Több mint százötven kiállítás várja az érdeklődőket a Magyar Festészet Napja alkalmából

Több mint százötven kiállítás és kapcsolódó program várja az érdeklődőket országszerte és határon túl a 22. alkalommal megvalósuló Magyar Festészet Napja programsorozatban november közepéig. Az idei év központi kiállítása az Élő Magyar Festészet című tárlat lesz a Pesti Vigadóban.

Delmagyar.hu

A hagyomány tisztelete szerves része a Magyar Festészet Napja alapgondolatának - mondta Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke a rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a közel másfél hónapon át tartó eseménysorozat célja, hogy országszerte és határon túl is megismertessék a magyar festészetet, felhívják a figyelmet a kortárs magyar festészet értékeire.

Magyar Festészet Napja, programsorozat, Verebes György
Csongrádon Nádas Alexandra és Nagy Gábor tanítványai állítanak ki. archív fotó: Zantleitner Ingrid/MW

Az évente megvalósuló rendezvénysorozatot október 18., Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szervezik. A programsorozat fókuszában az Élő Magyar Festészet című tárlat áll, amely három generáció képviselőinek munkáit vonultatja fel, az idén a Pesti Vigadó tereiben.

Verebes György elmondta, hogy a rendezvénysorozat folyamatosan bővül, egész októberben csatlakozhatnak hozzá az intézmények és a galériák.

A Magyar Festészet Napja eseménysorozat célja, hogy erősítse a köztudatban a kortárs festészet jelentőségét és hangsúlyozza szerepét a hazai kulturális életben, miközben a szakma képviselőit összefogja, erősíti a művészközösséget. A több mint egy hónapon át tartó rendezvénysorozathoz egész októberben csatlakozhatnak az intézmények és galériák országszerte és határon túl, kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, kiadvány bemutatókkal, szimpóziumokkal, kerekasztal beszélgetésekkel és társművészeti rendezvényekkel. Az esemény honlapján, a festeszetnapja.hu címen megtalálható programok kínálata így folyamatosan frissül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában