Helyi sport

2008.11.26. 20:46

Sándor Károly: Szeged a szerelmem

A szegedi születésű legendás csatár, Sándor Károly szerdán ünnepelte 80. születésnapját. A lapunk szavazásán minden idők legjobb szegedi labdarúgója címet elnyert focista remek egészségnek örvend, és továbbra is Szeged a legnagyobb szerelme.

Süli Róbert

Azért még egy újságíró is tud izgulni. Egy-egy beszélgetés előtt hevesebben ver a szíve. Főként akkor, amikor egy legendát hív telefonon. Sándor Károly Szeged szülötte. A móravárosi csatárfenomén tegnap ünnepelte 80. születésnapját. Fővárosi lakásában telefonon értük utol.

– Délmagyarország! Ó, sokat köszönhetek a napilapnak. De a városnak is. Imádom Szegedet! A legnagyobb szerelmem. A feleségemet, Zsuzsikát is ott ismertem meg. A szomszédban lakott. Nagyon jó asszony. Éppen neki és a gyerekemnek köszönhetem jó egészségemet. Bár néha meg kellett volna vernem, de nem tettem... Persze ez csak tréfa volt, boldogságban élünk mind a mai napig.

Sándor Károlyt nem feledik a Tisza-parti városban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a lapunk által szervezett „Minden idők legjobb szegedi labdarúgója" választáson első lett.

– Két éve jártam Szegeden. Édesanyám és édesapám ott van eltemetve. A testvérek viszont jönnek hozzám, így sok mindenről értesülök. Az egészségemmel nincsen gond, nem kell bot, enélkül járok. A fejemmel van néha gond. De ezt senki sem látja, kívülről még jól nézek ki. Hetekkel ezelőtt volt az MTK 120 éves születésnapja a Béke Szállóban. Lehettünk vagy 300-an. Mindenkit ismertem, csak a nevekre nem emlékeztem. Mi a titkom? A káposzta és a krumplistarhonya. Imádom mindkettőt.

Imádom a magyar focit. Engem nem érdekel az Inter és a Milan, ha a Székesfehérvár és a Szombathely játszik – mondta Csikar. Fotó: MTI

Imádom a magyar focit. Engem nem érdekel az Inter és a Milan, ha a Székesfehérvár és a Szombathely játszik – mondta Csikar. Fotó: MTI
Persze, hogy szóba került a futball. Sándor Károly, vagy ahogyan mindenki szólította, „Csikar" rendszeresen ott van a lelátón a kék-fehérek meccsein.

– Jók lesznek a gyerekek, csak most még nagyon fiatalok. Éppen a napokban láttam a 16 évesek rangadóját, az MTK–Honvéd összecsapást. Hú! Milyen játékosaink vannak. Nagy jövő előtt állnak, nagyobb volt az iram, mint egy felnőtt NB I-es találkozón. Az utolsó futballmeccset éppen kedden néztem meg. Az angol–magyar új változatát (a legendás londoni 6:3-at, szerk.) egy hatalmas kivetítőn. A Hidegkuti, Puskás, Kocsis hármasnál nem létezett jobb játékos. Egyszerűen zsenik voltak. Láttam én Pelét, Garinchát, Maradonát játszani, egyikük sem volt akkora labdarúgó, mint Öcsiék. Egy baj van csak: még mindig belőlük élünk.

Testvéri szeretet

Tegnap délután Sándor „Csikar" Szegeden élő testvérével, Miklóssal is beszéltünk. – Nekem még nem jött össze az, ami a Délmagyarországnak sikerült. Egyfolytában foglalt a bátyám telefonja. Öt éve, a 75 éves születésnapjára elutaztam köszönteni, de jóformán beszélni sem tudtam vele. Így most nem láttam értelmét annak, hogy ott legyek. Azt ígérte, hogy Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet is meghívja a születésnapi partijára. Kitelik tőle ez az ötlet. Sokat beszélünk, sűrűn hívjuk egymást, így jóformán napi kapcsolatban vagyunk.

379 bajnokin 182 gól a termése

Sándor Károly MTK-s szereplése: 379 bajnoki mérkőzés (klubrekord), 182 gól (Hidegkuti Nándor után a második legtöbb az MTK történetében). Magyar bajnok: 1951, 1953, 1957/58. Magyar Népköztársasági Kupa-győztes: 1952. Közép-Európai Kupa győztes: 1955, 1963. KEK döntős: 1964. Válogatott: 75-szörös válogatott (klubrekord), 27 gól. 1957-től a nemzeti válogatott csapatkapitánya. Világbajnokság: 1958 (10. hely), 1962 (5. hely). Civil elismerései: 1993: Magyar Köztársasági Érdemérem középkeresztje. 1998: Magyar Köztársaság elnökének arany emlékérme. 2001: Az MTK Hungária agárdi labdarúgó-akadémiájának névadója. 2007: Minden idők legjobb szegedi labdarúgója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában