrusz Attila a vasárnapi koncert apropója kapcsán elmondta, hogy szerdán este köszöntött be a zsidó közösségekben a hét napon át tartó Szukkot ünnepe, más néven sátoros ünnep. Arra emlékeznek, hogy az Örökkévaló az egyiptomi kivonulás után negyven éven át gondoskodott népéről a sivatagi vándorlás során. Emellett a Ros Hásáná és a Jom Kippur ünnepköréhez kapcsolódó dallamok is elhangoznak majd. 

– Szukkotkor hunyt el Löw Lipót is, így a koncert tisztelgés az emléke előtt is. Ugyanis Löw Lipót nem csak kiváló rabbi, de hasonlóan kiváló énekes, zongorista és hegedűs is volt. Magas szinten zenélt, korának igazi géniusza volt – közölte.

Ünnepekhez kötődő csemegék

Az interaktív koncert nem csak a közönség füleinek tartogat ízelítőt a nagy zsidó ünnepek tradícióiból. A  liturgikus dallamokon túl ugyanis az ünnepekhez kötődő csemegéket is kóstolhatnak majd a résztvevők. 

– Most vasárnap lesz kerek, édes barchesz, mézbe mártott alma és borkóstoló is – jegyezte meg Kendrusz Attila. 

– Úgy érzem, hogy ez a sorozat egy igazi kuriózum, improvizálunk, természetesen a hagyomány tiszteletben tartásával, de mi formáljuk a dalokat. Szerintem minden zenekedvelő számára izgalmas, feltöltő élmény lehet – fűzte hozzá Blaho Attila. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában