Hirdetés

2024.09.09. 08:20

Megéri a szakképzést választani

Anyagilag is megéri a szakképzésben tanulni. A Szegedi Szakképzési Centrum iskoláit választó tanulókat számos ösztöndíj-lehetőség várja.

PR cikk

A 2020 szeptemberétől bevezetett szakképzési ösztöndíjrendszer segítségével a technikumban vagy szakképző iskolában tanulók havi szintű juttatásban részesülnek.

Amikor fix összeg jár

Az ágazati alapoktatásban tanulmányi eredménytől függetlenül minden tanuló egyforma mértékű havi összeget kap a szakképző intézmény típusát figyelembe véve, amelynek mértéke a technikum esetén 8 ezer forint két éven keresztül, a szakképző iskolákban pedig 16 ezer forint egy éven keresztül. Az ösztöndíjat nem kell külön igényelni, minden technikumba és szakképző iskolába beiratkozott tanuló megkapja, amennyiben a tanuló első Szakmajegyzék szerinti szakmáját tanulja, tanulói jogviszonyban áll és nem évismétlő.

A tanulmányi átlag is számít

Amennyiben a szakirányú oktatás nem duális képzőhelyen, hanem az iskolában valósul meg, akkor a tanulmányi eredmény alapján jár az ösztöndíj. A nappali képzésben tanuló, szakképzési munkaszerződéssel nem rendelkező diákok az ágazati alapoktatást követően, a szakirányú oktatás során tanulmányi eredményeiknek megfelelően akár havi 59 ezer forint összegű szakképzési ösztöndíjat is kaphatnak, amelyet tanulmányaik előrehaladtával, szakképzési munkaszerződéssel, duális képzésbe bekapcsolódva az ösztöndíjnál 2-3-szor magasabb munkabér válthat fel.

A felmenő rendszerben bevezetett általános ösztöndíj csak egy része annak a támogatási rendszernek, amelyben a szakképzést választó diákok részesülhetnek.

Minden pályakezdőt támogatnak

Az aduász pedig, amiért még inkább megéri a szakképzésben tanulni, az egyszeri pályakezdési juttatás, amelyet az első szakmai vizsga megszerzését követően kap kézhez a tanuló. A végzős diákot vizsgaeredménytől függően, az első sikeres szakmai vizsgát követően 133 ezer és 302 ezer forint közötti összeg illetheti meg, amit szakmai karrierjük beindítására, akár eszközök beszerzésére is fordíthatnak.

Ösztöndíj mellé járhat

Az Apáczai ösztöndíj pályázatnak köszönhetően azok a tanulók, akik rászorultsági helyzetük és jó tanulmányi eredményük alapján pályáznak, kiegészítő támogatást kaphatnak tanulmányaik során szakképzési ösztöndíjuk mellé, havi 16 ezer és 34 ezer forint közötti összegben részesülhetnek 7–19 hónapon keresztül.

Mindezek mellett a Szegedi SZC egyéb ösztöndíjjal is támogatja a tanulókat.

A sulikezdést is segítik

A Szegedi Szakképzési Centrum saját hatáskörben a 2024/2025. tanévben szakképző intézményeiben tanulmányaikat megkezdő 9. évfolyamos, valamint a nappali közismeret nélküli képzésre jelentkező tanulóit egyszeri iskolakezdési támogatásban részesíti. Minden jogosult tanulónak egységesen 20.000 Ft/fő összegű egyszeri ösztöndíj kerül kifizetésre. Ezenfelül olyan szakmák, részszakmák esetében, amelyekben az oktatásban történő részvétel feltételeként egyéni védőruházatra és védőfelszerelésekre van szükség, további 20.000 Ft/fő kiegészítő ösztöndíj illeti meg.

Két ágazat diákjai kapnak extra juttatást

Az MVM Energetika Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a Szegedi Szakképzési Centrum általános stratégiai célok közös megvalósítása érdekében együttműködési megállapodást kötött. Az együttműködés a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum – Elektronika és elektrotechnika ágazatban, valamint a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola – Épületgépészet és Elektronika és elektrotechnika ágazatokban tanulmányokat folytató diákokat érinti, ugyanis ők kiegészítő ösztöndíjat is kapnak. A 2024/2025. tanévben a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskolában Épületgépészet és Elektronika és elektrotechnika ágazatban tanulók az alap szakképzési ösztöndíjuk összegével megegyező mértékű anyagi támogatásban 
részesülnek.

Tanulj szakmát a Szegedi Szakképzési Centrum iskoláiban! A jövőd itt kezdődik!

szakkepzesszeged.hu
facebook.com/szegediszakkepzes

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában