Bulvár-celeb

2024.06.08. 06:30

Igyekezni, nem csavarni, nem bekenni: mutatjuk, hogyan kell helyesen kiszedni a kullancsot

A szabadtéri programok, természetjárás közben főként tavasztól őszig gyakran találkozhatunk kullancsokkal. Ön ismeri az eltávolításuk helyes módszereit?

MW

A kullancs kiszedése nem ördöngösség, csak meg kell tanulni néhány fontos alapszabályt

Forrás: Shutterstock

A kellemetlen vérszívók csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb: a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás. Hogy ezeket elkerüljük, fontos, hogy a kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a ragaszkodó vérszívót – hívta fel a figyelmet Kovács Anikó, a Semmelweis Egyetem bőrgyógyásza.

A doktornő kifejtette: csípés esetén legfontosabb tényező az időfaktor, hiszen 

minél tovább van a bőrünkben a kullancs, annál inkább nő a fertőzés veszélye. 

Éppen ezért időt vesztünk, ha a kullancs kiszedése  miatt orvoshoz fordulunk, kivéve, ha nehezen vagy nem elérhető helyen, például a hallójáratban van a vérszívó - írja cikkében a Magyar Nemzet.

Close,Up,Picture,Human,Hand,Holding,Tweezers,,,Removing,Tick
Speciális eszközök is kaphatók az eltávolításhoz
Forrás:  Shutterstock

Kovács doktornő szerint érdemes megtanulni a patikában is kapható kullancscsipesz és -kanál helyes használatát, de ezek nélkül is el tudjuk távolítani szakszerűen a vérszívót.

Fontos, hogy eltávolításkor a kullancsnak csak a fejét szorítsuk meg, a törzsének egyidejű összenyomása nélkül, mivel a kórokozók a kullancs belső szerveiben találhatóak, a nyomással viszont öklendezésre kényszerítjük az állatot, ami növeli a fertőzés kockázatát

– magyarázta dr. Kovács Anikó.

A tévhitekről

A kullancsok nem a fákról esnek ránk, hiszen a magasabb füves, bokros területeken élnek szívesen - mutatott rá a doktornő. A csípésre tilos különböző olajokat, zsírokat, krémeket kenni, az eltávolítás után a csípés helyét fertőtlenítsük le, de ne használjunk szteroidos krémet. Ez ugyanis megzavarhatja az immunrendszert, és elmaradhat a szokásos helyi reakció, a Lyme-kórra utaló körkörös vagy ovális, több centiméter átmérőjű, fájdalmat nem okozó bőrpír.

Lyme,Disease,,Borreliosis,Or,Borrelia,,Typical,Lyme,Rash,,Spot.,A
A Lyme-kór egyik tünete a kiterjedt bőrpír
Forrás: Shutterstock

Elkerülhetők a megbetegedések

A doktornő figyelmeztet, ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen a kezeletlen Lyme-kór akár hosszabb idő elteltével is okozhat neurológiai, szív- vagy ízületi megbetegedéseket. Az időben felismert betegség azonban orvos által felírt antibiotikum-kúrával ma már sikeresen gyógyítható.

"A kullancsok által terjesztett másik gyakori megbetegedés, a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás ellen megelőzéssel lehet legjobban védekezni. Az erre kifejlesztett oltás beadatásával, illetve a kullancs mielőbbi szakszerű eltávolításával elkerülhető a megbetegedés" – emlékeztetett Kovács Anikó.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!