Szeged és környéke

2007.03.04. 15:19

Az elnök embere már felmérte a körzeti rádiót

Információink szerint a Magyar Rádió árulja a szegedi körzeti stúdiójának épületét, ami a szakértők szerint több mint 100 millió forintot ér. Azt nem lehet tudni, hogy ezzel végleg megszűnik vagy csak átalakul a szegedi közszolgálati rádió. A Stefánia 7. szám alatti négyszintes, több száz négyzetméteres épületben mindössze húszan dolgoznak.

Szabó C. Szilárd

Februárban több fontos változás is történt a Magyar Rádióban. Elindult az MR4 – a nemzetiségi adó, ami mindenhol fogható az országban. Ennek az az Avanesian Alex a vezetője, aki korábban a regionális stúdiókat igazgatta. Most nem tudták megmondani lapunknak, hogy kinek a vezetése alá tartoznak a regionális stúdiók. Volt, aki azt mondta, hogy ebben az átmeneti állapotban gazdátlanok a vidéki stúdiók.

A Magyar Rádiónak nemrégiben még kilenc körzeti szerkesztősége volt, amelyből a szombathelyit és a nagykanizsait megszüntették, a nyíregyházit pedig összevonták a debrecenivel. Úgy tudjuk, hogy ezt tervezik a szegedi és a szolnoki stúdióval is, amelyeket párhuzamosan irányít január óta Bakos Csaba, a szolnoki körzeti rádió vezetője. Bakos érdeklődésünkre közölte: a belső szabályzat szerint csak a Magyar Rádió sajtóosztálya adhat tájékoztatást a vidéki stúdiókról és az átszervezésekről. Januárban azért nyilatkozhatott lapunknak, mert akkor még nem volt ilyen ukáz.

A szegedi körzeti stúdió – amit Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében lehet(ett) fogni – februárban elvesztette a keleti normás URH-sávját, így már csak a 93,1-es frekvencián sugározza műsorát. Ezzel a 100-150 kilométeres vételkörzete 50-70 kilométerre csökkent, így Békésben és Bácsban már nem vagy csak nagyon rosszul lehet hallani.

A szegedi stúdió román és szlovák szerkesztősége szervezetileg már az MR4-hez tartozik, de még a Stefánián dolgozik. Úgy tudjuk, hogy nyolcan készítik a nemzetiségi műsorokat. Velük együtt húsz műsorvezető és technikus dolgozik a szegedi stúdió négyszintes, több száz négyzetméteres épületében. Szerettünk volna pontos adatokat megtudni a sajtóosztálytól, ahol ígérték, hogy visszahív bennünket Borbély Julianna kommunikációs igazgató, de ez nem történt meg.

Más forrásokból úgy értesültünk, hogy a Magyar Rádió árulja szegedi körzeti stúdiójának épületét, ami a lapunk által megkérdezett ingatlanszakértők szerint 100 millió forintnál többet, de 200 milliónál kevesebbet ér. Információink szerint egy menedzser látogatja végig és méri fel a regionális stúdiókat. Úgy tudjuk, hogy Lovász Attila már járt Szegeden. A szakembernek március végéig kell letennie az átszervezési javaslatokat is tartalmazó jelentését Such György rádióelnök asztalára.

Szerettünk volna az elnök emberével is beszélni, de a sajtóosztályon felhívták a figyelmünket, ez ügyben is csak Borbély Julianna nyilatkozhat. Így nem tudtuk meg, mire volt kíváncsi Lovász, mi a véleménye az alacsony hallgatottságot felmutató szegedi adóról, hol lesz várhatóan a régiós rádió központja, Szegeden vagy Szolnokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!