Lelki utazás

2 órája

Spinning maratonra készül Vásárhely – lelki utazást ígér a beltéri kerékpározás

Jótékonysági spinning maratonra készül október közepén Hódmezővásárhely. Bese Kata spinning instruktor sokaknak szeretné megmutatni, milyen lelki utat lehet bejárni egy 50 perces beltéri kerékpározáson. A részletekről mesélt lapunknak.

Tábori Szilvia

A belső hangok elcsendesednek, magadba mélyedve szinte csak a légzésed hallod, miközben azt képzeled, egy északról délre vonuló madár kitartásával küzdöd át magad a legnehezebb pontokon. Nem számít, hogy a hangszóróból kiabál a basszus, balról és jobbról is tekernek melletted, csakis magadra összpontosítasz. Bese Kata hódmezővásárhelyi edzőt hallgatva a spinning műfajt kevéssé ismerők könnyen gondolhatnánk, hogy egy könnyed relaxáció részleteiről mesél. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. 

spinning, Bese Kata, spinracing
A spinning különösen meditatív és önfejlesztő sport, vallja Bese Kata. Fotó: DM 

A lelki elcsendesedés útján

A különösen népszerű beltéri kerékpározás egyik válfaja a spinracing edzés, ahol a zene ütemére, meghatározott koreográfia szerint lehet tekerni, miközben mindenféle, a felsőtestet is megmozgató statikus és dinamikus gyakorlatok váltakoznak. Kiválóan alkalmas az állóképesség fejlesztésére és erősítésre. A spinning viszont lényegében a szabadtéri kerékpározás erőhatásait imitálja úgy, mintha néhol síkon, máskor meg éppen hegymenetben haladnánk. 

Bese Kata instruktor szerint a spinning különösen meditatív és önfejlesztő sport, lehetőséget ad a belső átélésre, a lelki elcsendesedére, elmélyülésre. A gyakorlottak egészen hosszú, nem is feltétlenül kilométerekben megtett utat tudnak bejárni. Az edző-instruktor ötven percen át vizualizációs és egyéb mentálisan erősítő gyakorlatokkal segíti az elmélyülést, miközben mindenki a maga határait és erőnlétét ismerve teszi bele a fizikai munkát az órába. 

– Én utat mutatok, de mindenki maga dönti el, aznap mit szeretne, vagy éppen mennyit tud kihozni magából – összegezte Bese Kata.

Sport, nemzeti virtussal

Rengeteg tapasztalat, érzékeny pillanatok villannak fel Kata emlékei között az elmúlt évekből. A vásárhelyi edző már gyerekként megtapasztalta a spinracing-élményt, hiszen édesanyja volt az első, aki ebben a műfajban edzést tartott Vásárhelyen. Kata személyisége viszont éppen azt a meditatív jellemzőt hiányolta, amit később a spinningben megtalált. Mint mesélte: a budapesti képzésen túl a külföldi szakmai rendezvényeken tanul a legtöbbet. 

Az egyik legnagyobb élménye, hogy minden nemzet beleviszi edzéseibe saját virtusát, részben a zenén keresztül. Egy chilei edző különleges, saját gitárjátékával megspékelt órája szinte katartikus élményként maradt meg benne. 

spinning, Bese Kata, spinracing
Spinning Syl Mohaival. Fotó: DM

Spinning Syl Mohaival

Az október 12-én, szombaton 17-től 21 óráig tartó Jótékonysági spinning maratonon három edző – Varsányi Bernadett, Samu Mónika és Bese Kata – egy-két órás váltásban várja majd az érdeklődőket az Árpád utca 8. szám alatti Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola tornatermében. Tetszőlegesen mindenki annyit teker majd, amennyit szeretne. Jelentkezni lehet a Reprodukciós Medicina értéklánc program közösségi oldalán is elérhető nevezési felületen

Bese Katához csatlakozik majd a fiatal vásárhelyi zenész, Syl Mohai is, hogy gitárjátékával még különlegesebb legyen az este. 

Az esemény bevételével a Reprodukciós Medicina értéklánc program keretében az egészséges anyákat és újszülötteket támogatják. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában