Hirdetés

2024.07.20. 13:38

800 gyermekben ébresztenek reményt

Idén is megszervezi az Állami Gondozottak Országos Találkozóját, az ÁGOTA® Tábort az ÁGOTA® Alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. Ez az eddigi legnagyobb ÁGOTA® Tábor, ahová 800 gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal érkezik Tass-Alsószenttamásra, ÁGOTA Falvára.

PR cikk

A tíz napos tábor szervezője a szegedi központú ÁGOTA® Alapítvány, együttműködő partnere a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója. Ez az egyetlen olyan nyári program, amely nem csupán élményt jelent, hanem terápiás jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét, valamint erősíti önbizalmukat, ezért vált a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok részévé.

Az ÁGOTA® Tábor helyszíne harmadik éve a kifejezetten a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek táboroztatására épült ÁGOTA Falva, amely a Kiskunsági Nemzeti Park területén hét hektáron terül el.

Immár 27. alkalommal rendezzük meg az Állami Gondozottak Országos Találkozóját a vér szerinti családjukat nélkülözni kényszerülő gyermekeknek. Soha nem volt még ekkora táborunk, 800 gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt várunk ÁGOTA Falvára az ország 19 vármegyéjéből. Velük segítő szakemberek, pedagógusok és terapeuták, valamint képzett önkéntesek foglalkoznak

– mondta Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője.

A fiatalok által „tíz napos mennyország”-nak nevezett tábort mindig önkéntes képzés előzi meg. A szakmai, lelki rekollekció célja, hogy az önkéntes munkatársak felkészüljenek arra, hogyan fogadják a családjukból kiemelt gyermekeket.

A képzésen részt vesznek olyanok, akik évtizedek óta támogatják az állami gondozott gyermekeket, valamint olyan fiatalok is, akik korábban gyermekként már voltak az ÁGOTA® Táborban. Ezen felül rengeteg új segítő érkezett, akik szeretnének az önkéntes közösség részévé válni és segíteni a családjukat nélkülöző fiataloknak. A képzés célja egy egymás erősségeire bátran hagyatkozó önkéntes csapat kialakítása, amely szakmailag felkészülten, magas empátiával, felelősségteljesen áll a rá váró kihívások elé.

Az önkéntesek kezet nyújtanak a gyermekeknek, társként kezelik őket, közösen cipelik a fiatalok múltbéli nehézségeit, amelyek mindannyiunk reménye szerint enyhülni fognak a tábor ideje alatt. A fiatalok üres puttonnyal érkeznek, a mi küldetésünk, hogy ez alatt a tíz nap alatt szeretettel és bizalommal töltsük meg a sebzett gyermekek puttonyait

– hangsúlyozta Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője.

A négy napos felkészülés során a kapott ismereteket vasárnap már a gyakorlatban is alkalmazhatják, amikor megérkeznek a gyermekek ÁGOTA Falvára, és ezzel elkezdődik a 27. ÁGOTA® Táborban.

Ha szeretne megismerkedni az ÁGOTA® Alapítvány munkájával vagy segíteni szeretne családjukat vesztett gyermekeknek, akkor látogasson el a www.agotaalapitvany.hu oldalra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában