Férfi vízilabda

2024.09.15. 18:21

Leinweber Olivér: a sport néha igazságtalan, nem a legjobb nyer

Három szegedi játékossal a keretében Európa-bajnoki elődöntőt játszott az U19-es férfi vízilabda-válogatott Burgaszban. Leinweber Olivér csapatkapitány szerint most a sport igazságtalanságát élték át, de az eredmények azt mutatták, kiegyensúlyozott volt a mezőny, akárcsak a felnőtteknél az olimpián.

Becsei Dávid

Pörge Zsombor (balról jobbra), Gyovai János és Leinweber Olivér.

Fotó: Albert Péter

Leinweber Olivér, Gyovai János és Pörge Zsombor képviselte Szegedet az U19-es Európa-bajnokságon a férfi vízilabda-válogatottban. A Tiszavirág Sportuszodában rendezett felkészülési tornát követően nagy álmokkal és reményekkel utaztak el a bulgáriai Burgaszba, ahol negyedik helyen zárták a kontinenstornát.

Leinweber Olivér a szegedi vízilabda egyik legnagyobb ígérete.
Leinweber Olivér a szegedi vízilabda egyik legnagyobb ígérete.
Fotó: Karnok Csaba

– Lehetett volna sokkal jobb és rosszabb is, ami a szereplésünket illeti. Elképesztően kiegyensúlyozottá vált a mezőny nyolc csapattal, ebben nagyon hasonlítunk a felnőttekre. Ott is sokan pályáztak az éremre az olimpián, de az csak három válogatottnak jöhetett össze – magyarázta Leinweber Olivér, aki bár október 2-án még csak a 19. születésnapját ünnepelheti majd, máris az OB I.-es Szegedi VE egyik legjobb játékosa.

A kiegyenlítettségre mutat rá, hogy a magyarok Szegeden nyolcgólos különbséggel győzték le Németországot, míg az Európa-bajnoki negyeddöntőben már csak eggyel.

Leinweber Olivér az elődöntős vereség miatt csalódott

– Két győzelemmel kezdtünk a csoportkörben, majd a spanyoloktól meglepetésre kikaptunk. Úgy éreztem, néhány játékosunknál a kelleténél nagyobb volt az önbizalom… A negyeddöntőben túljutottunk a németeken, majd azt vártuk, hogy visszavághatunk az elődöntőben a szerbeknek a Szegeden elszenvedett nagyobb különbségű vereségért. Montenegrótól viszont kikaptak a legjobb nyolc között, így erre megint elbízták néhányan magukat közülünk. A Montenegrótól elszenvedett vereség zavar igazán az Eb-ről, mert nem ők voltak a legerősebb együttes. Nem véletlenül kaptak ki a csoportban tőlünk, a horvátoktól és a spanyoloktól is. Volt egy jó ötletük emberhátrányban, beálltak a kapuba és ezzel legyőztek minket 6–5-re – emlékezett vissza.

A spanyolok ellen bronzmérkőzésen ötvennégy másodperccel a vége előtt 11–9-re vezetett Magyarország. Két védekezési hiba és egy rossz támadás után viszont egyenlített az ellenfél, majd a büntetőpárbajban megnyerte a bronzérmet.

– A bronzmeccsen az utolsó perctől eltekintve jól vízilabdáztunk. Nagyon nem vagyok elégedett, mert azok a horvátok nyerték meg az Európa-bajnokságot, akiket mi kétszer legyőztünk. Egyszer Szegeden, egyszer pedig a csoportkörben. A sport viszont néha igazságtalan, nem a legjobb nyer, hanem az, aki az adott pillanatban jobb formában van és jobban koncentrál – összegzett Olivér.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában