Ország-világ

2016.04.11. 13:57

Vége a vasárnapi zárva tartásnak

Címkék#pihenőnap

A kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást - jelentette be Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján a döntést egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben.


Kifejtette: bár a kormánypártok eredeti célkitűzései megvalósultak a jogszabállyal - hiszen a kiskereskedelemben egy munkavállalót sem lehetett munkára kényszeríteni az elmúlt egy évben, a kereskedelmi szektor és a foglalkoztatottság bővült, a forgalom egy része pedig átterelődött a multinacionális cégek felől a közepes vállalkozások irányába -, de "nemcsak a gazdasági célkitűzéseket kell értékelni", mert "hat évvel ezelőtt arra kaptunk mandátumot, hogy az emberekkel együtt kormányozzunk".


"Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek", és "az elmúlt egy évben nem sikerült meggyőzni őket arról, hogy ez az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres" - jelentette ki Rogán Antal. Külön kiemelte, hogy nem sikerült meggyőzni a nőket, mert közülük sokan hangsúlyozták: a vasárnapi munkavégzés tilalma megnehezíti a családok mindennapi életét.


A miniszter arra is kitért, mérlegelni kellett, érdemes-e népszavazást tartani a kérdésről, milliárdokat elkölteni erre, politikai vitákat vívni róla. "Akkor, amikor egyébként a kormány meggyőződése szerint van egy, az ország szempontjából sokkal fontosabb kérdés az asztalon: a Brüsszel által a napokban is erőltetett kényszerbetelepítés ügye" - mondta.


Mindezt mérlegelve a kabinet arra az álláspontra helyezkedett, hogy felelőtlenség lenne népszavazást tartani a témában - közölte.


Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy a törvény tavalyi hatálybalépését megelőző, azaz a 2015. március 14-i állapot állhat helyre mind a munkavégzésre, mind a pótlékok szabályozására vonatkozóan.


A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője közölte, az Országgyűlés akár már kedden - kivételes sürgősséggel - szavazhat a most benyújtott előterjesztésről, így az akár már a hétvégén hatályos lehet.


A miniszter elmondta, a kormánypárti frakcióktól a javaslat támogatását kéri a hétfői frakcióülésen. Megjegyezte: az ellenzéki pártoknál arra kíváncsi, hogy vajon számukra valóban a szabályozás tartalma, a cél elérése a fontosabb, vagy a "politikai balhé". Ez a következő két nap magatartásából és a szavazatokból egyértelműen kiderül majd - tette hozzá.


A sajtótájékoztatón részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is, aki arról számolt be, hogyan alakult az elmúlt egy évben a kiskereskedelmi forgalom.


Tájékoztatása szerint a forgalom szerkezetében alapvető változás nem volt. Tavaly a kiskereskedelmi forgalom 5,6 százalékkal bővült, vagyis a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény nem okozott visszaesést - mondta, hozzátéve, hogy az üzletek döntő többsége növelte a forgalmát.


A foglalkoztatással kapcsolatos félelmek sem igazolódtak be - folytatta Varga Mihály -, sőt tavaly 1,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelemben foglalkoztatottak létszáma. Megjegyezte, hogy továbbra is vannak betöltetlen álláshelyek az ágazatban.


A tárcavezető azt is közölte, hogy a becslések szerint volt átrendeződés a különböző bolttípusoknál, a nagyobb üzletek felől a kisebbek felé tolódott át a kereskedelem szerkezete.


Rogán Antal kérdésre azt mondta, hogy a népszavazás költsége 4-5 milliárd forint lett volna, amihez a politikai vita és a kampány költségei kapcsolódtak volna, így a jogszabály visszavonása jelentős megtakarítást jelent.

 

A tárcavezetőt kérdezték a betelepítési kvótákról is. Mint mondta, azt tapasztalja, hogy az ellenzék nem veszi komolyan a témát, pedig az elmúlt egy év fejleményei világossá tették: Európában ez az egyik legfontosabb kérdés. Ma másfél millió olyan bevándorló van az unió területén, aki illegálisan lépett be a határokon - jegyezte meg.


Az EU-ban folyamatosan politikai napirenden van a szétosztás, s mindkét brüsszeli javaslatból az látszik, hogy a kényszerbetelepítés a végső cél - emelte ki Rogán Antal, aki úgy értékelt: felgyorsultak az ezzel kapcsolatos egyeztetések, s úgy tűnik, a magyar népszavazás előtt szeretnék megfogalmazni az uniós jogszabályt.


Értékelése szerint a népszavazás ebben a kérdésben különösen súlyos és fontossá vált, a kormánynak az a szándéka, hogy ezt a vitát lehetőleg semmi ne zavarja meg. Jelezte, hogy örülne, ha az ellenzék is mellé állna, mert meggyőződése, hogy Brüsszelt akkor lehet megállítani, "ha egyértelműen, erősen és a magyar polgárok túlnyomó többsége nemet mond a kényszerbetelepítésre".

Így reagáltak az áruházláncok


Vizsgálják a vasárnapi zárva tartás visszavonásáról szóló javaslatot - közölték az MTI megkeresésére áruházláncok. A Hervis akár már most vasárnap kinyitja minden magyarországi üzletét, ha a héten a Parlament megszavazza a változást.


"Örömmel fogadtuk a kormány javaslatát a vasárnapi zárva tartás feloldásáról. Ha a héten a Parlament is megszavazza a változást, a 27 hazai Hervis üzlet már most vasárnap kinyit" - mondta Viola Krisztina, a Hervis Sport- és Divatkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

   

Európa és a hazai piaci egyik vezető sportszer és sportruházat értékesítő lánca szerint a kormány döntése racionális, és a vásárlók többségének szándékát tükrözi. Úgy vélik, ezt mutatja az is, hogy a vasárnapi zárva tartási időszakban nem csökkent a Hervis online üzletének forgalma, a fogyasztók a bezárt üzletek ellenére vásárlással töltötték pihenőnapjukat. A cég webshopjában tavaly 20 termékkategória mintegy 16 ezer árucikkét adta el ilyen módon, többségében sportcipőket.

   

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. az MTI kérdésére közölte: kiemelten fontosnak tartják a vásárlói visszajelzéseket, ezért a vasárnapi zárva tartás eltörlése esetén arra fognak törekedni, hogy megteremtsék az újranyitás feltételeit.

   

A vasárnapi nyitvatartás ugyanakkor - ahogy a törvény bevezetését megelőzően - csak azokat az áruházaikat fogja érinteni, ahol a vásárlói visszajelzések ezt indokolják. Ilyen helyszínek lehetnek a belvárosi területek vagy az idegenforgalmilag frekventált helyek.

   

A vevői igényeknek megfelelve továbbra is szeretnének mindent megtenni azért, hogy vásárlóik a lehető legkényelmesebben intézhessék bevásárlásaikat, akár a vasárnapi napokon is - fogalmazott a válaszában a Spar.

   

A CBA Kereskedelmi Kft. közölte: minden tekintetben tiszteletben tartják az Országgyűlés döntését. Amennyiben további konkrétumok napvilágot látnak - például az esetleges visszaállítás időpontjával kapcsolatban -, akkor tudnak cselekvési tervet megalkotni, a változásra való felkészülést megkezdeni - áll a válaszukban.

   

A Tesco-Global Áruházak Zrt. arról tájékoztatott, céljuk, hogy a hatályos jogszabályi kereteken belül a vásárlók számára legjobb lehetőségeket tudják kínálni, a törvénymódosítási javaslatot vizsgálják.

   

A Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. azt közölte: tudomásul veszik a törvény módosítását, és annak hatályba lépését követően az abban foglaltaknak megfelelő gyakorlatot fognak folytatni.

Így reagáltak a pártok


DK: a parlament minél hamarabb szavazzon a boltzár feloldásáról!


A Demokratikus Koalíció (DK) azt szorgalmazza, hogy az Országgyűlés a lehető leghamarabb szavazzon a vasárnapi boltzár feloldásáról és az azt követő héten már nyithassanak ki a boltok.


Gréczy Zsolt szóvivő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Orbán-kormány vereséget szenvedett a vasárnapi boltzár ügyében és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bejelentése a vereség beismerése.


Az ellenzéki politikus úgy értékelte, a miniszter indokai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, mert a számok is azt igazolják, hogy nem volt helyes bevezetni a boltzárat. Több ezren veszítették el az állásukat, több milliárd adóbevétel esett ki azért, mert a határok mentén lakók külföldre jártak vásárolni - mondta.

   

A DK saját személyes győzelmének is tekinti a tiltás feloldását, mert ők nyújtották be az ügyben az első népszavazási kezdeményezést - tette hozzá Gréczy Zsolt.


Nyakó: nagy siker a választóknak a törvény visszavonása


Kis győzelemként és a választók számára nagy sikerként értékelte a vasárnapi boltzár ügyében népszavazást kezdeményező szocialista Nyakó István hétfőn a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról szóló kormánydöntést.


Az ellenzéki politikus az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az internetadó miatti tiltakozások után másodjára sikerült a nemzeti együttműködés rendszerét meghátrálásra kényszeríteni.

   

A népszavazási kérdése a kormányzati bejelentés után okafogyottá vált - jelezte.

   

Nyakó István azt mondta, "egy despotikus hatalom nem viseli el azt, hogy a választók szavazatukkal mondhassák azt egy diktátumukra: na ne, ezt nem".

   

Az MSZP-s politikus szerint az emberek pontosan értik, hogy a másik két népszavazási kérdés - a kétmillió forintos állami bérplafonról és az állami földek eladásának tilalmáról szóló - is az "egész rendszerről" szól.

   

Nyakó István hozzátette, a kormány ezzel a lépéssel nem teszi meg nem történté a február 23-án a Nemzeti Választási Irodánál elkövetett bűncselekményt. Szerinte amíg nem derül ki, ki volt a megbízó, a kitervelő, a konkrét szervező, "demokratikus vészhelyzet" van az országban.   


Együtt: a kormány "berezelt"


A kormány "berezelt" attól a ténytől, hogy az embereknek nem tetszik a vasárnapi zárva tartás - reagált az Együtt a vasárnapi boltzár feloldásáról szóló hírre.


Szabó Szabolcs független képviselő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ha a Fidesz visszavonja azokat a törvényeket, amelyek az embereknek nem tetszenek, akkor a stadionok és a felcsúti kisvasút építését is le kellene állítani, helyettük pedig inkább az egészségügybe és a közoktatásba kellene több pénzt kellene tenni.

   

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani javaslat eltörölné a plusz ötven százalékos vasárnapi bérpótlékot.

   

A parlamentnek hétfőn benyújtott indítvány indoklásából idézve azt is megjegyezte, hogy a kormánynak a vasárnapi zárva tartásról is a "migránsozás" jutott eszébe, mert arról írnak, hogy a kabinet számára ma a legfontosabb kérdés a "Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés" elleni fellépés. Szabó Szabolcs szerint ehelyett egy mondatot kellett volna írni az indoklásban, mégpedig azt, hogy "kedves magyar állampolgárok, elnézést kérünk az elmúlt egy évi szívatásért".


A Fidesz támogatja a visszavonást


A Fidesz-frakció támogatja a kormány kezdeményezését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonására - ismertette a kormánypárti képviselőcsoport álláspontját annak vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.


Kósa Lajos beszámolt arról is, hogy a Ház kedden kivételes eljárásban szavazhat az előterjesztésről, amely akkor alkalmazható már a következő vasárnap, ha a törvény még a héten megjelenik a közlönyben, miután az államfő aláírta azt.

   

Kérdésre úgy fogalmazott: nem tartják vereségnek a döntést, bár "az kétségtelen kudarc, hogy ez embereket nem tudtuk meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, amely meghozta a hozzá fűzött reményeket". Ezt azzal egészítette ki: az embereknél az a szabadságfelfogás, hogy bármikor vásárolhassanak, felülírta, hogy mindenkinek joga van a vasárnapi pihenőnapra.  

   

Tárgyalni kell a kereskedelmi dolgozókkal, ugyanis a korábban megfogalmazott szabályok visszavonása hátrányosan érheti őket, de "nem hagyjuk őket magukra" - jelentette ki Kósa Lajos. Szerinte a dolgozók álláspontját a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetén kívül senki sem vette figyelembe.

   

Hozzátette: a boltzárat kezdeményező koalíciós partner, a KDNP fenntartja elvi álláspontját, és szeretnék elérni annak kiterjesztését olyan ágazatokra is, ahol nem feltétlenül szükséges a munkavégzés a hét utolsó napján. Ez alól kivétel, ha valaki önszántából akar dolgozni - tette hozzá.

   

Kósa Lajos hangsúlyozta, a jogszabály gazdasági eredményei pozitívak: nőtt a kiskereskedelmi forgalom és a foglalkoztatás is a szektorban, a baloldal forgalomesésre vonatkozó "jóslatai" pedig hamisnak bizonyultak. Bizonyos gazdasági ágak, például a vendéglátás és az idegenforgalom pedig jóval a nemzetgazdasági átlag feletti növekedést mutattak.

   

A frakció ennek ellenére azt állapította meg: az embereket nem sikerült egy év alatt meggyőzni a változtatás elfogadásáról, döntő többségük azt jelezte vissza, hogy nem ért egyet az intézkedéssel.

   

A frakcióvezető kérdésre bevált eszköznek nevezte, hogy egy népszavazást törvényalkotási eszközzel váltsanak ki. Példaként Seres Mária képviselői költségelszámolásra vonatkozó kérdésének kezelését hozta fel, valamint azt, mikor Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő a szociális népszavazás után nem vállalt fel egy újabb referendumot.

   

Hangsúlyozta: a kormányoldal a legfontosabb népszavazásnak az unió kötelező betelepítési kvótájáról szólót tartja, a két kérdést pedig nem kívánja összekeverni.


PM: maradjon meg a 100 százalékos vasárnapi bérpótlék!


Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke kezdeményezi a parlamentben, hogy a vasárnapi zárva tartás eltörlése után is maradjon meg a vasárnap dolgozók száz százalékos bérpótléka.


Ezt Tordai Bence szóvivő közölte, aki a kötelező boltzár eltörlésének hírét úgy értékelte: "emberek - Fidesz-kormány egy - null". A politikus megjegyezte, hogy más, az embereknek nem tetsző témákban is "érdemes lenne feladni a meccset", jó lenne ha a Fidesz elállna "a földrablás" és a "folyamatos közpénzlopás" ötletétől.


LMP: a kormány más ügyekben is hallja meg a társadalom véleményét!


Sallai R. Benedek, az LMP képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy a vasárnapi boltzár mellett más szimbolikus ügyekben is hallja meg az társadalom véleményét. A politikus hétfői sajtótájékoztatóján többek között ide sorolta az oktatáspolitikát, az egészségügyet, a korrupció ellenes küzdelmet, a Városliget-projektet és a termőföld privatizációját is.


Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: miközben a kabinet "azzal tetszeleg a kamerák előtt", hogy figyelembe veszi a társadalom véleményét, a társadalmat gyakorlatilag "kísérleti egérként kezeli", amelyen azt teszteli, hogy milyen reakciókat váltanak ki az intézkedései.

   

Hétfői sajtótájékoztatóikon a kormánypárti politikusok elmondták, hogyan növekedett a kiskereskedelmi forgalom, de arról nem beszélnek, hogyan alakult volna, ha nem lett volna vasárnapi boltzár - mondta Sallai R. Benedek.

   

Hozzátette, korábban a javaslatot kezdeményező KDNP-s Harrach Péter vagy az intézkedést védelmező, szintén kereszténydemokrata Rétvári Bence nem a kiskereskedelmi forgalommal, hanem a családokkal érvelt a törvény mellett. Ezért azt kérte a Fidesztől, mutassa meg, hány család töltött együtt több vasárnapot, hány arborétumban vagy strandon adtak el több belépőt az intézkedés miatt.

   

Sallai R. Benedek szerint a boltbezárásnak nem volt meg a gazdasági háttere, most pedig az a kérdés, hogy a rendelkezéssel okozott károkat helyre lehet-e állítani, ugyanis csökkent a kicsi, ötven négyzetméter körüli alapterületű üzletek száma.


Tóbiás: győztek az emberek, kapitulált a kormány


Győztek az emberek, győzött a demokrácia, a társadalmi akarat és az MSZP, a kormány pedig kapitulált - értékelte Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról rendelkező kormánydöntést hétfői sajtótájékoztatóján.


A pártelnök úgy fogalmazott: másfél év kitartó küzdelem kellett hozzá, de hittek abban, hogy nem lehet az emberek feje felett döntéseket hozni a hétköznapjaikat meghatározó kérdésekben.

   

Hozzátette: minden mérés azt igazolta, hogy a társadalom többsége elutasítja a vasárnapi boltzárat, de a kormány másfél évig nem tett semmit, majd most három nap alatt, "kapkodva, elvi álláspontját feladva kapitulált", de nem a társadalmi akarat miatt, hanem kizárólag a hatalma megtartásáért.     Tóbiás József úgy vélte: ezért nem állhatnak meg, "itt nem ért véget a történet", valódi népszavazást akarnak, mert hisznek abban, hogy a társadalmi akarattal együttműködve leváltható a Fidesz, az embereknek pedig joguk van az egészségügyről, az oktatásról, a földekről, a bérplafonról, fizetésről és a sorsukat meghatározó számos kérdésről véleményt mondani.

   

Kérdésre válaszolva hozzátette: a bérplafonnal és a föld állami tulajdonban tartásával kapcsolatos népszavazási kezdeményezések nagyon jól haladnak, ezért nem mondanak le ezekről, hanem még nagyobb erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a magyar választóknak 2016-ban valódi népszavazásra legyen lehetősége.  

   

AZ MSZP elnöke vizsgálatot és a felelősség megállapítását sürgette a Nemzeti Választási Irodánál történtekkel kapcsolatban, mert mint mondta, több mint hat hete nem tudják, kik akadályozták meg Nyakó István szocialista politikust a népszavazási kezdeményezése leadásában.


Jobbik: senkit ne lehessen munkára kötelezni


A Jobbik azt javasolja, hogy senkit ne lehessen vasárnapi munkára kötelezni, azt csak szabad akaratából, korrekt bérpótlékot kialkudva tehesse meg bárki.


Apáti István, az ellenzéki párt alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonására irányuló kormányzati kezdeményezés tanulságaként hivatkozott arra, hogy aki erőből politizál, az a közakarattal találja szembe magát.

   

Értékelése szerint már a jogszabály elfogadásakor látszott, hogy megosztó a téma és nem mérték fel a valós társadalmi igényeket.

   

A jobbikos politikus megjegyezte azt is, hogy a javaslat elfogadása esetén 4-5 milliárd forint az államkasszában marad azzal, hogy nem lesz népszavazás.


Semjén: a KDNP tartózkodni fog a szavazásnál


A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciója nem szavazza meg, tartózkodni fog a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról tartandó parlamenti szavazáson - mondta Semjén Zsolt pártelnök hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.


A kisebbik kormánypárt elnöke úgy fogalmazott: nem adják fel a harcot, társadalmi kampányt indítanak, amelynek célja, hogy megszerezzék a társadalmi többséget a szabad vasárnap mellett. Tény, hogy nem tudták meggyőzni a társadalmat a vasárnapi munkavégzés tilalmáról, holott meggyőződése, hogy igazuk van - közölte a pártelnök, aki szerint ugyanakkor tudomásul kell venni az emberek véleményét.

   

Semjén Zsolt azt mondta: a Fidesz elnökségi ülésén és a hétfői kormányülésen is "markáns vélemények" fogalmazódtak meg a kérdésben; a Fideszen belül is "színes volt a véleményskála".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában