Kötetbemutató

5 órája

A vásárhelyi iskola 1953 és 1970 között

Milyen kultúrpolitikai közegben jött létre és működött egykor a vásárhelyi iskola? Ennek bemutatására vállalkozott Tóth Károly művészettörténész A vásárhelyi iskola - A magyar újrealizmus című könyvében.

Tábori Szilvia

Budapest után végre Hódmezővásárhelyen is bemutatják A vásárhelyi iskola – A magyar újrealizmus című hiánypótló kötetet október 25-én, pénteken 18 órától a Tornyai János Múzeumban. Ibos Éva művészettörténész, főmuzeológus beszélget majd Tóth Árpáddal, a könyvet kiadó Neon Galéria tulajdonosával, a könyv szerkesztőjével, illetve Tóth Károly szerző művészettörténésszel, a Szépművészeti Múzeum – KEMKI igazgatóhelyettesével. 

vásárhelyi iskola,Tornyai János Múzeum
Elsőként a budapesti Írók Boltjában mutatták be Tóth Károly A vásárhelyi iskola című kötetét. Archív fotó: Tábori Szilvia

A vásárhelyi iskola néven ismertté vált művészcsoport fontos szerepet töltött be a hatvanas évek magyar művészetében, amely a szocialista realizmus sokkja után a realizmus megújításának lehetőségeit kereste. A vásárhelyi iskola ezen a néven sohasem állított ki együtt, de művészei tucatnyi kiállításon szerepeltek közösen, jellegzetes karaktert adva e korszak államilag is támogatott művészetének. A kötet kísérletet tesz, hogy hódmezővásárhelyi képzőművészek szemszögéből, az 1953 és 1970 közötti évekre koncentrálva bemutassa az államszocializmus időszakán belül, hogy milyen kultúrpolitikai közegben jött létre és működött a vásárhelyi iskola, milyen alkotók dolgoztak ott, illetve hogyan jelentek meg az országos képzőművészeti szcénában, és milyen kérdéseket vetettek fel a művészetpolitikai vitákban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában