Szegedi hírek

2024.09.04. 17:00

A jövő balerináinak jelentkezését várják

Felvételit hirdetett a Magyar Táncművészeti Egyetem előkészítő-képzésére, amely Szegeden a Varga Balett berkeiben zajlik. Az előzetes tánctudás nem előfeltétel. Akik bekerülnek a képzésbe, tízévesen már akár egyetemi tanulmányaikat is elkezdhetik.

Koós Kata

A Magyar Táncművészeti Egyetem 2019-ben gondolta újra az előkészítő-képzését, 2020-ban Szegeden és Oroszlányban indították útjára elsőként a vidéki Tehetségcentrumokat. Szegeden a Varga József Merényi Zsuzsa-, Jeszenszky Endre- és Táncoktatásért díjas táncpedagógus vezette Varga Balett iskola berkeiben zajlik az előkészítő-képzés. A 1-4. osztályos gyerekek a klasszikus balett, az általános iskola felső tagozatosai pedig a néptánc, a modern- és a színházi tánc alapjait sajátíthatják el. Mára már 11 város csatlakozott az egyetem Tehetségcentrum-programjához. 

A Tehetségcentrumok hidat képeznek a vidéki gyerekek és szüleik, valamint az egyetem között. A Magyar Táncművészei Egyetemen ugyanis tízéves korban kezdődik az oktatás, majd a gyermekek 19 éves korukig tanulják a klasszikus balettet. Illetve, ha később mégsem a balett mellett szeretne egy gyermek elköteleződni, akkor 15 éves korától jöhet néptánc, moderntánc és színházi táncművész szakra

 – mondta el lapunknak Szitt Melinda, a Magyar Táncművészeti Egyetem mesteroktatója, aki hangsúlyozta, nagyon sok ifjú, vidéki tehetség vár felfedezésre az országban.  

Rengeteget pluszt ad a táncművészet a gyermek személyiségéhez és életviteléhez akkor is, ha csak néhány évet tölt el a képzésben. Az akaratának, a fókuszának, az iskolai teljesítményének, a közösségi létének is előnyére válik. A Tehetségcentrumok programjának lényege valóban az előkészítés, nagyon fontos számunkra, hogy mindenki a korosztályának, a testi fejlettségének, idegrendszeri érettségének, izomzatának, saját tempójának megfelelő képzést kapja 

– mondta Szitt Melinda.

Szitt Melinda, a Magyar Táncművészeti Egyetem mesteroktatója kiemelte, nagyon sok ifjú, vidéki tehetség vár felfedezésre az országban. Fotó: Gémes Sándor 

Éppen ezért a jelentkezésnek sem előfeltétele az előzetes tánctudás, ekkor a gyerekek adottságait mérik fel. Az őszi felvételit szombaton rendezik a Varga Balett Moszkvai körúti balett-termében. Regisztrálni a Magyar Táncművészeti Egyetem honlapján elérhető űrlap kitöltésével lehet. 14.30-tól az 1-4. évfolyamos, 15.30-tól az 5-8. osztályos gyerekeket várják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában