Helyi kultúra

2024.08.25. 10:01

Az angol beteg igazi életéről beszél a népszerű előadó

Tábori Szilvia

Fotó: Frank Yvette / Archív fotó

Almásy László igaz(i) életéről tart előadást Propper Valéria nyugalmazott könyvtárigazgató, irodalomtörténész szeptember 19-én, csütörtökön 17 órától a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár olvasótermében. 

Az 1895-ben született utazó, Afrika-kutató, felfedező, pilóta, autóversenyző és üzletemberről mintázták Az angol beteg című játékfilm címszereplőjét. Az alkotás egy szerelmi történet keretébe ágyazva mutat be részleteket Almásy kutatásairól és életéből, az általa felfedezett sziklafestményekről és a háború előtti Egyiptomról. Afrikai évei alatt a légierő kórházába került, hogy tolmácsoljon egy sérült kanadai pilóta mellett. A főhadnagy ülésével együtt kizuhant találatot kapott gépéből, olyan súlyos égési sebesüléseket szenvedett, hogy az orvosok nem tudtak rajta segíteni, egy héttel később elhunyt. Almásy visszaemlékezéseiben is szerepel ez a történet, erre épül a kilenc Oscar-díjjal jutalmazott film alaptörténete.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában