Helyi kultúra

2024.08.03. 18:03

Chilitől lángol a főtér: Kapszaicinfüggők hétvégéje Vásárhelyen – GALÉRIA

A lágyabb ízektől egészen a huhogósabb darabokig, ezernyi fajta chili paprikát és belőlük készült termékeket lehet ízlelni a vásárhelyi főtéren az első augusztusi hétvégén. A Vásárhelyi Chilis Napok szervezője közösségépítésre vállalkozott. Nem is akárhogyan.

Tábori Szilvia

Nem volt kecmec: chilievő verseny a javából a vásárhelyi főtéren. Fotó: Tábori Szilvia

Egy átlagos hegyes erős paprika csípőssége 1500, legfeljebb 2000 SHU, a Vásárhelyi Chilis Napok Lángoló Harapások Chilievő Versenyének hölgyei és urai pedig már az első kört 25 ezressel indították. Majd folytatták a küzdelmet 12 körön át egészen 2 millió feletti értékig. Az SHU a kapszaicin tartalom mennyiségét fejezi ki egy adott chili paprikában: minél magasabb tehát az érték, annál erősebb, vagyis csípősebb lesz a chili. 

Tavaly sajnos az évtized vihara sújtott le a Tibchili néven ismert Dobsa Tibor szervezte első Vásárhelyi Chilis Napokra. A mostani időjárás ugyan kedvezett a kapszaicinfüggőknek, de a vártnál lassabban gyűlt a közönség augusztus 3-án a vásárhelyi főtéren, lévén, hogy hivatalos munkanapként telt a szombat. Ám a chilievő versenyre már szépen összejöttek a kíváncsiskodók. 

Dobsa Tibor lapunknak úgy fogalmazott, mostanra az erős ízek kedvelői egyértelműen nyitottak az újdonságok felé, lassan ellépünk attól a gondolattal, hogy beletesszük a húslevesbe az erőset és izzadunk. Egyre többen kíváncsiak az árnyalatokra, a finomságokra, az ezernyi megoldásra, a különféle ízkombinációkra, amit az erősségen túl a chili igazából kínálni tud. 

A vásárhelyi Tibchili alapítója úgy látja, értő és kíváncsi közösséggé tud formálódni a chili rajongók köre. Ahogy a Vásárhelyi Chilis Napok kiállítói is megmondhatják, sokan jönnek és beszélgetnek, kérdeznek. Tudni szeretnék, hogy a vasárnapi kacsasült mellé milyen ízek passzolnak, mivel lehet feldobni a hagyományos ételeket.  Az eredendően hobbista vállalkozók pedig ennek kifejezetten örülnek, szívesen osztják meg tapasztalataikat. 

A közösségépítésre egy kiváló apropó a főzőverseny, ezért is indítják a vasárnapot egy remek gasztro programmal: chilis bab és hagymás bab rotyog majd a kondérokban.

Képalá: Nem volt kecmec: chilievő verseny a javából a vásárhelyi főtéren. Fotó: Tábori Szilvia 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában