Pótolni kell a hőségben, amit izzadással elveszítünk

2024.07.25. 15:00

Nyári sportolás – Tünetek jelzik, ha a hőségtől kiürültek szervezetünk tartalékai

Veszélyes lehet, ha nem pótoljuk az izzadással elvesztett elektrolitokat, ásványi anyagokat Borsos Nóra hódmezővásárhelyi gerinctréner szerint. A szakember a fizikai és mentális tünetekről, a nyári sportolás szabályairól beszélt lapunknak.

Tábori Szilvia

A nyári sportolás károkat is okozhat, ha nem vagyunk elég tudatosak. Illusztráció: Pixabay

Levertség, folyamatos fáradtság, indokolatlannak tűnő hízás is lehet annak tünete, ha tartós hőségben, rendszeres testedzés, nyári sportolás mellett nem pótoljuk vissza az elektrolitokat, ásványi anyagokat. Sőt egyéb, súlyosabb egészségügyi következményekkel – pajzs-, hasnyálmirigy, hormonális megbetegedéssel – is számolnunk kell, figyelmeztet Borsos Nóra gerinctréner.

Nyári sportolás, tudatosan

A fokozott izzadással kiürülhet például a megfelelő ideg- és izomműködéshez nélkülözhetetlen magnézium, vagy a normális inzulin szint fenntartásához szükséges szelén. Borsos Nóra, vásárhelyi gerinctréner szerint tudatosan figyeljünk testünk jelzéseire.

A tartósan magas hőmérséklet a szív- és érrendszert terheli leginkább. Mivel a hőség eleve fokozott munkára kényszeríti a szervezetet, légkondicionált edzőteremben is csökkenteni érdemes a terhelést. Kültéren pedig ennél is körültekintőbben szabadna csak sportolni: megfelelő ruházat, a rendszeresen beiktatott pihenőidő, fokozott folyadékbevitel nélkül a hőgutát kockáztatjuk. Bár úgy tűnhet, ezek köztudottan minimum követelmények, mégis rengeteg ellenpéldát lát szerte a városban.

Kiégés közeli állapot

Az, hogy a rendszeresen sportolókat a nagy meleg sem tántorítja el, új és örömteli tapasztalat a vásárhelyi gerinctréner szerint. Ám úgy látja, tudatosságban van még mit fejlődni. A gyakorlott táplálkozási szakértőkkel dolgozó versenysportolókat leszámítva ugyanis nagyon kevesen figyelnek arra, hogy az izzadással távozó elektrolitokat, ásványi anyagokat visszapótolják. Holott hiányuk komoly fizikai és mentális tüneteket, hosszú távon pedig betegséget idézhet elő. Borsos Nóra szerint a kiégés közeli állapotról üzenhet például testünk, amikor már az edzés utáni flow élmény, az emelkedett hangulat is elmarad.

Asztali só és társai

A gerinctréner azt javasolja, ha valaki hozzászokott a heti háromszori testedzéshez, ne változtasson a rutinján, mert a közérzete sínyli meg. Inkább az intenzitását kell csökkenteni, illetve a már említett visszapótlásra ügyelni.

Az elektrolitok elengedhetetlenek a szív, az idegek és az izmok megfelelő működéséhez. 

A szakember szerint nem a legtökéletesebb választás ugyan, de bármelyik élelmiszer üzletben vásárolható pezsgőtabletta, ásványi anyagokkal, makro- és mikrotápanyagokkal dúsított sportital megteszi. A patikákban kapható elektrolit por még előnyösebb választás a jobb hasznosulás miatt. Ahogy a sima, jódmentes asztali, nem tengeri sóval is sokat teszünk ilyenkor. Egy nyár végi vérvétellel és laboreredménnyel pedig igazán biztosra mehetünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában