Nemzetközi siker

2 órája

Nehéz versenyművet választottak, mégis dupla győzelmet aratott az Argenteus kórus – videóval

Nemzetközi versenyen remekelt a szegedi énekkar. Az Argenteus kórus első helyezést és különdíjat is nyert az Ohridi Nemzetközi Énekversenyen. Legközelebb csütörtökön lépnek fel a Bárdos-emlékhangversenyen a piarista templomban.

Koós Kata

Az éneklés iránti szívszerelem tartja össze az Argenteus kórus tagjait. Ha az elődkart is figyelembe vesszük, a kórus már több mint ötven éve meghatározó szereplője Szeged pezsgő kulturális életének. 1963-ban alakult meg ugyanis a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának vegyeskaraként, vezetését jelenlegi karnagya, Kovács Gábor főiskolai docens 1998-ban vette át. A kórus 2010 óta viseli az Argenteus Vegyeskar, 2018 óta az Argenteus Hangműhely nevet.

Argentus kórus, Szeged, ének
Az éneklés iránti szívszerelem tartja össze a tagokat, de az Argenteus kórus rendszeresen megméreti magát énekversenyeken is. Fotó: Karnok Csaba

Kórusban, szabadon

Az énekkar jelenleg 15 állandó tagból áll, akik a legkülönfélébb szakmákban dolgoznak. Vannak köztük, akik már a vegyeskarban is énekeltek Kovács Gábor tanítványaiként, és szülőkként tértek vissza az összetartó, lelkes közösségbe. Több énektanár és főiskolás zenész, de irodalomtörténész is van köztük.

Nekem ez a hivatásom. Azt vallom, hogy a zenélésnek van egy olyan dimenziója, amelyet csak egy kórus tud bejárni. Ez a legszabadabb műfaj a komolyzenében. Minden hangszeres zenész valamilyen szinten kötve van a hangszeréhez, a kórusban azonban teljes a szabadság. Mindent képesek vagyunk megcsinálni, gyakorlatilag nincs technikai kötöttség. Mivel kiválóak a kórustagok, ezért a hangmagasság sem okoz problémát számunkra

 – mondta el lapunknak Kovács Gábor karnagy, aki jelenleg zeneelméletet tanít a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karán. 

Sikert sikerre halmoz az Argenteus kórus

Nem csak az öröméneklésről szól azonban az Argenteus kórus tevékenysége. Rendszeresen emelik a városi rendezvények fényét fellépéseikkel például a Vántus István Kortárszenei Napokon, az Egyházzenei Hetek keretében, Szeged Napján, de a Szegedi Szabadtéri Játékokon is szerepeltek már.

Argentus kórus, Szeged, ének
Fotó: Karnok Csaba

Emellett időről időre megméretik magukat énekversenyeken is. 2012-ben elnyerték az észak-macedóniai, Ohridi Nemzetközi Kórusverseny első díját, 2013-ban a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny kategóriagyőztesei lettek, 2014-ben a fővárosi Vándor-kórusversenyen harmadik helyen végeztek, 2015-ben szintén megnyerték az ohridi énekversenyt, amelyen idén nyáron is részt vettek.

Szeretünk versenyekre járni, mert jó buli. Persze keményen dolgozunk előtte mindig, de az még nem fordult elő, hogy feszengtünk volna. Augusztusban is lelkesen utaztunk ki Észak-Macedóniába, ahová gyakorlatilag hazajárunk 2012 óta. Amellett, hogy a zsűri nagyon szigorúan pontoz. Most a százból 92 pontot sikerült elérnünk, amivel első helyen végeztünk 

– mondta el a karnagy. 

A hab a tortán, hogy a verseny különdíját is elnyerte az Argenteus kórus. 

– Nincs kötelező darab, de elvárás, hogy egy makedón szerző darabját előadják a kórusok. Most nagyon nehéz művet választottam. Zografski egyik zeneművét, amelynek előadásával megnyertük a zeneszerző családja által alapított különdíjat – mesélte Kovács Gábor, aki hozzáfűzte, hogy már csak ez a különdíj hiányzott a kórus ohridi „trófeagyűjteményéből”. 

300 énekes zengi be a piarista templomot

Az Argenteus Hangműhely öröménekét legközelebb október 3-án este hallhatja a közönség. A Bárdos Lajos, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karnagy születésének 125. évfordulója alkalmából szervezett emlékhangverseny keretében a szegedi piarista templomban kilenc kórus, összesen csaknem háromszáz kórusénekes lép majd fel. 

Ezt követően az adventi időszakban adnak majd önálló, jótékonysági hangversenyt. Tavasszal pedig Szeged Napján az Argenteus Hangműhely lesz az a kórus, amelynek tagjai előadhatják a városnak komponált zeneművet, amely csaknem harmincéves szegedi  hagyomány.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában