111 éves a Délmagyarország

2021.05.27. 17:34

A Fradi nemzetközi meccse a Tisza-parton, 20 ezer néző, 20:0-ás szögletarány – Fotók annó 1989

A Ferencváros Szegeden, a Felső Tisza-parti stadionban rendezte KEK visszavágó meccsét az osztrák Admira Wacker ellen 1989. november 1-jén. Húszezer néző látta a meccset.

Rendőri biztosítás a Ferencváros-Admira Wacker 0-1 (0-0) KEK-mérkőzésen a szegedi Felső Tisza-parti stadionban. Fotó: Nagy László (azonosító: 2263-2271)

1989 novemberében Szegeden játszotta KEK visszavágó meccsét a Ferencváros. Az ellenfél, a bécsi Admira Wacker az első meccsen egy utolsó perces góllal 1-0-ra nyert, és eme gól után a városban randalírozni kezdtek a magyar szurkolók. Az egygólos hátrány azonban nem volt sok, a meccs előtt nagy volt a fogadkozás.

Csakhogy a Ferencvárosnál a Rákosi Gyula-Szűcs Lajos edzőpárosnak nagyobb neve volt, mint bármelyik játékosnak, pedig fordítva talán szerencsésebb. A csapatban játszott már a védő Keller József, s a gólokat Dzurják József Csöpitől várták, aki pedig nagyon hullámzó játékos volt.

A Ferencváros-Admira Wacker 0-1 (0-0) KEK-mérkőzés a szegedi Felső Tisza-parti stadionban 1989 novemberében. Fotó: Nagy László (azonosító: 2263-2271)

A Fradit (és talán a focit is) akkor jóval többen szerették, mint ma. A megelőző évtizedekben a Fradi nem volt sem a belügy, sem a honvédség, sem pedig egyéb szakszervezet csapata, tiszta volt, és bizonyos értelemben ellenzéki magatartásnak számított a zöld-fehéreknek szurkolni. 1989 őszén volt olyan forduló, amikor az Üllői úton csaknem annyi néző ment ki (18 ezer), mint az NB I többi meccsére együttvéve (24 ezer), pedig addigra már túl voltunk a mexikói 0-6-on (de még innen az összes többin).

A Ferencváros-Admira Wacker 0-1 (0-0) KEK-mérkőzés a szegedi Felső Tisza-parti stadionban 1989 novemberében. Fotó: Nagy László (azonosító: 2263-2271)

Szegeden tehát várták a Fradit. A rendőrség azért, mert attól tartottak, hogy a szurkolók a bécsi vereséghez hasonlóan „törni-zúzni” fognak. A találkozó A-kategóriás meccsnek számított, de nem a foci minősége miatt, hanem mert az UEFA veszélyesnek ítélte a Fradi-tábort. Emiatt nagyszámú rendőrt kellett kivezényelni, és a meccsen végig videókamerák pásztázták a nézőteret. Nagy László fotóriporter néhány pazar szociót is készített rendőreinkről, érdemes a galériába kattintani érte.

Rendőri biztosítás a Ferencváros-Admira Wacker 0-1 (0-0) KEK-mérkőzésen a szegedi Felső Tisza-parti stadionban. Fotó: Nagy László (azonosító: 2263-2271)

Sajnos a Fradi ezt a meccset is elvesztette, vagyis, hogy igazából langyos unalomba fulladt a meccs. A Fradi az első 25 percben tudott irányítani, azután már nem. Dzurják Csöpi eltörte a labdákat, elakadtak benne a helyzetek, amíg le nem cserélték Wukovicsra. Az osztrákok pedig gólt szereztek a második félidő legelején. A szögletarány 20:0 volt a Ferencváros javára, más érdekesség nem volt a meccsen.

Semmi sem jellemzi jobban a meccs színvonalát, mint Albert Flórián, az FTC szakosztály-igazgatója bosszús nyilatkozata a lefújás után: Most nyilatkoztam a Sanyinak a rádióban, mást nem tudok mondani. Kérdezd meg tőle. hogy mit mondtam. (Ennek a nyilatkozatnak a Délmagyarország önérzetesen utánalőtt még.)

Fradi szurkolók a Ferencváros-Admira Wacker 0-1 (0-0) KEK-mérkőzésen a szegedi Felső Tisza-parti stadionban. Fotó: Nagy László (azonosító: 2263-2271)

Íme a krónika:

Szeged, Felső Tisza parti stadion, 20 ezer néző

V.: Wolf-Günther, Wiesel (Fröhlich, Malbranc).

Admira Wacker: Wolfgang Knaller — Bacher, Oberhofer, Th. Zingler, Gráf — Gruber, Knaller, Müller, Artner — Schaub, Rodax. Edző: Ernst Weber.

FTC: Józsa —Vaszil, Pintér, Limperger, Keller — Topor, Bánki, Kincses — Páling, Dzurják, Fonnyadt. Edző: Rákosi Gyula.

Csere: Dzurják helyett Wukovics a 65., Páling helyett Dukon a 78., Schaub helyett Seber a 85., Gruber helyett Kern a 87. percben.

Gólszerző: Oberhofer a 48. percben.

Sárga lap: Gráf a 4., Vaszil az 56. percben.

Szögletarány: 20:0 (10:0) a Ferencváros javára.

Európai kupameccset legközelebb 1991 szeptemberében játszottak a Tisza-parton, amikor a belgrádi Crvena Zvezda Szegeden forgadta az ír Portadown csapatát.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!