Csodára lesz szükség

2024.06.21. 08:33

Nagyon meg kell vernünk a továbbjutáshoz a skótokat, Szoboszlai üzent a magyar szurkolóknak

Az Eb házigazdája, Németország kétgólos győzelmet aratott a magyar válogatott felett, így Marco Rossi együttese nulla ponttal negyedikként várhatja az utolsó fordulót. Válogatottunknak még van miben reménykednie, de ehhez olyan csodára lenne szüksége, ami az olasz szakember regnálása alatt eddig csak egyszer történt meg.

MW

A magyar válogatott tagjai a Németország-Magyarország mérkőzés előtt

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyar labdarúgó-válogatott még sosem vívott tétmérkőzést a skót csapattal, mellyel vasárnap a németországi Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában csap össze. A két együttes eddig kilenc barátságos találkozón mérte össze a tudását: a mérleg négy magyar és három skót győzelem mellett két döntetlen. A gólkülönbség 18-14 a magyarok javára.

Legutóbb 2018-ban - még Marco Rossi szövetségi kapitány kinevezése előtt - játszott egymással a két gárda, akkor a szigetországiak 1-0-ra győztek Budapesten. Az előző magyar siker 2004-ben született Glasgow-ban.

Matekóra a skót meccs előtt

A magyar csapat jelenleg az A csoport 4. helyén áll 0 ponttal, 1–5-ös gólkülönbséggel. A harmadik helyezett Skócia 1 pontos (2–6), a második a 4 pontos Svájc, az első pedig a már nyolcaddöntős Németország (6 pont).

A magyar válogatott megköszöni a szurkolást
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Az Eb-n a 24 csapatból 16 jut tovább, ez pedig úgy jön össze, hogy a hat csoport első két helyezettje mellé bejön a négy legjobb csoportharmadik.

Ez a harmadik 24 csapatos Európa-bajnokság, így az ezt megelőző két tornáról vannak adatok, ez alapján három ponttal még tovább lehet jutni, ehhez viszont győznünk kell az utolsó körben a skótok ellen.

2016-ban a szlovákok és az írek is négy ponttal jutottak tovább, míg a portugálok és az északírek hárommal, és mindkét csapatnak nullás volt a gólkülönbsége. A törökök és az albánok mínusz 2-es gólkülönbséggel estek ki – emlékeztet az Origo.

2021-ben a portugálok, a csehek és a svájciak 4 ponttal mentek tovább a csoportharmadikok közül, míg az ukránok 3 ponttal, mínusz 1-es gólkülönbséggel léptek tovább. A finnek és a szlovákok 3 ponttal, mínusz 2-es, illetve mínusz 5-ös gólkülönbséggel estek ki.

Az elmúlt évek számai alapján tehát legjobb esetben 3 pontra és mínusz 1-es gólkülönbségre van szükségünk, ami akkor jöhet csak össze, ha az utolsó körben 3–0-ra nyerünk Skócia ellen.

A helyzetünket sajnos nehezíti, hogy az A csoportban vagyunk, azaz elsőként végez majd ez a csoport, így a többi csapatnak lesz lehetősége majd számolgatni.

Csoda kell a továbbjutáshoz

A magyar válogatottnak olyan csodára lenne szüksége, amire eddig csak egyszer volt példa Marco Rossi hat éve tartó kapitánykodása alatt. 

Az olasz mester regnálása alatt a magyar válogatott hatszor tudott nyerni legalább három vagy annál több góllal. 

ROSSI, Marco
Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A képet azonban árnyalja, hogy a hat meccsből kettő a világ leggyengébb válogatottja, San Marino ellen jött össze. Ezenkívül Rossi alakulata háromgólos győzelmet ért el az Andorra elleni vb-selejtezőn, de ugyebár az sem a világ legacélosabb csapata, ahogy a jelenlegi világranglistán elfoglalt 162. helyezése is mutatja. Aztán ott van még a bolgárok elleni hazai Eb-selejtezős, háromgólos siker 2023 márciusából, illetve az Eb előtt szintén 3–0-ra megnyert felkészülési mérkőzés Izrael ellen. 

Komoly csapat ellen gólzáporos győzelmet csak egyszer ért el a Rossi-féle magyar válogatott, mégpedig 2022. június 14-én, amikor a mieink 4–0-ra kiütötték Wolverhamptonban az angolokat a Nemzetek Ligájában.

A két évvel ezelőtti wolverhamptoni bravúr is bizonyítja, hogy csodák valóban léteznek a futballban, csak nem túl gyakoriak. 

Szoboszlai Dominik a magyar szurkolóknak üzent

A Liverpool sztárja a német mérkőzés másnapján a közösségi médiában üzent a magyar szurkolóknak.

„Ebbe ti is mindent beletettetek, köszönjük a szurkolást! Egy biztos: az utolsó percig küzdeni fogunk a továbbjutásért!”

– utalt a skótok elleni, utolsó csoportmérkőzésre a csapatkapitány.

A magyar válogatott június 23-án, vasárnap, 21 órakor lép pályára az Európa-bajnokságon Skócia ellen az A csoport utolsó fordulójában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában