Helyi sport

2024.08.28. 12:56

Paralimpia: pontszerző hely a célja Mocsári Bencének

Vasárnap rendezik a triatlon versenyt Párizsban, amelynek egyetlen magyar indulója Mocsári Bence. Csütörtökön kezdődik a paralimpia a francia fővárosban.

Mocsári Bence vasárnap versenyez Párizsban.

Fotó: Mocsári Bence Facebook-oldala

Először szerepelhet paralimpián Mocsári Bence. A makói paratriatlonista kvótája ugyan már tavaly óta biztosnak mondható volt, de júliusban vált hivatalossá az ötkarikás játékokon való indulása. Bence lesz az egyedüli magyar, aki a paralimpia triatlon versenyén indul.

paralimpia Mocsári Bence
Paralimpia: történelmi eredményt érne el Mocsári Bence, ha elérné célját.
Fotó: Magyar Triatlon Szövetség

Brutálisan erős ez a mezőny, szinte ugyanazt a tempót tudják az ellenfeleim, mint az ép versenyzők legjobbjai. Én a fiatalabbak közé tartozom, ráadásul ez az első paralimpiám, úgyhogy részben tanulni megyek, viszont ez nem azt jelenti, hogy nem szeretném kihozni magamból a maximumot. Világkupákon álltam már dobogón, jó lenne ezúttal is a pontszerző helyek valamelyikét megszerezni, és így minden idők legjobb magyar triatlonos eredményével hazajönni – mondta céljairól Mocsári Bence, aki tehát az első hat hely valamelyikének megszerzését tűzte ki maga elé, az eddigi legjobb magyar eredmény két kilencedik hely volt.

Paralimpia: a Szajna még okoz kérdéseket

A paratriatlonosok az olimpiai táv felét teljesítik Párizsban, így 20 kilométer kerékpározás, 5 kilométer futás, valamint 750 méter úszás vár majd rájuk. Akárcsak az olimpián, így a paralimpián is a Szajnában rendeznék meg az úszószámot, ám a párizsi folyó, és annak vízminősége továbbra is bizonytalanságot okozhat a versenyt illetően.

Mint azt Tóth Szilárd, Bence edzője elmondta, jelenleg három forgatókönyv valószínűsíthető a vasárnapi versenyt illetően. Az eredeti terv szerint egy rendes körpályán úsznának a versenyzők a Szajnában, ám ehhez a tiszta víz mellett gyenge sodrásra is szükség lesz. Erős sodrás esetén feljebb viszik az olimpiához képest feljebb viszik a rajtot, míg a C-terv az, hogy törlik az úszást, és csak futást és a kerékpárt rendezik meg.

– Úgy érzem, a futás a leggyengébb számom, fontos lesz, hogy abban előrébb lépjek. Úszó voltam, az úszásom kiemelkedő a mezőnyben, a kerékpárom pedig elérte a regnáló paralimpiai bajnok szintjét. A pályára nagyon készülnöm kell, ezért is lesz új kerékpárom. Rengeteg kanyar lesz majd, a húsz kilométerből tizenkettő macskaköveken. Jól veszem a kanyarokat, élvezem az ilyen pályákat, mint ami Párizsban lesz. Bízom benne, hogy az úszást is megtartják majd, de persze az időjárást nem lehet befolyásolni – nyilatkozta a szövetség oldalán Mocsári Bence.

A párizsi paralimpián, amelyen összesen nyolc Csongrád-Csanád vármegyei sportoló szerepel majd, vasárnap rendezik majd a triatlonversenyt, amelynek egyetlen magyar indulója Mocsári Bence. A verseny szeptember 1-jén, 8.15-kor kezdődik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában