Szerdai színes hírek

2024.06.12. 09:07

Marco Rossi csapatának szállása a harmadik legdrágább az Eb-n

Friss hírek a pénteken kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokságról.

MW

Szoboszlai Dominik érkezik a csapat sajtótájékoztatójára Weiler-Simmerbergben

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Marco Rossi csapatának szállása a harmadik legdrágább az Eb-n

Meglepő információt osztott meg ma az Allgäuer Zeitung, eszerint az Eb-re kijutott huszonnégy válogatott közül az osztrákok választották a legfényűzőbb szállást, az ő hoteljükben 1262 eurót kell fizetni egy lakosztályért. 

A második helyre a spanyolok kerültek, náluk 890,5 euróba kerül az éjszaka, de gyakorlatilag ugyanennyit számláznak a magyar válogatott hoteljében is, a Hotel Tannenhofban is, 890 eurót – írja a Magyar Nemzet

A magyar labdarúgó-válogatott szállása a németországi Weiler-Simmerbergben
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A magyar csapat szállása:

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el.

Zeller Dóra magyar továbbjutásra és Eb-lázra számít

Zeller Dóra, a magyar női labdarúgó-válogatott tagja szerint a magyarok továbbjutnak a férfiak pénteken rajtoló Európa-bajnokságán, a házigazda Németországban pedig igazi Eb-lázra számít.

Kölnben mindig nagyon jó a hangulat, minden hazai meccsen telt ház van annak ellenére is, hogy az elmúlt szezonban gyengébben szerepelt a klub. Mi a női csapatnál is átélhettük ezt a fantasztikus atmoszférát, mert egy meccsen mi is a szombati magyar-svájci meccs helyszínén, a Müngersdorfer Stadionban léphettünk pályára 30 ezer néző előtt. Szinte az egész mérkőzésen libabőrös voltam

– mondta az 1. FC Köln csatára, aki elárulta, a klubnak köszönhetően van jegye a magyarok első Eb találkozójára.

ZELLER Dóra; CALDWELL, Nadene
Zeller Dóra, a magyar (b) és Nadene Caldwell, az északír (j) válogatott játékosa
Fotó: Tóth Zsombor / Forrás: MTI

A tíz éve idegenlégiós, ebből kilenc szezont Németországban töltő Zeller arról számolt be, hogy Toni Kroos visszatérése óta nagyon optimista mindenki Németországban, ezért részben ennek tulajdonítható, hogy kitört az Eb-láz az országban, ami Kölnben mint rendező városban hatványozottan érződik.

Szerintem meglesz a magyar továbbjutás. Utána meglátjuk, ki jön szembe, de ha Szoboszlai jó formában lesz, akkor messzire juthatunk

– vállalkozott némi jóslásra a 29 éves futballista, aki Németországot tartja a legnagyobb favoritnak. Hozzátette, a magyarok meccseit mindenképpen nézni fogja, de igyekszik majd az egész Eb-t követni.

A női válogatott kapcsán elmondta, hatalmas dolog, hogy bő egy hete egy erősebbnek tartott riválist meg tudtak verni az Eb-selejtezők során. Mint kifejtette, már idegenben is jól játszottak Svájc ellen, de egy "könnyű síppal" befújt büntető miatt ott még vereséget szenvedtek.

Az utóbbi időben többször kaptunk ki a hajrában, de most nyugodt voltam akkor is, amikor ismét 11-est kapott az ellenfél. Azt hittem, Szőcs Réka védi majd ki a lövést, de végül a kapufa segített, így a sors visszaadta a Svájcban elvett pontot

– mondta az MTI érdeklődésére Zeller, aki szerint a női csapat akkor juthat ki a kontinensviadalra, ha minél többen és minél korábban külföldre igazolnak.

A német rendőrség a legnagyobb bevetésére készül

Története legnagyobb bevetésére készül a német rendőrség a pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság idején.

Minden elképzelhető veszélyre próbálunk felkészülni a biztonsági hatóságok magas szintű bevetésével

– mondta Nancy Faeser belügyminiszter, aki külön felhívta a figyelmet a terrorfenyegetésre, huligánokra és más erőszakos bűnözőkre, valamint a kibertámadásokra is.

Feaser szerint 

naponta 22 ezer rendőr lesz szolgálatban szabadnap nélkül a június 14-től július 14-ig tartó tornán. Kiemelte, hogy a szövetségi rendőrségnek ez lesz a legnagyobb bevetése 1951 óta. 

A német rendőröket a résztvevő országok rendvédelmi szervei is segítik majd, ideiglenesen pedig ismét bevezették a belső határellenőrzéseket Németországban.

A különleges rendőri egység tagjai (illusztráció)
Fotó: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

A kontinenstorna tíz városban zajlik, ebből négy a sűrűn lakott Ruhr-vidéken, amely a szomszédos országokból vasúttal könnyen elérhető. Így az Eb számos lehetőséget kínál a szervezett huliganizmus számára, amely Európa-szerte 2021 óta ismét egyre nagyobb gondot okoz a rendezőknek.

A vasárnapi Anglia-Szerbia összecsapás jelentheti az egyik legmagasabb veszélyfaktort Gelsenkirchenben, mivel a kölni szurkolók mindössze egy óra alatt odautazhatnak, sőt a Düsseldorfban, Wuppertalban, Essenben és Duisburgban tartózkodók autóval is könnyen megközelíthetik a stadiont. 

A Daily Telegraph felmérései szerint akár 500 szerb huligán is érkezhet a mérkőzésre. A tornán pedig az Eintracht Frankfurt, valamint a Schalke drukkerek is könnyen konfrontációba keveredhetnek rivális bandákkal. Ezen a meccsen a szervezők csökkentett alkoholtartalmú sört forgalmaznak a stadionban.

 A rendezők szerint a lengyelek, horvátok, románok, hollandok és a csehek meccsei is kockázatosak lehetnek.

A magyar válogatott június 15-én, Kölnben Svájc ellen kezdi a tornát, majd június 19-én Stuttgartban a német csapattal, június 23-án pedig szintén Stuttgartban a skótokkal csap össze.

Az egyik legkellemetlenebb ellenfélként mutatják be Szoboszlai Dominikékat

Hosszasan elemzi, valósággal a csodájára jár az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatottnak a világ egyik legnépszerűbb futballportálja. A Transfermarkt a házigazda és a végső győzelemre is esélyesnek tartott németek egyik legkellemetlenebb ellenfeleként ír Marco Rossi szövetségi kapitány csapatáról.

KLEINHEISLER László; BOLLA Bendegúz; BOTKA Endre; SZOBOSZLAI Dominik
Az Európa-bajnokságon részt vevő magyar válogatott tagjai a csapat edzésén Weiler-Simmerbergben
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A „titkos tipp” felütéssel írt cikk címe is sokatmondó: 

„Magyarország újra Eb-buktató? Ezért olyan veszélyes a németek csoportellenfele”. 

Az A jelű négyes favoritjának legyőzhető riválisai (a mieink mellett Skócia és Svájc) nem okoznak nagy félelmet a német szurkolók körében, a többségük kötelező házi feladatként tekint a továbbjutásra. A Transfermarkt mégis óva inti Julian Nagelsmann német szövetségi kapitányt és csapatát az elbizakodottságtól, és felhívja a figyelmet: „mindenekelőtt Magyarország nehezítette meg gyakran a dolgukat” a közelmúltban.

A Metropol teljes cikke ITT olvasható el. 

Két napra szivárványba borul a müncheni stadion

Az előző Eb idején is téma volt a müncheni stadion szivárványos kivilágítása, amely most, három évvel később is napirendre került. Sőt: eldőlt, hogy június 22-én és 23-án át is színezik az arénát.

Az idei Eb-n június 22-én és 23-án festik át a stadiont, Münchenben ugyanis akkor „ünnepel” a helyi LMBTQ-közösség, azaz akkor van a müncheni Pride. Ezen a két napon amúgy nem lesznek Eb-meccsek a stadionban, június 20-án és 25-én viszont igen – adta hírül az Origo.

Az Allianz Arena szivárványszínekben világít
Fotó: Christof Stache / Forrás: AFP

Emlékezetes: 

három évvel ezelőtt a németek a magyar válogatottal játszottak a csoportkör 3. fordulójában, és az összecsapás előtt a helyiek megpróbálták elérni, hogy a továbbjutásról döntő találkozó idején szivárványszínű világítással üzemelhessen a futballstadion. Az európai szövetség akkor ezt nem engedélyezte, ám a lelátókon ennek ellenére is rengeteg szivárványos lobogó lengett.

Ennyit kapnak a magyar játékosok az Eb-szereplésért

A német Bild kiderítette, a magyar labdarúgó-válogatott tagjai fejenként legalább mekkora pénzösszeget kapnak az Európa-bajnoki részvételért. 

A Bild úgy tudja,

az Eb-csoportkörben való részvétellel fejenként legalább 20 ezer euró (mintegy 7,9 millió forint) üti a magyar játékosok markát, ami továbbjutás esetén még magasabb összegre nőhet.

A korábbi gyakorlat szerint a kerettagok között 30, a stábtagok között 15 százalékát osztják szét a szövetségnek utalt UEFA-díjazásnak, amelynek mértéke a válogatott eredményeitől függ (az összeg pedig minden egyes csoportbeli pontszerzéssel, majd továbbjutással növekszik).

GULÁCSI Péter; ORBÁN, Willi
Gulácsi Péter kapus (b) és Willi Orbán
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Erős gesztus – A Bundesliga-sztár eladományozza az Eb-prémiumát

– ezzel a címmel dicsérte Gulácsi Pétert a Bild. A Ripost vette észre, hogy Gulácsi Péter már eldöntötte, hogy jótékony célokra költi a prémiumot, amit az Európa-bajnoki szereplés miatt a magyar válogatott tagjaként kap. 

Jó helyzetben vagyunk, futballozni egy privilégium, ezáltal természetesen tudunk segíteni más embereknek

 – mondta az 54-szeres magyar válogatott Gulácsi Péter, aki már régóta rendszeresen adományoz magyar kórházaknak és állatmenhelyeknek, és most is az a terve.

Emre Can váltja a Bayern 20 éves tehetségét a házigazdák keretében

Betegség miatt nem léphet pályára a magyarokkal azonos csoportban szereplő, házigazda német labdarúgó-válogatottban Aleksandar Pavlovic a pénteken rajtoló Európa-bajnokságon.

Borussia Dortmund v Real Madrid - UEFA Champions League Final
Emre Can, a Borussia Dortmund játékosa
Fotó: MUSTAFA YALCIN  / Forrás: AFP

A Bayern München 20 éves középpályása meg sem jelent a hazaiak herzogenaurachi edzőtáborában, a német szövetség közlése szerint már nem is fog, ugyanis a helyére Emre Cant hívta be a keretbe Julian Nagelsmann szövetségi kapitány.

Pavlovic a legutóbbi idényben robbant be a Bayernbe, míg a 30 esztendős, 43-szoros válogatott Cannak a BL-döntős Borussia Dortmund csapatkapitányaként volt remek szezonja.

A németek pénteken, Münchenben a skótok ellen kezdik a hazai kontinenstornát, majd jövő szerdán Stuttgartban a magyarokkal, jövő vasárnap Frankfurtban pedig a svájciakkal találkoznak a csoportkörben.

Az MLSZ fontos információi az Európa-bajnokságra utazó magyar szurkolóknak

Pénteken kezdetét veszi a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság Németországban, másnap pedig már a magyar válogatott is pályára lép a tornán. Az Eb előtt a Magyar Labdarúgó-szövetség összegyűjtötte a legfontosabb szurkolói információkat.

A magyar szurkolótábor a mérkőzések előtt az adott városokban találkozik, majd közösen vonul a stadionokhoz. Szombaton, a 15.00-kor kezdődő meccs előtt már 10 órától gyülekezhetnek a drukkerek Kölnben (pontos cím: Gerlitzweg 30, 50829). A magyarok számára kialakított találkozóhelyeken kiszolgálóegységek, büfék és óriáskivetítők várják majd a szurkolókat – írta meg az MLSZ. 

Hasznos információ, hogy a rendező városokban mérkőzésnapokon reggel 6 órától másnap 18.00-ig ingyenes a tömegközlekedés az érvényes belépőjeggyel rendelkezőknek. 

Az európai szövetség a kontinenstornára érkezőknek iránytűként ajánlja az ITT elérhető mobilalkalmazását, de a legfontosabbakat egy angol nyelvű dokumentumban is összegyűjtötte.

Imádják a magyar válogatottat a weileri lakosok

Weiler im Allgäu, a négyezer lakosú német kisváros nem először fogad illusztris vendégeket, korábban a Hotel Tannenhof Sport&Spa szállodában Alexander Zverev olimpiai bajnok teniszező is megszállt – írja a Metropol. A magyar válogatott az FV Rot-Weiss Weiler pályáján készül az Eb-re, s ma 18 órakor közel hatszáz érdeklődőt várnak a nyilvános, 75 perces edzésére. 

ROSSI, Marco
Marco Rossi a csapat szálláshelyén a németországi Weiler-Simmerbergben
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A gyakorlásnak lesz egy különleges vendége is: Zeller Dóra, a női válogatott és a német Köln játékosa meglátogatja Marco Rossi együttesét az Európa-bajnokság előtt – adta hírül az Origo. 

Sebastian Koch, Weiler-Simmerberg önkormányzatának turisztikai menedzsere elmondta, máris imádják Marco Rossi csapatát, a jegyek többségét iskolák, helyi klubok és önkéntesek között osztották szét. 

A térség és az egész Weiler-Simmerberg abban bízik, hogy a magyarok látogatása fellendíti a város ismertségét. Biztosan profitálni fogunk az Európa-bajnokság és a magyar csapat által generált figyelemből. Az is előnyünkre válik, hogy a magyar válogatott egyik csoportellenfele, Németország lesz az Eb-n, és a német média is eljön Weilerbe a mérkőzés előtt. Reméljük, hogy egy-két magyarországi vendéget is üdvözölhetünk Weiler-Simmerbergben

– mondta Koch.

A Metropol teljes cikke ITT olvasható el. 

Telki titkai: így néz ki Szoboszlai Dominik hotelszobája (videó)

Az Origo videója a magyar labdarúgó-válogatott felkészülésének állandó magyarországi állomáshelyén, Telkiben készült.

Rózsaszín mezben lép pályára a németek a magyarok ellen

A házigazda német válogatott kétszer a hazai, a magyarok ellen pedig az idegenbeli mezében lép pályára a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörében.

A német szövetség szerdán közölte, hogy 

a pénteki nyitómérkőzésen Skócia ellen és jövő vasárnap Svájc ellen a szokásos fehér mezben szerepel a Nationalelf, egy hét múlva Stuttgartban viszont rózsaszínben láthatják kedvenceiket a hazai szurkolók.

A házigazda német válogatott a magyarok ellen pedig az idegenbeli mezében lép pályára
Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / Forrás: AFP

Az új szerelést márciusban mutatták be, az idegenbeli mez nagy vitát váltott ki a közösségi oldalakon, de a gyártó Adidas szerint a következő hetekben a legkeresettebb termék lett.

A magyar válogatott szombaton a svájciak ellen Kölnben kezdi meg a szereplését a kontinensviadalon, majd a németek következnek, 23-án pedig a skótokkal találkozik a csoportkörben.

Cristiano Ronaldo világrekordot döntött

Cristiano Ronaldo lett a tétmérkőzések számát tekintve a labdarúgó világrekorder, miután kedden felnőtt pályafutása során 1226. alkalommal lépett pályára.

Az ötszörös aranylabdás játékos a pénteken kezdődő Európa-bajnokságra készülő portugál válogatottal 3-0-ra nyert az Írország elleni barátságos mérkőzésen, melyen kétszer is betalált.

A szaúdi al-Nasszr 39 éves sztárja a sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) szerint kedden a brazil Rogério Ceni 1225 mérkőzéses rekordját döntötte meg, és az Eb-n várhatóan tovább javítja csúcsát.

Eddig mindössze 22 játékosnak sikerült átlépnie az ezermeccses álomhatárt, az örökranglistán pedig még négy aktív játékos szerepel: a brazil Fábio (1182), az argentinok világbajnoka, Lionel Messi (1062), a horvátoktól Luka Modric (1038), valamint Ronaldo honfitársa, Joao Moutinho (1020).

Ronaldo emellett 25 mérkőzéssel vezeti a labdarúgó Európa-bajnokságok örökranglistáját is. Rajta kívül a spanyol Iker Casillas az egyetlen játékos, aki öt Európa-bajnokságon vett részt, igaz, 2000-ben és 2016-ban nem lépett pályára.

A portugálok a németországi kontinenstorna csoportkörében sorrendben Csehországgal, Törökországgal és Georgiával találkoznak.

Eurómilliókkal gazdagodhatnak a labdarúgó-Európa-bajnokság csapatai

A pénteken kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság győztese nemcsak a serleggel lesz gazdagabb, a verseny komoly eurómilliókért is zajlik.

A végső győztes - amennyiben a csoportmérkőzésein is diadalmaskodik - összesen 28,25 millió eurót vihet haza. A válogatottak már a részvételért is 9,25 millió eurót kapnak, a csoportmérkőzéseken a győzelemért további egymillió, döntetlenért pedig 500 ezer euró jár.

European Football Championship - International Broadcast Center
A labdarúgó Európa-bajnokság győztese nemcsak a serleggel lesz gazdagabb, a verseny komoly eurómilliókért is zajlik
Fotó: Jan Woitas / Forrás: AFP

A nyolcaddöntő résztvevői további 1,5 millió eurót, a negyeddöntőbe jutott csapatok pedig újabb 2,5 milliót kapnak. A legjobb négy közé jutást 4 millió euróval honorálják, a finálé vesztese 5 millió euróval vigasztalódhat, míg az Európa-bajnok jutalma 8 millió.

A kontinensviadalon ugyanúgy 331 millió eurót oszt szét az európai szövetség (UEFA), mint három évvel ezelőtt.

Albärt az Eb kabalája

Albärt, a medve lesz a pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság kabalafigurája.

A kedves kinézetű mackó német nemzeti színű, azaz fekete-piros-sárga cipőt, fehér sportszárat, kék sortot és mintás polót visel.

BVB Stadion Dortmund - Stadium Open Media Day: UEFA EURO 2024
Albärt, a medve a labdarúgó Európa-bajnokság kabalafigurája
Fotó: Hesham Elsherif / Forrás: AFP

A kabalafigurát már tavaly június 20-án a német-kolumbiai barátságos mérkőzésen bemutatták Gelsenkirchenben. A neve ugyanakkor csak később dőlt el, mert azt nyilvános szavazásra bocsátották. 

A július 5-i eredményhirdetésen Albärt a voksok 32 százalékával végzett az élen a négy javaslat közül.

Albärt azt a Skillzyt váltja, aki a 2021-es Eb kabalafigurája volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában