A szegedi nemzetközi nagymester újra meghatározó tagja volt a válogatottnak

1 órája

Lékó Péter: szükség lenne a reformokra

A magyar férfi válogatott sokáig jól állt a budapesti sakkolimpia két hetében. A szegedi Lékó Péter meghatározó tagja volt a végül a 14. helyen zárt nemzeti csapatnak.

A szegedi Lékó Péter az utolsó mérkőzés után – amelyet elveszített a válogatott Spanyolország ellen 3,5:0,5-re, így lett 14. a budapesti sakkolimpia végén – interjút adott, amelyben elmondta, hogy eléggé elfáradt a verseny utolsó két napjára, amikor két nagyon nehéz partit kellett megvívnia.

Lékó Péter
Lékó Péter szerint az összkép pozitív. Fotó: POLYAK ATTILA

Lékó Péter: nagy olimpiát játszottunk

– Szabályba kellene foglalni, hogy a két hetes olimpia utolsó két napján ne lehessen 24 órán belül két mérkőzést játszani. Nagy olimpiát játszottunk csupa erős csapat ellen, egyetlen mérkőzésünk sem volt könnyű. Két szenzációs válogatott van: India talán minden idők legerősebb válogatottja, de ezt tudtuk előre, az USA pedig top tízes játékosokból áll. Megkaptuk mindkét válogatottat pont akkor, amikor nekik számított az eredmény, ki is kaptunk tőlük. Igazságtalan a 11 fordulós lebonyolítás. Kikaptunk a spanyoloktól az utolsó fordulóban, és sajnos nem éreztem, hogy a meccs jól állna. A partim furcsán indult, kerestem az alapállást, és több mint egy óra ment el azzal, hogy ezt megtaláljam. Valahogy kijött az előny kevés idővel, ha ez hamarabb jött volna, megtalálhattam volna az esélyt. Helyette léptem egy tutit gyorsan, a végén pedig a bástyavégjátékot megnyerhettem volna, de a vereség is benne volt. Ha ezt a partit elvesztettem volna, valami drasztikusat teszek magammal, az biztos. Olyan csapatok jutottak előrébb, amelyek nem ültek asztalhoz kiemelt válogatottakkal. Szükség lenne a reformokra, jól jött volna az utolsó meccs előtt egy szabadnap – mondta többek között Lékó.

Lékó nagyon régen nem szerepelt a magyar válogatottban a sakkolimpia előtt.

– Örülök, hogy visszatértem. Vízválasztó volt, hogy Rapport Ricsi visszajött, hatalmasat küzdöttünk, jó olimpiát játszottunk, emelt fővel búcsúzhattunk. Az egész összkép a helyezéstől függetlenül is nagyon jónak mondható. Meglátjuk, mit hoz a jövő – jegyezte meg végül Lékó.

A szegedi nagymester az esemény előtt is nyilatkozott, itt olvasható az anyag.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában