Orbis pictus: három művész egyetlen térben

2024.09.10. 09:45

Valóság, látomások és az élet groteszk pillanatai

Boldizsár Gábor, Bozsér Zsolt és Zoltai Attila közös kiállításon vall a valóság személyes érzékeléséről, a látott világról, néhol a valóság vélt mögöttes tartományairól. Szabad asszociációra, megismételt sétákra invitálnak a Tokácsli Galéria tereiben.

Tábori Szilvia

Fotó: Török János

Már a a kiállítás címének pontos ismerete nélkül, elsőre is egy hatalmas képeskönyvben érezhetjük magunkat a szentesi Tokácsli Galéria kiállítóterében. A Orbis pictus a pedagógiatörténet egyik legtöbb kiadást megért, először 1658-ban megjelent, gyermekeknek szánt tankönyve a látható, érzékelhető világban kalauzol

groteszk
Egymással és a közönséggel beszélgetnek és feleselnek a művészek munkái. Fotó: Török János

A szerző Comenius szerint a kötet haszna: segíti a bevésést, megkedvelteti az olvasást és esztétikai élvezetet nyújt, hogy a gyermekek a „könyvekben keressék a gyönyörűséget”. Nagy Imre művészettörténész, nyugalmazott múzeumigazgató szerint a tárlat elnevezése briliáns választás: Boldizsár Gábor festőművész, Bozsér Zsolt grafikus és Zoltai Attila festőművész kiállított művei ugyanis olyan sajátos nyelven megfogalmazott pillanatok, gesztusok, amelyeket mi magunk is ismerünk. A nagyon is eleven és élő alkotások a látható világot mutatják meg képekben.

Az alkotókban – saját bevallásuk szerint – közös a realisztikus ábrázolás, a hagyományok tisztelete, a régi technikák felhasználása, a konzervatív szemléletmód, amely a kortárs művészet progresszivitásával párosul, a régi és új között képezve együttműködést. Részint közös élmények, alkotás és a zene szeretete formálta kapcsolatukat. Remélik, hogy az önállóan is képviselt értékeik közös bemutatkozásukkal még hangsúlyosabban érvényesülnek. 

Számtalan asszociációra lehetőséget adó munkák sorakoznak a térben; néhol egymással feleselve, beszélgetve egymással. A szegedi és vásárhelyi művészek a kiállítás rendezésekor úgy alakították a tárlatot, hogy megnyugvást hozó szigetek, színes mezők, monokróm szakaszok váltakozzanak. Arra biztatva a kultúrakedvelő közönséget, hogy újabb és újabb sétát tegyenek a galériában. 

Zoltai Attila rajzai kellemes momentumokat, pillanatokat, emlékeket, az élet hétköznapi pillanatait, az idő múlását idézik meg. Boldizsár Gábor érzékenyen megfestett képein a táj látványában időzhetünk, míg grafikái inkább a mindennapok, a társadalom helyenként kurta-furcsa, groteszk pillanataival játszanak. Bozsér Zsolt tollrajzai olykor szürreális látomások, egy letűnt kor lenyomatai. Az emberi nagyság és kicsinység ábrázolásai; megjelennek látomásszerű tornyok, a megalázottak és megnyomorítottak létezésének lenyomatai. 

Az Orbis pictus kiállítás megtekinthető Szentes központjában, a Tokácsli Galériában szeptember 26-ig, keddtől péntekig 9 és 13 óra között, illetve 15-től 17, szombatonként  9-től 13 óráig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában