Szentes és környéke

2014.11.10. 20:54

Apa és fia: egy család, két polgármester

Eperjes, Fábiánsebestyén - Fábiánsebestyénben Kós Györgyöt, Eperjesen Kós Györgyöt választotta a lakosság polgármesternek. Elírás nincs, a névazonosság sem véletlen: az egymással szomszédos településeken apa és fia tölti be a településvezetői pozíciót.

Kovács Erika

Ritkaság, ha egy család azonos ciklusban két polgármestert is ad az országnak. Korábban [namelink name="Botka László"] és édesanyja vezették egy időben Szegedet és Szolnokot. A 2014-es önkormányzati választáson a Kós család örülhetett duplán. Az apát Fábiánsebestyénben, a fiát Eperjesen választották polgármesterré.

Az 59 esztendős [namelink name="dr. Kós György"] első ízben 1994-ben nyerte meg a választást Fábiánsebestyénben. Most kezdte a hatodik ciklusát, társadalmi megbízatású polgármesterként.

– Korábban Eperjesen dolgoztam, 1989-től pedig itt, Fábiánsebestyénben látom el a háziorvosi teendőket. Délelőtt rendelek, majd a fekvő betegekhez megyek. Kora délután leveszem az orvosi köpenyt, és belevetem magam a hivatali munkába – mondta az apa, dr. Kós György.
[namelink name="Ifjabb Kós György"], a fiú, 28 éves. Eredetileg erdőmérnök, majd elvégezte a Nemzetvédelmi Egyetemet, tűzoltótiszt lett. Jelenleg a Közszolgálati Egyetem hallgatója katasztrófavédelmi szakirányon, illetve párhuzamosan a Szent István Egyetem tűzvédelmi szakmérnöki karán is tanul. Nemrég vette át diplomáját Amerikában, az arizonai akadémián is. Ott a tengerészgyalogságnál kapott helikopteres kutatómentő kiképzést. Vészhelyzeti ismereteinek már polgármestersége első percétől nagy hasznát veszi, hiszen Eperjes jelenleg hatalmas küzdelmet folytat a belvízzel.

– Fábiánsebestyénben élek, de Eperjesen születtem, ott voltam kisgyermek. Később focizni is oda jártam. Szinte mindenkit ismerek, és engem is jól ismernek – mesélte a fiú, Kós György, aki mindössze 8 éves volt, amikor édesapját először polgármesterré választották.

– Eleinte abból, hogy apa polgármester, csak annyit szűrtem le, hogy szinte soha nincs otthon, mindig van valami dolga. Később már jobban bepillanthattam a munkájába, láttam, mennyit dolgozik azért, hogy Fábiánsebestyén fejlődjön, hogy jól alakuljanak a település dolgai – folytatta, s megemlítette, gyerekként meg sem fordult a fejében, hogy ő is polgármester legyen egyszer.

Eperjesen Kós György (balról), Fábiánsebestyénben dr. Kós György lett a polgármester. Fotó: Kovács Erika

Eperjesen Kós György (balról), Fábiánsebestyénben dr. Kós György lett a polgármester. Fotó: Kovács Erika
– Az ötlet, hogy a fiam induljon a választáson, tulajdonképpen az orvosi rendelő vizsgálóasztaláról jött. Több eperjesi betegem is van. Egyikük megkérdezte, miért nem náluk indulok a választáson? Arról is beszélgettünk, hogy Fábiánsebestyén és Eperjes között mindig is jó kapcsolat volt. Az eperjesi gyerekek hozzánk járnak óvodába, iskolába. A nyugdíjasklubba is sok eperjesi jár. A rokoni szálak erősek. Sajnos azonban, az utóbbi nyolc évben, vezetői szinten jószerével még beszélő viszonyban sem voltunk, s ennek nem a fábiánsebestyéni oldal volt az oka. Az emberek ezen is változtatni szerettek volna. A betegemmel folytatott beszélgetésről otthon is szó esett. Nem én beszéltem rá a fiamat, hogy induljon a választáson, de örültem, hogy vállalja a megmérettetést – mesélte az édesapa.

Közben az élet úgy hozta, hogy ifjabb Kós György a kampány java részében Amerikában volt, vizsgázott. Még szeptemberben, egy lakossági fórumon osztotta meg terveit az eperjesiekkel, hogyan képzeli el a település fejlesztését. A választás napján sem volt itthon. – Fábiánon lett meg hamarabb az eredmény, az eperjesire elég sokáig kellett várni. Az internet segítségével azonnal gratuláltam apának – mondta ifjabb Kós György.

– Én pedig jobban izgultam azért, hogy a fiam győzzön, mint a saját választási eredményemért. Egy szülőnek mindig fontosabb a gyermeke sikere, mint a sajátja – vette át a szót dr. Kós György. Apa és fia azt is elmondta, a választások után mindketten dupla gratulációkat kaptak.
A két polgármester nem rejtette véka alá, a jövőben szoros együttműködésre törekszenek, kölcsönösen segítik egymást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!