Makó és környéke

2017.07.14. 14:27

Megszűnt a makói bűz

Címkék#Makó

Makó - Megszűnt a Makó nyugati részét éjszakánként fojtogató bűz - jelezték lapunknak az arrafelé lakók. Ezek szerint valóban a szennyvíztisztító telepről érkezett a szag.

Szabó Imre

– A párommal esténként azon vitáztunk, kinyissuk-e az ablakot, vagy ne – mesélte az Alkotmány utcában lakó Sárkányné Kelemen Hajnalka arról az időszakról, amikor – mint megírtuk – Makó nyugati fele éjszakánként orrfacsaró bűztől szenvedett. Mint mondta, ő a dögszagot viselte nehezen, párja viszont a meleget – végül az ablakok csukva maradtak. Most mindketten örülnek, hogy esténként újra lehet szellőztetni.

Hajnalka végre ablakot tud nyitni. Fotó: szabó Imre

Hajnalka végre ablakot tud nyitni. Fotó: szabó Imre

A város nyugati felén élőktől több panaszt kaptunk a múlt héten arról, hogy este tíz után valósággal eláraszt mindent a bűz. Utánajártunk, és kiderült, a gondot az okozta, hogy a makói szennyvíztisztító telepen egy új, energiatakarékos technológiát próbáltak ki. Ennek az volt a lényege, hogy a szennyvíziszap-szárító szolárcsarnokban módosították a szellőztetést, csökkentették a felhasznált energiát.


Miután azonban sorra érkeztek a lakossági panaszok, leálltak a kísérlettel, és visszaállt a régi rend.

A múlt héten az Alföldvíz azt ígérte, ha valóban a telepről jövő szag áll a probléma hátterében, néhány napon belül megszűnik – ennyi idő kell ugyanis az ürüléket tartalmazó szennyvíziszap kiszáradásához. Az Alkotmány utcában, ahonnan mi az első olvasói panaszt kaptuk, többen megerősítették: ezen a héten már nem lehetett érezni a dögszagot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!