Hirdetés

2024.07.08. 08:00

Pályaorientációs táborok általános iskolásoknak a Szegedi Szakképzési Centrum szervezésében

A Szegedi Szakképzési Centrum és az irányítása alatt működő szakképző iskolák idén is ingyenes pályaorientációs táborokat szerveztek az általános iskolásoknak azzal a céllal, hogy segítsék a szakmaválasztást és népszerűsítsék a szakképzést. A négy táborban – 2024. június 24. és július 5. között - összesen 60, elsősorban 6-7. osztályos diák próbálhatta ki a modern városépítést, a programozást, a robotika világát, ismerkedhetett a gasztronómiával és a biztonságos közlekedéssel. A programok és az izgalmas játékok a későbbi pályaválasztásban is segítséget nyújtanak a továbbtanulás előtt álló általános iskolásoknak.

PR cikk

A „Tervezd és építsd meg velünk a jövő városát!” elnevezésű táborban az építészet, a tervezés, a grafika, illetve az építőiparhoz kapcsolódó szakmák jelentek meg.  

A Szegedi SZC József Attila Általános Iskolában, a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola és Szegedi SZC Vedres István Technikum közreműködésével – építészek, grafikusok, informatikusok, építőipari és szociális szakemberek – segítségével a diákoknak elképesztő kalandban volt részük.

 

A tábor első napján a diákok megismerték a modern várostervezés és -fejlesztés alapjait, majd csoportokban, mindenki a saját érdeklődési területének megfelelően dolgozhatott tovább a József Attila Digitális Közösségi Alkotóműhelyében. A tanulók először az ötleteiket tervezték meg és vázolták fel, majd a következő napokban ezeket valósították meg. Mindenki nagy lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, és közösen építették meg álmaik városát. Az utolsó napon bemutatták az elkészült művet, a saját településüket, amely tele volt fenntartható, innovatív megoldásokkal és kreatív ötletekkel. A gyermekek nemcsak új barátokat szereztek, hanem rengeteget tanultak a várostervezésről és a modern technológiák (pl. 3D tervezés és nyomtatás, micro:bit, lézervágó) alkalmazásáról.

 

A „Robotika táborban” a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikumban az intézmény és a Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum oktatói foglalkoztak a robotok iránt érdeklődő kisdiákokkal.

A táborozók egy héten át ismerkedtek a robotok világával. Játékos formában, ipari robotokon tanulták a programozás alapjait, számítógép vezérlésű gyártóberendezéseken figyelhették meg, ahogy a megírt kód nyomán megszületik egy alkatrész. 
Munkára fogták a Lego robotokat is. Az akadályok kikerülése, határvonal figyelése csak néhány példa az önjáró, programozható robotok alkalmazási lehetőségeire. A programon résztvevők számára már gyerekjáték megérteni a robotporszívók működésének alapjait.

 

A Python (általános célú, magas szintű, igen népszerű és könnyen tanulható programozási nyelv) segítségével a tanulók megismerkedhettek az algoritmizálás alapjaival. Betekintést nyerhettek a programozható vezérlők világába, melyek a mai gyártási és vezérlési folyamatok gerincét alkotják. Elektronikai áramköröket készítettek, Arduino mikrovezérlővel közlekedési lámpák működését szimulálták.

 

A „Játékos programozó táborban” az általános iskolás diákok élvezetes, játékos formában sajátíthatták el a programozás alapjait a Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziumban. A Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum és Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum oktatóinak közreműködésével megtanulták az egyszerű programok, játékok elkészítését, és az önálló, kreatív alkalmazások létrehozásába kóstolhattak bele.

Minden reggel fél 9-re várták a lelkes diákokat, akik a tábor idején megismerkedhettek az informatika legkülönfélébb területeivel. A robotprogramozás mellett kipróbálhatták, mit tud egy micro:bit ha ügyes blokkódokkal utasítják, vagy milyen is a manapság igen népszerű Python programozási nyelv. Készíthettek saját weboldalt és a grafika alapjaival is találkozhattak az érdeklődő fiatalok. A sok-sok ismeret átadása mellett jutott idő a kötetlenebb játékokra is. A sportosabbak focizhattak, de lehetett társasjátékozni is. A saját maguk is készítettek játékokat, le is tesztelték, a téma természetesen a logika és az informatika volt. Mindenki megtalálta a számára izgalmas, érdeklődésének megfelelő területet.

 

A „Büfékocsi” fantázianevű tábort a Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola és a Szegedi SZC Csonka János Technikum közösen valósította meg.

Az 5 nap alatt egyetlen pillanatig sem unatkoztak a diákok. Sokféle tevékenységet kipróbálhattak, a szlalomozástól a hamburgersütésen keresztül a forrasztásig, melyek mindenféle kompetenciaterületet mozgósítottak.

Játékos formában ismerkedtek meg a KRESZ alapjaival és új tudásukat azonnal próbára is tehették az elektromos kerékpárok és rollerek segítségével. Az önállóság felé vezető úton is nagy lépést tettek meg azzal, hogy elsajátították a főzés-sütés alapjait, így a sokak által kedvelt hamburger készítésének trükkjeit is. Kreativitásukra, kézügyességükre volt szükség a 3D nyomtatás terveinek elkészítéséhez, és a különféle alakzatok forrasztásakor is. Logikai készségeik fejlődtek a LEGO robotok programozásakor. A játékos foglalkozások a hét során egy igazi csapattá kovácsolták a tábor kezdetekor még egymás számára idegen gyermekeket, az élményekkel új barátságok születtek.

 

A Szegedi Szakképzési Centrum iskolái várják az általános iskolás diákokat és szüleiket a jövő tanévben is a pályaorientációs rendezvényeken és a nyílt napokon, ahol további szakmákat ismerhetnek meg és próbálhatnak ki szórakoztató, interaktív formában. A dátumokról tájékozódhatnak a honlapunkon és a hamarosan megjelenő pályaválasztási kiadványunkban is.

www.szakkepzesszeged.hu

A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele Te is, hiszen a jövőd itt kezdődik!

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában