Hirdetés

2024.08.15. 13:48

Innovációk a csemperagasztás területén

A ragasztás a hidegburkolás folyamatának harmadik fázisa, amely jelentős befolyással van a végeredményre, vagyis a burkolt felület tartósságára, minőségére és esztétikumára. Az elmúlt időszakban az építőanyag-gyártók ezen a téren egy sor olyan termékkel és technológiai megoldással jelentkeztek, amelyek speciális igények és felhasználási módok esetén is jól alkalmazhatók.

PR cikk

Forrás: cemix.hu

Nagyot téved, aki elsőre azt gondolja, hogy az optimális csemperagasztó kiválasztása egyszerű feladat, a döntés meghozatalakor ugyanis számos körülményt és szempontot kell mérlegelni. Ezek közé tartozik a burkolólap típusa, anyaga, színe és nedvszívó képessége. A lapok mérete ugyancsak fontos paraméter, mivel a nagyobb, akár 2-3 méter élhosszúságú elemek rögzítéséhez speciális anyagokra van szükség.

A döntésnél mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy a burkolt felület milyen környezeti hatásoknak és terhelésnek lesz kitéve. Kültérben vagy beltérben burkolunk? Mekkora hőingadozással számolhatunk? Lesz-e padlófűtés a burkolat alatt? Mekkora vízterhelés, illetve mechanikai vagy kémiai hatás fogja érni?

De ez még messze nem minden, a felsoroltakon kívül számos egyéb tényező is meghatározhatja, hogy melyik termék lesz végül az optimális megoldás. Szerencsére az építőanyag-gyártók által az elmúlt időszakban piacra dobott új termékek és technológiai megoldások sok esetben megkönnyíthetik a dolgunkat.

Óriás burkolólapokhoz extra erős ragasztó dukál

Hosszú évek óta tart az a trend, ami a hidegburkolás során használt burkolólapok fokozatos méretnövekedése kapcsán megfigyelhető. Erre a célra egyre többen választják az óriási, extra nagy méretű elemeket, amelyek élhosszúsága meghaladja a 1,5 méteres vagy akár a 3 méteres határt. A nagy lapokkal való munka nem csak nagy odafigyelést, de speciális szaktudást, szerszámokat és anyagokat is igényel. Ez utóbbi kategóriába természetesen a ragasztók is beletartoznak, amelyek esetében az építőanyag-gyártóknak is lépést kell tartani az igények változásával és a lapok méretének növekedésével.

Az óriási burkolóelemek rögzítéséhez (különösen függőleges felületen) kizárólag extra jól tapadó termékeket lehet alkalmazni, amelyek szálerősítettek, és amelyeknek emelt a diszperzió tartalma. Mivel a nagyobb elemeknek nagyobb a hőtágulása, ezért kizárólag olyan anyagok jöhetnek szóba, amelyek rugalmasak, és így a burkolatok mozgásából eredő jelentős feszültséget képesek levezetni.

Miért olyan fontos a szálerősítés?

Szálerősített építőanyagokkal több termékcsoportban is találkozhatunk. A csemperagasztók esetében ez a viszonylag új technológia elsősorban azért fontos, mert kiküszöböli a hagyományos ragasztók egyik hátrányát, vagyis azt, hogy ezek az anyagok a megszilárdulást követően a nedvesség távozásával még éveken keresztül zsugorodhatnak. Ez sokszor olyan mozgásokhoz, feszültségek kialakulásához vezet, aminek következtében a burkolat károsodhat.

A szálerősített csemperagasztók használatakor a rögzítés során kifejtett nyomóerő hatására a burkolat alatt egy filmréteg képződik, amely a kötőanyag mellett polimer részecskéket és szálas anyagokat is tartalmaz. Ez tulajdonképpen egy megerősített zóna, amely erős kémiai kötést alakít ki a burkolattal, és amely a nedvesség kibocsátása után sem zsugorodik össze, így a burkolat felület élettartama jelentősen megnő.

Gyorskötés kristályos technológia

Ahogy a kivitelezési munkálatok általában, a hidegburkolási projektek is sokszor szűk határidők szorításában zajlanak. Mivel az egyes munkafázisok egymásra épülnek, ha az egyiknél csúszás van, akkor az átadás is garantáltan csúszni fog. Magyarország egyik vezető építőanyag-gyártója, a Cemix nemrégiben piacra dobott önszáradó gyorsragasztója, a 8248 RAPIDFLEX S1 CRYSTAL a ragasztás fázisát rövidíti le jelentős mértékben.

A termék legizgalmasabb tulajdonsága a kristályos vízmegkötési technológia, amely lehetővé teszi, hogy az anyag minden eddiginél gyorsabban megkössön és megszáradjon. Ennek köszönhető, hogy a 8248 RAPIDFLEX S1 CRYSTAL használatával ragasztott járófelület alig 3 óra elteltével már járható. Ez azt jelenti, hogy a burkolás következő fázisa egy kis szünet után szinte azonnal folytatható.

Kémiai terhelés Epoxi

Sok olyan helyiséget is burkolni szükséges, ahol nagy vízterheléssel vagy kémiai terheléssel kell számolni. Ilyenek lehetnek az ipari létesítmények, a kutatólaborok, de akár az autószerelő műhelyek is. Ezek esetében a burkolathoz felhasznált anyagoknak, így a ragasztóknak is megfelelő ellenálló képességgel kell rendelkezniük a vegyi anyagokkal szemben. Ennek az elvárásnak tesz eleget a Cemix egy másik innovatív terméke, a 8275 EPOFIX 2K nevű ragasztó. Ezt az anyagot olyan helyszíneken is tanácsos használni a burkolóelemek rögzítésére, ahol a szigorú higiéniai előírások miatt alkalmaznak erős tisztítószereket, tehát például az egészségügyi intézményekben (többek között műtőkben) vagy uszodákban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában