Alkotó természet

1 órája

Szív rejtőzött a fatörzsben

Furcsa dolgokat produkál a természet. Szív alakú odvasodást találtak a diákok.

Arany T. János

Furcsa dolgokat produkál a természet. Néhány éve arról írtunk, hogy alma alakú elszíneződést talált egy csertölgy törzsében Marozsán Zoltán, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakoktatója, amikor a legnagyobb motorfűrészgyártó cégnek szervezett regionális versenyt a Komárom-Esztergom vármegyei Császár községben. A különös képződménynek könyvtárnyi szakirodalma van, az a neve, hogy álgszetesedés. Az iskola diákjai pedig nemrég a Zempléni-hegységben járva bukkantak erre a különleges, szív alakú odvasodásra, amelyet gyorsan többen le is fényképeztek.

természet, odvasodás, fa, Varga Mátyás
Varga Mátyás, az ásotthalmi erdészeti iskola diákjai a különleges szív alakú odvasodást fotózza. Fotó: Arany T. János

A szakirodalom erről azt mondja, hogy a kéregkabát élettelen, elhalt sejtekből, szövetekből áll, amelyen az odvasodást okozó aprócska élő szervezetek nem tudnak áthatolni és nem is tudnak megtelepedni. Ezek a szervezetek csak a sérüléseken keresztül hatolhatnak a fa testébe. A sérülés a zárt kaput kinyitja az odvasodást okozó apró élőlények előtt, és elkezdődik a fa pusztulása. De mi nyithatja ki a kaput? Például a magyar faápolók „totemállata”, a fakopács, amely a fa belsejében lévő táplálékot kutatja. Ugyancsak sebeket ejthetnek a kisebb állatok, de a fát támadó rovarok is. Valószínűleg itt is ez történt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában