Napszínes

2024.07.26. 21:30

Ledér nők és mórahalmi diákok

Arany T. János

Így járnak a mórahalmi rossz gyerekek Regéc várában. Természetesen Bakos Ádám jó gyerek, a fotó kedvéért vállalta a fogságot. Fotó: Arany T. János

„Holmi fosos kurvákat be ne bocsássanak a várba, hanem az ki méltó az illendő személyeket.” A vár, ahonnan a romlott erkölcsű hölgyek a vitézek legnagyobb bánatára ki voltak tiltva, Regéc. A tilalmat pedig a vár nagyasszonya, Zrínyi Ilona rendelte el 1678. május 1-én meghozott várrendtartásában, sok más egyéb rendszabály mellett. Hasonló szabályt nem csak Regécen vezettek be, hanem abban a korban általánosan elfogadott előírás volt a nők távol tartása a váraktól. Ennek legfőképpen egészségügyi okai voltak.

A regéci vár egy 1300 körül épült vár a Zempléni-hegység középső részén. Caprara generális 1686-ban leromboltatta, évszázadokon keresztül csak a romjai álltak. Helyreállítása az 1990-es évek végén indult meg, mára helyreállított állapotban látható.

Arról nem találunk feljegyzéseket, hogy a rossz gyerekeket hogyan fegyelmezték Zrínyi Ilonáék, de a vár bejáratánál áll egy kaloda, ami népszerű a turisták körében. Az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti és a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola diákjai is kipróbálták a fából készült büntetőeszközt. Ennek egyik változata volt az álló kaloda, amikor deszkába vágott nyílásokba szorították az elítélt nyakát és csuklóját. A fotó miatt jó poén, de igazából nem volt az, a megszégyenítés mellett testi szenvedést is okozott.

KÉPALÁ Így járnak a mórahalmi rossz gyerekek Regéc várában. Természetesen Bakos Ádám jó gyerek, a fotó kedvéért vállalta a fogságot. Fotó: Arany T. János

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!