Délmagyarország 110

2020.09.17. 17:30

A Felső Tisza-parti libalegelőn játszott a friss BEK-győztes Crvena Zvezda

Ötven doboz Marlborót loptak a szurkolók, de a labdarúgó BEK aktuális győztese, a jugoszláv Crvena Zvezda 1991. szeptember 17-én Szegeden játszotta kupameccsét. Gyenes Kálmán fotói!

Munkatársunktól

Szinisa Mihajlovics a Crvena Zvezda színeiben a Szeged SC - Crvena Zvezda 1-4 mérkőzésen 1991. szeptember 3-án.

Fotó: Gyenes Kálmán. Azonosító: mfmGyK298-299

Története során először rendezett labdarúgó BEK mérkőzést szegedi egyesület 1991. szeptember 17-én a Felső Tisza-parti stadionban. Nem a saját mérkőzéséről volt szó, a Szeged SC azelőtt néhány hónappal esett ki az NB I-ből. A szegedi helyszínért az aktuális BEK-győztes, a belgrádi Crvena Zvezda jelentkezett be. A Bayern München elleni elődöntő visszavágója után ugyanis örömittas szerb szurkolók zúdultak a pályára, ezért a Zvezda a következő kupakiírás első mérkőzését nem rendezhette jugoszláv, vagyis hazai területen (ki ne emlékezne " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Augenthaler 90. perces öngóljára!?).

Közben a “jugoszláv” kifejezés is kezdett értelmezésre szorulni, mivel 1991 nyarán Horvátország függetlenségi nyilatkozata miatt háborús helyzet alakult ki a horvátok és a szerb hadsereg között, és megindult Jugoszlávia szétesése.

A Felső Tisza-parti stadionban béke volt ugyan, de a stadion gyepe a Délmagyarország szerint leginkább egy libalegelőhöz hasonlított, és a nézőtér sem volt már alkalmas 15 ezer szurkoló befogadására.

A Crvena Zvezda – Portadown (északír) BEK-mérkőzés megrendezéséért azonban a szerb klub 100 ezer dollárt ígért, és ezért a pénzért érdemes volt kipofozni a stadiont. Természetesen Szegeden vita és személyeskedés tört ki. Részint, mert a friss politikai pártok a délszláv válsággal járó aktivizmusban égtek, részint pedig a 10 milliós felújítási költséget kellett előteremteni önkormányzati segítséggel.

Augusztus végére kész volt a szerződés és a Zvezda, amely bevallottan nem rendezett barátságos meccset százezer dollár alatt, “baráti alapon” még egy előkészületi meccset is lekötött a másodosztályt kezdő Szeged SC-vel.

A Szeged SC elleni mérkőzést szeptember 3-án 4000 néző előtt a Crvena Zvezda nyerte 1-4 (0-4) arányban. A Szeged SC másnap Hódmezővásárhelyen 1-0-ra kikapott, és kiesett a Magyar Kupából. “Ahogy látom, inkább szellemileg, mint fizikailag fáradtak el néhányan” – nyilatkozta a kínos vereség után Orosházi László edző.

A stadion azonban kész lett, mindenki a Zvezdát várta. A jugoszláv csapat a BEK-döntőben tizenegyesekkel nyert az Olympique Marseille ellen (csúf meccs volt), de játékosait, Belodedici-et, Szavicsevicset, Proszinecskit, Mihajlovicsot, Pancsevet, Sztojanovicsot kedvelte a közönség. A BEK-győztes csapatból öten – Sztojanovics, Marovics, Sabanadzsovics, Binics és Proszinecski – már eligazoltak, Szavicsevics, Pancsev és Najdovszki pedig a szerb válogatottal Svédországba utazott, így Szegeden a BEK-győztes román Steaua egykori középhátvédje, Miodrag Belodedici, valamint a fiatal Szinisa Mihajlovics volt a szenzáció.

A szerb egyesület 15 ezer belgrádi szurkolót remélt, a szegedi rendfenntartók pedig minél kevesebb balhét. Az önkormányzat a meccs napjára a stadion 500 méteres körzetében alkoholárusítási tilalmat rendelt el.

A szeptember 17-i meccsen végül nem lett balhé. Jugoszláviából csak 5000 szurkoló érkezett, s bár ők Nagy-Szerbiát éltették, az itt nem érdekelt senkit. A meccset az újság “váratlanul közepesnek” tartotta: a Zvezda pontosan játszott, az északírek pedig a focinak csak mesteremberei voltak. Mindenesetre a Szeged SC legalább gólt rúgott a BEK-győztesnek, míg a Portadown azt sem.

A szabálysértési mérleg sem alakult rosszul: a Csillag téren újságos pavilont vertek szét, az Arany János utcában 50 doboz Marlborót loptak, két sörösüvegekkel dobálózó jugoszlávot le kellett csöndesíteni a Dugonics téren, másik kettőt a Kárász utcából állítottak elő, mert kutyájukat sétáltató szegedieket maceráltak, megint mások paradicsomot dobáltak a Kereszttöltés utcában, a stadionban pedig görögtüzet gyújtott egy 15 éves szerb fiú.

A Délmagyarország a meccsre időzítve 8 oldalas, rikkancsokkal terjesztett különszámot adott ki, ebbe készültek Gyenes Kálmán felvételei is.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!