2021.12.22. 07:00
Több száz tonnányi hal fogy karácsonykor
Aki kedden megvásárolta a karácsonyi asztalra való halat, az még elkerülhette a sorban állást. A rohamra a következő napokban számítanak. Becslések szerint a hazai haltermelők a karácsonyi időszakban értékesítik a teljes éves mennyiség 40–60 százalékát. A fehértói halgazdaságnál jártunk, ahol csalódott horgásszal és a negyven év után nyugdíjba vonult pénztárossal is találkoztunk.
Forrás: Török János
Az előttünk álló napok másról sem szólnak, mint a sorban állásról. Előbb a halért, majd a kényelmesek és gasztronómiailag kevésbé pallérozottak a halászléért, majd a boltban a későn ébredők ajándékért, szaloncukorért, végül az év utolsó napjaiban virsliért, pezsgőért és bizonyos pirotechnikai eszközökért.
Nem úsznak a munkában
Mi a fehértói halgazdaságnál, a Szegedfish Kft.-nél kezdtük volna a sorban állást, de délelőtt tíz óra után nem sokkal már majdnem elfogyott a sor. Lévai Tibor is nyugodtan sétált vissza a korábban megvásárolt, megtisztított halért.
– Azt mondták, másfél óra, amit várnom kell. Vártam fél órát, azt hiszem, kész lesz – mondta, és szerencséjére így is lett. Még nem úsznak a munkában az elárusítóhelyen és a tisztítóban sem.
Egy óra alatt kész
Lévai Tibor egy három és fél kilós pontyot és egy egy kiló hetven dekás harcsát vásárolt. Halászlét készít majd, a harcsát kirántja.
– Horgász vagyok, általában megfogom magamnak, de most nem tudtunk halat fogni a haverommal, pedig ő nagy horgász, sokat jár ki, de még neki sem sikerült. Igazából a pucolással telik el az idő, azért csináltattam itt. Otthon kifilézem, megfőzöm az alaplevet, lefagyasztom, 24-én meg egy óra alatt megvagyok a halászlével – tette hozzá.
A régi szép idők
Az elárusítóhelyen összeszokott brigád dolgozik. Odabent kellemes a hőmérséklet, hősugárzó ontja a meleget. A pénzt Szabó Erzsébet kezeli, most ment nyugdíjba negyven év után. Míg egymás után üti be a tételeket, rövid nosztalgiázásra is marad ideje. Elmesélte, hogy amikor még nem volt meg ez az elárusítóhely, kint a téli medencéknél felállított sátorból árultak, busszal, taxival jöttek a vásárlók Szerbiából a halért.
– A régi szép idők. Azért volt jó, mert akkor még fiatal voltam – viccelődött Erzsébet, majd elmondta, a nagy rohamot a következő napokban várják.
Drágább, de még mindig egészséges Van elég hal, a minősége kiváló, igaz, drágább, mint tavaly. Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás. Becslések szerint a hazai haltermelők a karácsonyi időszakban értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát, a nagyobb haltermelők akár éves forgalmuk 60-70 százalékát is. A rendszeres halfogyasztást ajánlják a dietetikusok, hiszen a halhús kevés koleszterint tartalmaz, és nagy mennyiségben található benne foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, gazdag A-, D-, B2-, B6- és B12-vitaminban. A hal forrása az ómega-3 zsírsavaknak, amelyek csökkentik a szívroham kockázatát. |
Szegedi hírek
- Szabadnapján kapta el a tettest
- Maradandó sérülés: fának csapódtak a felfújható fánkkal – videóval
- Negyvenöt éves a Bertalan híd – galériával
- Új étterem a Kárászon: titkos befektető áll a két fiatal mögött
- Szegedi műfordító-házaspár révén élvezhetik a magyarok Miro Gavran világhírű humorát