Szeged és környéke

2016.04.08. 12:30

Szemétben úszik a lejárók környéke

Patkányok futkároznak az Izabella híd lejáróit övező szeméttengerben, amely mellett hajléktalanok élnek. A rókusi villamosvonal mentén lévő városi szégyenfolt évek óta problémát jelent a szomszédos műszaki állomásnak is.

T. R.

– Ha várnak egy kicsit, biztosan láthatnak patkányt. Jó nagyra megnőnek errefelé – mondta a Magyar Autóklub Izabella híd melletti műszaki állomásának egyik munkatársa, amikor csütörtökön arra jártunk. Miközben beszélgettünk, valóban kibújt az egyik konténerből egy patkány, ami azonnal futásnak is eredt a szomszédos lejárót övező, számára biztonságos szeméttenger felé.

 

Tengernyi szemét.


Lapunk Csörög rovatába telefonált egyik olvasónk, hogy az Izabella híd Pulz utcára vezető lejárói környékén derékig ér a szemét. Ahogy láttuk, derékig ugyan nem ér, viszont jelentős területet borítanak be az üres műanyag borospalackok, gumiabroncsok, cipők és másféle hulladékok. Erős ürülékszag lengi be a környéket, ami nyáron valószínűleg még fokozottabb lehet. A híd másik oldalán lévő lejárónál van egy hajléktalantanya bejárata, ami a híd alá nyúlik be.


A tanya lakói ottjártunkkor nem voltak otthon, lakhelyüket raselhálóval kerítették le.Mindez 15 méterre a villamosvonaltól és nagyjából 150-re a rókusi pályaudvartól. Tehát akik mondjuk Békéscsabáról a városba érkeznek, rögtön ebbe a látványba futnak bele, ha villamossal a belváros felé indulnak.


– A hajléktalanok cserélődnek, a probléma viszont marad. Évente kétszer levágják a gazt, de a szemetet senki sem viszi el. Évekkel ezelőtt bejelentettük a környezetgazdálkodásnak, hogy néz ki a szomszédos terület, és patkányok is vannak, de nem oldódott meg a probléma – mondta el [namelink name="Benke Csaba"], a műszaki állomás vezetője. Hozzátette, saját portájukat igyekeznek rendben tartani, patkánycsapdákat is tesznek ki, de ennek csak mérsékelt a hatása, a rágcsálók utánpótlása folyamatosan biztosított.

 

Futaki László szerint a növényzetet is ritkítani kellene. Fotó: Schmidt Andrea

A lejárón cipelte fel a biciklijét [namelink name="Futaki László"], aki a lejárót övező szeméttenger mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a híd alatti és melletti területet kisebb-nagyobb foltokban szinte végig szemét borítja. Láttunk itt a kidobott tévétől a sörösdobozokon át a PET-palackig mindent. Szerinte a fákat, bokrokat is erősen meg kellene ritkítani a töltésoldalban – így könnyebb lenne összeszedni is a szemetet.

Megkérdeztük a városházán, kié az Izabella híd lejárói melletti terület, kinek kellene ott takarítania. Ott azt közölték, a terület nem a város tulajdona, hanem egy magáncégé. Viszont tudnak a kialakult helyzetről, ugyanis több bejelentést is kaptak ezzel kapcsolatban. Jelenleg vizsgálják, hogyan lehet mielőbb megoldani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!