Mogyorós hólyagfa

2 órája

Budapestig mentek egy falevélért a bedős diákok – videóval

Egészen a budapesti Városligetig ment egy növény leveléért az ásotthalmi erdészeti iskola három diákja. Huszka Zoltán találta meg a mogyorós hólyagfát, és a többieknek is hozott belőle. Már a következő kirándulást tervezik a fiatalok.

Arany T. János

– El is áztunk érte – mutatta a levelet az ásotthalmi erdészeti iskolában Huszka Zoltán, Simon Sándor és Sarokin Zoltán. Az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai egészen Budapestig utaztak egy falevélért.

falevél, Budapest, erdészeti, Bedő Albert Erdészeti Technikum
Ha menni kell, menni kell. Bedős fiatalok Budapestig utaztak a mogyorós hólyagfa leveléért. Fotó: Török János

Az erdőművelő-fakitermelő szakmunkásoknak a szakmai vizsgájuk része egy portfóliókészítés. Ez 20 állományalkotó fafajból készül, amelyet egy prezentáción mutatnak be. A technikus képzésben pedig elengedhetetlen a sokkal szélesebb körű fa- és cserjeismeret, sőt lágyszárú növények ismerete is, és így a technikus tanulók is elkezdték a növénygyűjteményeket készíteni. Mindegyik évben más feladatuk van, vagy falevelet gyűjtenek, vagy hajtást, rügyeket, illetve terméseket. Így áll össze az, hogy a felismerés vizsgára remélhetőleg nagyon jól fel tudnak készülni, és amikor majd a kezükbe kapnak a vizsgán néhány levelet, rügyet, termést, akkor azt nekik 60 százalék felett kell teljesíteni, hogy folytathassák a vizsgájukat.

Így már érthető, miért volt ennyire fontos a fiataloknak a mogyorós hólyagfa levele. A fiatalok a Plantnet, egy kép alapján működő növényhatározó alkalmazás segítségével találták meg a növényt, majd elindultak érte Budapestre. Szerették volna egy kis kirándulással összekapcsolni a tanulmányutat, a Gellért-hegyre vágytak, de annyira esett az eső, hogy az elmaradt, és egy közeli bevásárlóközpontban kötöttek ki.

falevél, Budapest, erdészeti, Bedő Albert Erdészeti Technikum
Már tervezik a következő kirándulást. Fotó: Török János

– Nem akartam a vakvilágba menni, biztosra mentem. Amikor odaértem, ahol a térkép mutatta, egy fát kerestem, de kiderült, hogy a nevével ellentétben ez egy cserje – mesélte Zoltán, aki még ekkor sem volt biztos abban, hogy jó helyen jár, de a növény földön lévő barna magja meggyőzte. A nagy sikerre való tekintettel, a fiatalok már tervezik a következő kirándulást, akkor erdei iszalagot keresnek majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában