HÖOK

1 órája

Varga-Bajusz Veronika: a fiatalok sikere a nemzet sikere

A fiatalok sikere a nemzet sikere, „e céltól vezérelve újítottuk meg" a magyar felsőoktatás rendszerét az egyetemek javaslatára - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára Pécsett szombaton.

MW

A HÖOK tisztújító közgyűlése Pécsett

Forrás: MTI

Fotó: Kacsúr Tamás

Varga-Bajusz Veronika a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tisztújító közgyűlésén kiemelte: mindaz, ami ezen a téren az elmúlt években megvalósult, az egyetemistákért történt, és az eredményei nemcsak a nemzetközi rangsorokban látszódnak - ahol 12 magyarországi egyetem van a világ egyetemeinek legjobb 5 százalékában -, hanem a mindennapokban is.

A kampuszok megújítása, a felsőoktatási fejlesztések olyan oktatást, kulturális és a sportolást támogató környezetet biztosítanak, amely a siker garanciája lehet a következő években, évtizedekben

 - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra, hogy minden második forint „teljesítményfinanszírozáson keresztül" érkezik az egyetemekhez, az oktatást teszi kiválóvá, gyakorlatiassá; bevonja a hallgatókat a kutatási lehetőségekbe, a legkiválóbbaknak továbblépési lehetőséget biztosítva segíti a tehetséggondozást, a társadalmi felzárkózást.

Ennek egyik eszközeként kiváló mentorprogramokat indít el, közülük is a legkiválóbb a HÖOK-kal megvalósuló program; a tehetséggondozásban olyan sporttámogatást biztosítanak, amelynek köszönhetően az idei párizsi olimpián és paralimpián minden második magyar olimpikon, paralimpikon egyetemista volt, a 34 éremből 20-at nekik köszönhet az ország

 - mutatott rá.

Varga-Bajusz Veronika hangsúlyozta, hogy előreléptek a nemzetköziesítés terén, megalkották a Pannónia Ösztöndíjprogramot, emellett a hallgatók kezdeményezésére olyan ösztöndíjrendszert próbálnak létrehozni, amelyben az állami ösztöndíj mellett a fenntartó alapítványok tanulmányi, szociális és sportösztöndíjakat adnak a diákok anyagi biztonságáért.

A hallgatókkal közösen dolgoznak azon is, miként lehet az egyetemi képzéseket gyakorlatorientálttá tenni, a szakterületeknek megfelelő munkavégzés lehetőségét megteremteni 

- fűzte hozzá.

Az államtitkár szólt arról, hogy a hallgatók képviselőivel folytatott egyeztetés alapján újult meg a Klebelsberg-ösztöndíj, és emelkedett annak mértéke a tanári, tanítói pályát választók számára. Ugyancsak az egyeztetések eredményeképpen szerepel a hallgatók jövője szempontjából kiemelkedő fontosságú intézkedés a kormány új gazdaságpolitikai akciótervében.

Elindítják az új kollégiumfejlesztési programot, ennek első lépéseként Budapesten alakítanak ki egy olyan új diákvárost, amely megoldást kínál a szűkös kollégiumi elhelyezésre 

- jelezte.

Megjegyezte, ez a program segíti a fiatalok életkezdését a lakástámogatásukon keresztül, a külföldi tanulmányi hitelek kamattámogatott diákhitelre cserélése pedig jelentős előrelépés a fiatalok hazahívásában.

Ugyancsak jelentős előrelépés lesz a Diákhitel 2 programban a munkáltató lehetősége, hogy a tartozást adómentes juttatásként átvállalja a végzettektől

 - mondta.

Varga-Bajusz Veronika közölte, az elmúlt hónapokban sokat foglalkoztak a „gólyatábori helyzet" rendezésével is. Ennek egyik része a belső etikai környezet megújítása, a másik, hogy a hallgatói képviselet döntésétől teszik függővé a szervezési feladatok átadását külső szolgáltatónak.

Az államtitkár a HÖOK képviselőhez fordulva hangoztatta, elkötelezettek abban, hogy ahogy eddig, úgy a következő években is velük szoros együttműködésben erősítsék a magyar felsőoktatást.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora kijelentette:

 a magyar egyetemek lehetőségei látványosan javultak az elmúlt években évtizedben, és ez a javulás kell, hogy folytatódjon a biztató eredmények tükrében.

András István, a Magyar Rektori Konferencia alelnöke, a Dunaújvárosi Egyetem rektora hangsúlyozta: a felsőoktatás közös ügy, a Magyar Rektori Konferencia elkötelezett a HÖOK segítésében, a szervezettel való együttműködésben.

Megjegyezte, a 

HÖOK folyamatosan azon dolgozott az elmúlt 30 évben, hogy képviselje és védje a hallgatók érdekeit.

Az együttműködésre példaként hozta fel, hogy összefogtak a szeptemberi árvízi védekezésben, külhoni programjuk részeként könyvadományprojektbe kezdtek, adományokat gyűjtöttek vajdasági hallgatóknak, segítették kárpátaljai magyarok szűrővizsgálatokon való részvételét, emellett mentorprogramot működtetnek, szervezőmunkájukkal sportolásra ösztönzik a diákokat, elősegítik tehetségek felkutatását külföldi hallgatók beilleszkedését.

A hallgatói szolgáltatások fejlesztése, bővítése, a közösségi élet erősítése, a modern kihívásoknak való megfelelés mind olyan terület, amely további munkát és együttműködést igényel - jegyezte meg.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában