Megtanultak nyerni

Becsei Dávid

A történelem ismétli önmagát – tartja a régi mondás. Igaz ez a férfi kézilabda NB I. bajnoki döntőjére is, amit 2021 után 2022-ben is a veszprémi visszavágón nyert meg a Pick Szeged. Történelmi ez a siker, hiszen fennállása során először védte meg címét. 

2013 nyara óta irányítja a szakmai munkát Juan Carlos Pastor. EHF-kupa-győzelemmel indította magyarországi karrierjét, majd 2018 óta elmondhatja, minden évben nyert egy trófeát csapattal. Ez a sorozat így immár négy éve íródik – a pandémia miatt 2020-ban a bajnokságban, a kupában és a Bajnokok Ligájában sem fejezhették be az idényt, pedig minden idők legerősebb szegedi kerete Európa egyik legjobb formában lévő csapata volt… 
Megtört a jég. 2018-ban az ideihez hasonló drámai ütközetben ült fel a bajnoki trónra 11 év után a Pick Szeged. Akkor az utolsó másodpercekben Blagotinsek rohant a szegedi kapura, de a visszazáró Ivan Srsennek is köszönhetően lövése kis híján stadioncsúcs lett. 2019-ben Debrecenből kupagyőzelemmel tértek haza, míg tavaly oda-vissza legyőzte a Pick az akkori bajnoki címvédő Veszprémet. 

Viszontagságos szezont zárt le Rosta Miklós utolsó gólja. A 60 éves klub decemberben foglalta el új otthonát, a Pick Arénát, amelynek avatóján fantasztikus játékkal győzte le a német THW Kielt. A tavasz viszont többször derűs volt, elég, ha csak a Flensburg elleni BL-búcsúra, majd azt követő gyöngyösi fiaskóra gondolunk. Egy valamit viszont megtanult a szegedi keret az utóbbi időben: nyerni. Így ért el csodával határos eredményt (29–29) Kielben hétgólos hátrányból az ősszel, vagy éppen Montpellier-ben mínusz háromról mentett pontot kevesebb mint négy perc alatt. 

Hiányoltuk a szép játékot és a rotációt is. A döntőben viszont az idény közben kevesebb játéklehetőséget kapott Rosta és Martins lett a Jolly Joker a világklasszis formát mutató Mikler Roland mellett. Sokat javult a döntőre a Pick, ez pedig pici szerencsével aranyérmet eredményezett. A munka mindig kifizetődik, Szegeden pedig ebből van bőven, Pastornál nem ritka a két és fél, háromórás tréning sem. A precíz munka meghozta a gyümölcsét, kiélezett szituációban nyert a csapat, amelynek legnagyobb erősítése, hogy a nyáron együtt marad. Mindössze Nik Henigman távozik Franciaországba, míg Szita Zoltán érkezik Lengyelországból. Megtanultak nyerni, most már „csak” folytatniuk kell.