Párizs 2024

2024.07.21. 18:00

Olimpia: ők képviselik majd Szegedet

Július 26-tól augusztus 11-ig rendezik meg a francia fővárosban, Párizsban a XXXIII. nyári olimpiát. Nyolc szegedi származású versenyzőnek szoríthatunk majd az ötkarikás játékokon, valamint az OTP Bank-Pick Szeged nyolc kézilabdázójának és vezetőedzőjének. Az olimpia fontos résztvevői a játékvezetők is, közöttük is lesz szegedi.

Becsei Dávid

Pénteken este tartják a Párizsban a Szajna folyón az olimpia megnyitóját. Az ezt megelőző napokban is rendeznek már olimpiai versenyeket, a női kézilabda-válogatottunk például már csütörtökön 19 órától mérkőzést játszik a házigazda ellen a csoportkörben. Szombattól viszont már beindul a nagyüzem, hiszen pályára lépnek a férfi kéziseink, valamint medencébe ugranak Hollandia ellen a női vízilabdázóink is, vasárnap pedig 19.30-tól a franciák ellen kezd a férfiválogatott.

Az olimpia előtt az olimpikonok esküt tettek.
Az olimpia előtt az olimpikonok esküt tettek.
Fotó: Polyák Attila/MW

A megnyitóünnepségén a magyar zászlót a Ferencváros kézilabdázója, Böde-Bíró Blanka, és a cselgáncsozó Tóth Krisztián viszi majd.

Úszás

DSC_3390_
200 méter gyorson ugorhat majd medencébe a szegedi Pádár Nikolett.
Fotó: Török János

Ami pedig a szegedi sportolókat illeti, három sportágban lesznek ott a francia fővárosban. Pádár Nikolett úszásban 200 méter gyorson debütálhat az ötkarikás játékokon, míg a szegedi születésű, Ferencváros-versenyző Fábián Bettina a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban, a hódmezővásárhelyi Ugrai Panna pedig 4x100 és 4x200 méter gyorson.

Kajak-kenu

Karnok Csaba
A kajak négyes 500 méteren két szegedivel indul, Nádas Bencével és Kuli Istvánnal.
Fotó: Karnok Csaba

Kajak-kenuban holtversenyben a magyar válogatott lesz ott a legtöbb indulóval, tizenhat fővel. Ennél nagyobb létszámban csak a németek utaznak, akik a nemzetközi szövetség összesítése alapján az összes megszerezhető, tizennyolc kvótát begyűjtötték. A gyorsasági kajak-kenu versenyein augusztus 6. és 10. között öt-öt férfi és női számban negyvenhét ország versenyzői állnak majd rajthoz. Közülük négyen lesznek szegediek, az ötödik az a Kopasz Bálint, aki algyői, de győri színekben versenyez már.

A férfi kajaknégyes 500 méteren a szegedi Nádas Bencével és Kuli Istvánnal a hajóban versenyez majd. Kopasz kajak egyes 1000 méteren és kajak kettes 500 méteren is indul, utóbbiban Varga Ádám párjaként. A nőknél Kiss Ágnes kenu egyes 200 méteren és kenu kettes 500 méteren is rajthoz áll, utóbbiban a szintén szegedi Nagy Biankával együtt.

Kézilabda

Több, mint tíz kézilabdázó kötődik az OTP Bank-Pick Szegedhez Párizsban, köztük Szita Zoltán (balról jobbra), Bodó Richárd, Bánhidi Bence és Mikler Roland. 
Fotó: Karnok Csaba

Népes kontingens képviseli majd a párizsi olimpián az OTP Bank-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatát is. Nyolc olyan játékos lesz ott a tornán, akik a 2024–2025-ös idényben is a kékeket erősítik majd. További három kézilabdázó, Dean Bombac, Matej Gaber és Szita Zoltán pedig az elmúlt években játszott a Tisza-parti klubban, a következő idényt viszont már másol kezdi meg. Mikler Roland tartalékként utazik Párizsba, míg Bánhidi Bence és Bodó Richárd Szitához hasonlóan ott van a szűk keretben. A szlovén válogatott alapembere lesz minden bizonnyal Borut Mackovsek, a spanyolé pedig az az Imanol Garciandía, aki a Norvégia elleni gyakorló találkozón nagyjából tíz méterről lőtt időn túli szabaddobásból gólt. Horvát mezben debütálhat az olimpián Mario Sostaric és Marin Jelnic, míg az újak közül Tobias Thulin kapusként, Michael Apelgren pedig edzőként lesz ott a férfi kézilabdázók tornáján a svéd válogatottal.

Játékvezetők

Bíró Ádám (balról) és Kiss Olivér.
Forrás: Kiss Olivér családi archívuma

Nem csak sportolók képviselik majd Magyarországot, azon belül pedig Szegedet Párizsban. Kézilabda-játékvezetőként ugyanis ott lesz Kiss Olivér, valamint bírótársa, a debreceni Bíró Ádám. Utoljára huszonnégy éve kaptak küldést olimpiára magyart sporttársak ebben a sportágban, Klucsó Jenő és Lekrinszki Tivadar.

Olimpia, érdekességek

2021-ben a tokiói olimpiát a magyar küldöttség húsz éremmel, köztük hat arannyal, hét ezüsttel és hét bronzzal zárta. Olimpiai bajnok lett férfi kard egyéniben Szilágyi Áron, Milák Kristóf úszásban, 200 méter pillangón, Kopasz Bálint kajak-kenuban K-1 1000 méteren, Lőrincz Tamás kötöttfogású birkózásban a 77 kilogrammosok között, Tótka Sándor kajak-kenuban K-1 200 méteren, valamint a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összetételű kajak négyes 500 méteren.

DSC_1143_
Kopasz Bálint K-1 1000 méteren címvédőként ülhet hajóba Párizsban.
Fotó: Török János

A magyar sportolók az 1896-os, athéni nyitánytól kezdve 182 első helyet gyűjtöttek a nyári ötkarikás játékokon. A legjobban 1952-ben, Helsinkiben szerepeltek a magyarok, a finn fővárosból 16 aranyéremmel tértek haza. Szöulban (1988) és Barcelonában (1992) 11-11, Berlinben (1936), Londonban (1948), Tokióban (1964) és Mexikóvárosban (1968) 10-10 diadal után szólt a Himnusz.

A párizsi olimpián 32 sportágban 329 éremosztásra kerül sor. Ebből 157 a férfi, 151 a női szám, 21-szer pedig vegyes csapatoknál hirdetnek bajnokot. Ez összességében csökkenést jelent Tokióhoz képest, 2021-ben 33 sportág szerepelt a programban és 339 győztest avattak.

Az olimpiát megelőzően július 8-án a budapesti Művészetek Palotájában tették le az esküt a magyar sportolók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában