Élménybeszámoló

2024.07.22. 08:30

Két szegedi vízilabdázó segítette az olimpiára készülő férfiválogatottat

A kapus Danka Benedek, valamint Leinweber Olivér segítette a magyar férfi vízilabda-válogatott felkészülését a párizsi olimpiára. A két szegedi vízilabdázó közül előbbi hat héten át szinte végig Varga Zsolt tanítványaival készült, míg utóbbi három tréningen gyakorolt a világ legjobb játékosaival.

Becsei Dávid

Leinweber Olivér a Zue.hu Szegedi VE vízilabdázója.

Fotó: Karnok Csaba

A két szegedi vízilabdázó közül hat héten át edzett az olimpiára készülő válogatottunkkal Danka Benedek. A zágrábi meccsekre nem utazott el, de az edzéseken és a csapatprogramokon rendszeresen részt vett.

A szegedi vízilabdázó, Danka Benedek (balról), valamint Pohl Zoltán a válogatott összetartásán.
A szegedi vízilabdázó, Danka Benedek (balról), valamint Pohl Zoltán a válogatott összetartásán.
Fotó: Árvai Károly/MW

– Rengeteget dolgoztam, sok minőségi munkát elvégeztem Gárdonyi András kapusedzővel. Vízilabdásként mindenben sikerült fejlődnöm ebben az időszakban, ami nagy hasznomra válhat a jövőben. Úgy érzem, jó benyomást keltettem a többiekben – vélekedett Danka, aki tavaly az U20-as válogatottal világbajnoki címet ünnepelhetett.

Vasárnap 19.30-kor a házigazda ellen kezdi meg szereplését a magyar férfi pólóválogatott az ötkarikás játékokon. Danka Benedek szerint a tornán a mieink legnagyobb erénye a szíve lehet.

A szívük viszi előre őket

– Kiváló kapusaink és remek lövőink vannak. Ez a csapat sosem adja fel, a szíve és a technikai tudása nagyon sokáig repítheti ezen a tornán. A mentális ereje a küzdeni akarásban csúcsosodik ki, büntetőpárbaj nagyon nehezen győzhetőek le – vélekedett.

A szegedi férfi vízilabda tehetsége, Leinweber Olivér három edzésen vett részt a Margitszigeten az olimpiára készülő vízilabda-válogatottal. Ő az U19-es nemzeti csapattal a szeptemberi burgaszi Európa-bajnokságra készül, onnan kérte el Varga Zsolt szövetségi kapitány.

Leinweber Olivér (fehér sapkában) célja, hogy fix tagja legyen a magyar férfi vízilabda-válogatottnak.
Fotó: Török János

– Csak három edzésen tudtam részt venni, ennyi idő alatt sokat nem lehet megváltani a világot. Azt viszont megtapasztaltam, hogy minden mozdulatra oda kell figyelni ezen a szinten, a játék minden területén jól kell teljesíteni. Örülök, hogy behívtak, sok dicséretet kaptam a többiektől. Remélem, hogy hamarosan fix kerettagként is részt vehetek a válogatott összetartásokon – jegyezte meg a Délmagyarország érdeklődésére a 18 éves Leinweber Olivér, aki az OB I. legutóbbi idényében 47 gólt lőtt.

A szegedi vízilabdázó élményei

Azzal kapcsolatban, hogy ki ellen volt leginkább nehéz vízilabdázni az összetartáson, a légiósokat emelte ki.

– Érdekes volt azokat fogni, akik külföldön vízilabdáznak, mivel ellenük az OB I.-ben még nem igazán játszhattam. Testközelből tapasztaltam meg Zalánki Gergő klasszisát, hiszen amikor a Fradiban játszott, akkor én még ritkán játszottam fel a felnőttcsapatba Szegeden. Fogtam még Jansik Szilárdot, Manhercz Krisztiánt és Vámos Mártont is. Utóbbit különösen nehéz, mert nagyon hosszúak a végtagjai, a lábtempója pedig kiváló. Oda kell figyelni, hogy ne tudja levadászni a passzokat, ami cseppet sem könnyű feladat – árulta el Olivér.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában