Ritkán jár a magyar szűrővizsgálatra

2021.08.08. 13:58

Ezekre készüljünk, mielőtt orvoshoz megyünk

A magyarok 92 százaléka nem, vagy csak nagyon röviden készül fel az orvossal történő találkozásra, közel ötödük pedig soha nem jár szűrővizsgálatokra – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének országos közvélemény-kutatásából. Annak érdekében, hogy tudatosabban készüljünk az orvostalálkozókra, tájékozottabbak legyünk egészségügyi kérdésekben és személyre szabottan megismerjük a szükséges szűrővizsgálatokat, hazai szakemberek bevonásával új mobiltelefonos applikációt fejlesztettek.

Munkatársunktól

Nem igazán készülünk tudatosan az orvosi vizitekre, a kelleténél ritkábban megyünk szűrővizsgálatokra. Fotó: Pixabay

Az egészségünkre is jelentős ha­­tással van, hogy mi magunk mennyire vagyunk tájékozottak például az ajánlott szűrővizsgálatokkal kapcsolatban, mit gondolunk egyes betegségekről, és alaposan felkészülünk-e az orvossal történő találkozások­­ra. Egy hazai kutatás eredmé­nyei azt mutatják, hogy a legtöbb területen fontos lenne növelni a tudatosságunkat és tájékozottságunkat – mutatott rá az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. Az országos közvélemény-kutatásuk szerint ugyanis nem igazán készülünk tudatosan az orvosi vizitekre, a kelleténél ritkábban megyünk szűrővizsgálatokra, és gyakran fordulunk az internethez a kézhez kapott leleteink magyarázatáért.

A betegek tájékozottságának növelése érdekében hazai szakemberek bevonásával egy új mobiltelefonos alkalmazás készült. A Tájékozottbeteg nevű applikáció segít alaposan felkészülni az orvosunkkal történő találkozásra.

Az applikációban található speciális űrlap előzetesen segít átgondolni a felmerülő kérdéseket, amelyeket – az azokra kapott válaszokkal, a sze­­dett gyógyszerekkel és a kö­vetkező találkozó időpontjával együtt – el is menthetünk, az űr­­lapot e-mailben elküldhetjük vagy kinyomtathatjuk, és a találkozóra magunkkal vihetjük.

Emellett az iOS és androidos rendszerű telefonokra is letölthető app összesíti a kor alapján ajánlott, személyre szabható szűrővizsgálatokat, amelyeket vizsgálatonként a naptárunkba is elmenthetünk. Ezenfelül tartalmaz: laborlelet értelmező szótárt, különböző betegségekkel kapcsolatos tényeket és tévhiteket, a magyar onkológiai betegút állomásait, valamint gyermekkori és felnőttkori védőoltásokkal kapcsolatos információkat.

A legtöbben felkészületlenül megyünk

A kezelőorvosunknak átadott információ kulcsfontosságú a diagnózis felállításakor, és jó tudnunk azt is, milyen kérdéseket teszünk majd fel a szakembernek. Éppen ezért fontos, hogy lehetőség szerint minden előzményt összeszedve, kérdéseinket jó előre átgondolva érkezzünk egy vizsgálatra vagy konzultációra. Az egyesület kutatásának eredményei alapján egyébként a jelentős többségre ez nem jellemző, hiszen a magyaroknak csupán 6 százaléka jelezte, hogy jóval a találkozó előtt átgondolja, mit fog mondani, és mindössze 2 százalék volt azok aránya, akik átgondolják és össze is írják a lehetséges kérdéseiket.

A legtöbben – 48 százalék – egyáltalán nem szoktak ké­szülni, 44 százalék pedig csak a találkozó előtt röviddel gondolja át, mit mond és kérdez majd.

A Tájékozottbeteg alkalmazás egyik fontos funkciója éppen ezen a területen segít: egyszerű kérdésekre válaszolva tudunk alaposan felkészülni az orvossal történő találkozásra, majd a kitöltött adatlapot emailben elküldhetjük magunknak.

Az egészségügyi tájékozottságunkkal kapcsolatos másik fontos terület, hogy mennyire ismerjük személyre szabottan a szükséges szűrővizsgálatokat, amelyek eredménye kulcsfontosságú lehet a betegségek korai felismerésében és hatékony kezelésében.

A Tájékozottbeteg applikációban kor és nem szerint beállítható a szűrési ajánlás, amit igény esetén a telefonunk naptárjába elmenthetünk vizsgálatonként, a megfelelő időpontban pedig értesítést is kaphatunk róla. Mindez azért különösen fontos, mert a kutatás eredményei alapján az emberek sa­­ját egészségük szempontjából a szűrővizsgálatokat és a mo­dern terápiák hozzáférhetőségét támogatja kiemelkedően.

Elhanyagoljuk a szűrővizsgálatokat

A válaszadók fontosnak tartják, hogy könnyen részt tudjanak venni szükséges szűrővizsgálatokon, valamint szintén sokan tartják elengedhetetlennek, hogy baj esetén a legújabb fejlesztésű gyógyszereket, ke­­zeléseket is megkaphassák.

Mindazonáltal a magyarok csaknem harmadára jellemző, hogy a pandémia időszaka alatt szűrővizsgálatot vagy orvosi vizitet hagyott ki.

A válaszadóknak valamivel több mint harmada jelezte, hogy olyan egészségügyi problémával, amellyel korábban orvoshoz fordult volna, ezúttal inkább nem keresett fel szakembert. Kevesebb mint harmaduk halasztott el valamilyen esedékes szűrővizsgálatot a pandémia miatt, és 26 százalékuk nem ment el előírt orvosi kontrollra.

Nem igazán készülünk tudatosan az orvosi vizitekre, a kelleténél ritkábban megyünk szűrővizsgálatokra. Fotó: Pixabay

A felmérés eredményei alapján a többség legalább évente vagy évente többször is jár ön­­kéntes szűrővizsgálatokra. So­­kan vannak azonban olyanok is, akik ennél ritkábban vagy soha nem mennek szűrésre. A terveket illetően nagyjából három részre oszlanak a megkérdezettek: 30,8 százalék egy éven belül, 36,2 a következő évben, 28,4 százalék pedig egyelőre nem tervezi, hogy szűrővizsgálatra menne.

megbízható forrásból tájékozódjunk

A betegségekkel kapcsolatos tévhitek, félinformációk alapvetően befolyásolhatják, hogy miként reagálunk egy-egy tü­netre, milyen kezelést alkalmazunk, illetve milyen gyorsan for­­dulunk szakemberhez.

A kutatás eredményei szerint a magyarok számára nagyon fontos a háziorvos és a szakorvos véleménye. A megkérdezettek 74 százaléka nagyon gyakran vagy gyakran megy háziorvosához, 36,6 százaléka pedig szakor­vosához fordul segítségért la­boreredménye kézhezvételét kö­­vetően.

Az is látszik, hogy a többség a netről, vagy ismerősöktől is gyűjt információt: a megkérde­zettek többségével legalább ritkán előfordul, hogy online keres segítséget laboreredménye értelmezéséhez, vagy kérdez meg családtagokat, barátokat.

Ehhez a területhez kapcsolódóan a Tájékozottbeteg alkalmazás a felhasználók hiteles egészségügyi tájékoztatását is segíti. Többféle betegségről, azok kezdeti tüneteiről részletes ismertetőt, laborleletszótárt és a magyar onkológiai betegút állomásait is tartalmazza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában