Csongrád

2024.07.29. 19:45

Sose lesz vége – Csongrádnak is üzent a Csík Zenekar és Presser Gábor

Az első telefonbeszélgetésről Presser Gáborral, az első Kispál-feldolgozásról, a nép- és a rockzene fúziójáról is beszéltek lapunknak a Csík Zenekar tagjai. Majorosi Marianna, Szabó Attila és zenésztársaik másfél órát zenéltek Csongrádon nemrégiben.

Tábori Szilvia

Majorosi Marianna úgy fogalmazott, a Csík Zenekar zenei palettája azért sokszínű, mert a zene és az emberek is azok. Fotó: Gazdag Mihály/MW

Egy 20 évvel ezelőtti koncertmeghívás a Kispál és a Borz zenekartól indította el a Csík Zenekart egy sajátos zenei úton. Mint azt a nemrégiben Csongrádon koncertező együttes egyik tagja, Szabó Attila mesélte lapunknak: Lovasiék egy 2005-ös budapesti koncertjükre invitálták őket előzenekarként, ám felmerült a kérdés, nem lesz-e különös egy merőben más zenei stílusú produkcióval indítani az estet. Erre, elsőre szinte csak viccként felmerült, mi lenne, ha Kispál feldolgozással is készülnének. 

Szabó Attila felelevenítette, hogy 2005-ben merült fel a Csík Zenekar tagjaiban először, hogy népzenei hangszerekkel adjanak elő könnyűzenét.
Szabó Attila felelevenítette, hogy 2005-ben merült fel a Csík Zenekar tagjaiban először, hogy népzenei hangszerekkel adjanak elő könnyűzenét. Fotó: Gazdag Mihály/MW

A hagyományos táncházi folk-zenekarként 1988-ban indult Csík Zenekar a hazai könnyűzenei feldolgozásaival vált országosan ismertté. Ám a magyar és kárpát-medencei népzenei hagyományokról sosem feledkeznek el a színpadon.

A Csík Zenekar Bartóki receptje

– Amikor 1906-ban Bartók és Kodály első feldolgozásaikat közreadták úgy, hogy eredeti népdalok alá viszonylag egyszerű, de nem gyakorló zongoraművészek által is lejátszható kíséretet tettek, azzal gyakorlatilag a faluból az egészet beemelték a polgári szalonokba. Pont ez az, ami arra késztetett, hogy a húsz évvel ezelőtt éppen futó Kispál repertoárból kiemeljünk néhány számot, hogy a Bartóki receptet követve átültessük a dalokat egy más formanyelve. Csak éppen visszafelé: népzenei hangszerekkel előadva a könnyűzenét – magyarázta az együttes Kossuth-díjas hegedűse, Szabó Attila. És sosem gondolták volna, hogy ez ilyen hihetetlenül népszerű lesz. De így olvadt össze gyakorlatilag a kortárs zene és az autentikus magyar hangszeres népzene a Csík Zenekar repertoárjában.

A zenekar és Presser Gábor

Júliusban jelent meg a zenekar Sose lesz vége... című új albuma, olyan közreműködőkkel, mint Kiss Tibi, a Magna Cum Laude, Pásztor Anna, a 30Y zenekarból ismert Beck Zoltán, az Anima Sound System és Tátrai Tibor, illetve Presser Gábor, aki a csongrádi koncertre kísérte el a zenekart.

– Egyszer gondoltunk egy merészet, és megszereztük Presser Gábor telefonszámát. Felhívtam, hogy Jó napot kívánok! Szabó Attila vagyok a Csík Zenekarból. Erre ő, hogy ismeri és szereti a lemezeinket, és persze, örömmel dolgozna velünk. Az első közös próbán minden félelmünk és lámpalázunk elmúlt, hihetetlenül jót zenéltünk együtt. Ennek már 15 éve 0 mondta lapunknak.

Bátran használni a tudást

– Ez a folytonosság a népművészet megtartásához, a jövő véleményem szerint – mondta Majorosi Marianna Kossuth-díjas énekesnő, táncművész arra a kérdésre, mit gondol a népi és a kortárs zenei műfaj ötvözetét érő kritikákról. Úgy vélekedett, bármerre tekintünk az országban, a néptáncegyüttesek java is készített már koreográfiát egy-egy feldolgozásra. Szerinte, ha az autentikus táncanyag alapjait – ugyanúgy a zenében, az éneklésben – megtanulják, miért ne lehetne bátran úgy használni azt, hogy a mai kor embere is élvezhesse. A Csík Zenekarral ők is azt teszik.

– Azért ilyen sokszínű a zenei palettánk, mert sokszínű a zene, sokszínűek az emberek – mondta.

Az idén 36 éve működő Csík Zenekar folyamatosan koncertezik idén nyáron. A különösen meleg július 27-i szombat estén a Csongrádi Napokat nyitották meg másfél órás produkciójukkal, Presser Gábor közreműködésével. A békéscsabai származású Majoros Marianna szerint igyekeznek mindenhol ugyanazt az élmény kínálni a közönségnek, ám az otthon közelsége kicsit érezhető a dalválasztásokon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!