Gusztustalan jelenetek

2 órája

Ettől a szertől rémálmaid lesznek

És ezek a rémálmok bizony valósággá válnak. Coralie Fargeat alkotásában az értelem álma szörnyeket szül, és közben elhiteti veled, hogy önmagad legjobb verzióját teremtetted meg.

Előrebocsátom a legfontosabbat: A szer című film az utóbbi évek talán legbrutálisabb mozgóképes produktuma, és ez a jelző nem annyira a mű tartalmára, sokkal inkább vizuális megjelenítésére vonatkozik. Aki nehezen bírja a gusztustalan jeleneteket, messziről kerülje el a francia rendezőnő legújabb munkáját.

A szer, gusztustalan jelenetek, groteszk
Újjászületés, ahogyan még sosem láthattuk ezelőtt. 

Előzetesen persze lehetett arra számítani, hogy Fargeat nem fog finomkodni A szerben, hiszen aki már látta a rendezőnő legutóbbi alkotását (A bosszú), annak világos, hogy Fargeat nem megy a szomszédba, ha undorító, vérbő jelenetek megrendezéséről van szó. Na de akkor is! Ilyen szintű rémálomra aligha lehet előre felkészülni. 

A történet egy Elizabeth Sparkle nevű fitneszgururól szól, aki igyekszik visszaszerezni egykori csillogását, de mivel eljárt felette az idő (már az 50-es éveit tapossa), képtelen felvenni a versenyt fiatalabb kolléganőivel. Miután főnöke közli vele ezt a szomorú igazságot, Elizabeth kétségbeesett lépésre szánja el magát: a feketepiacon rendel egy úgynevezett csodaszert, amivel létrehozhatja önmaga fiatalabb verzióját. Létre is hozza, és egy ideig rendben is mennek a dolgok. 

Elizabeth szó szerint megszüli fiatalabb énjét, és amíg ez a feszes testű, sima bőrű szépség, aki Sue-ként azonosítja magát, elkápráztatja a közönséget, addig Elizabeth a földön fekve vegetál. Arra kell csak ügyelni, hogy Sue megfelelő mennyiségű tápanyaggal lássa el az idősebb másikat, és amikor eltelik hét nap, fordul a kocka, mert olyankor Elizabeth lép a színre, Sue pedig vegetál. Röviden szólva egyik héten Sue éli a maga életét, a másik héten Elizabeth. 

Ezt a nem mindennapi sztorit tárja elénk A szer, ami egyébként vizuális megoldásaiban számos klasszikus alkotást idéz meg, például a Ragyogást, a 2001: Űrodüsszeiát, A légy, illetve A dolog című filmet, sőt még egy jelenet erejéig a Mátrixot, valamint a Carrie-t is. Sokkolás tekintetében azonban inkább olyan filmekhez lehet hasonlítani, mint az Antikrisztus, az Eleven kór, A bőr, amelyben élek, vagy épp a Hullajó. 

A szer egy szatirikus „testhorror”, tele groteszk jelenetekkel. Azt ugyanakkor nehéz eldönteni, hogy mégis hányadán álljunk vele. Szőnyegbombázás a jóízlés ellen? Súlyos társadalomkritika? Öncélú provokáció? A legművészibb horrorfilmek egyike? Hajlok arra, hogy ez így mind együttvéve.

Bárhogyan is viszonyuljunk A szerhez, egyetlen dolgot nem lehet vitatni: Coralie Fargeat alkotása rendkívül hatásos. Tulajdonképpen felejthetetlen élményt nyújt, bár az is igaz, hogy én speciel az életben nem akarom látni még egyszer. Egyes jelenetei persze annyira profik, hogy azokat akár tanítani is lehetne, és úgy en bloc vitathatatlan a rendezőnő őstehetsége. Külön öröm a filmrajongók számára, hogy A szer ismét a rivaldafénybe állítja Demi Moore-t, akit az elmúlt években nem nagyon láthattunk, pedig atyaúristen mekkora alakítást nyújt most! Nem sokkal marad el mögötte Margaret Qualley teljesítménye sem, aki Sue szerepében parádézik, de meg kell említeni Dennis Quaidet is, aki még soha sem volt ennyire visszataszító figura. 

Részleteiben A szer valódi mestermunka, ugyanakkor nem mindig sikerül kontrollálnia önnön brutalitását, azaz egyes jeleneteivel, képi megoldásaival olykor már-már az öncélúság határát súrolja, sőt nem egyszer bizony át is lépi azt. A drámai tetőpontnál persze indokolt, hogy a stáb eleressze végre a gyeplőt, és A szer ekkor egy fékevesztett, zabolázhatatlan rémálommá torzul, ami joggal érheti el a kultstátuszt, de az is teljességgel érthető, ha valaki úgy érzi, nem hiányzik az ő lelkének egy ilyen beteg celluloidszörnyeteg.

6/10

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában