Maroslele

2024.07.12. 08:30

Trafik volt, múzeum lesz - Galéria

A maroslelei főtéren – talán az utolsók egyikeként – megmaradt egy trafik apró épülete. Jelenleg ez üresen áll, az önkormányzat tulajdona. A falu vezetése most azt tervezi, trafikmúzeumot alakít ki benne.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Az ötlet onnan jött, hogy a trafik egykori építtetőjének, Szakács Ferencnek a dédunokája, Gergelyné Bodó Mária előbb levélben, majd a napokban - szüleivel együtt – személyesen is megkereste Drimba Tibor polgármestert. Mint a levélből kiderült, a dédunoka felmenői Maroslelén éltek, a mai napig is vannak rokonai a faluban és amikor itt járnak, nosztalgiából mindig megnézik a régi trafikot.

Drimba Tibor polgármester és a levelet író Gergelyné Bodó Mária és szülei a trafiknál. Fotó: Drimba Tibor
A levelet író Gergelyné Bodó Mária és szülei, Bodó Ferencné Vincze Mária és Bodó Ferenc a maroslelei trafiknál Drimba Tibor polgármesterrel. Fotó: Drimba Tibor

–  Szeretnénk, hogy ez a családunk számára becses emlék megmaradjon, és ha lehetséges, kerüljön rá emléktábla – írta a levélben.

Megnézték a trafikot

Az ötlet, hogy ne csak tábla kerüljön az épület falára, hanem legyen belőle a régi időknek emléket állító trafikmúzeum, azt követően merült fel, hogy Gergelyné – rokonaival együtt – felkereste a falu emberét és a Szabadság téri trafikot is meglátogatva megbeszélték, mi legyen a sorsa.

– Szerte a vármegyéből szeretnénk megkérni mindenkit, hogy akinek maradtak régi, trafikokban vásárolt cikkei, esetleg a trafikokkal kapcsolatos dokumentumai, fotói, egyéb tárgyi emlékei, jelentkezzenek nálam, hogy ezekkel gazdagíthassuk a tárlatot – hívta fel a figyelmet Drimba.

Maroslele trafikmúzeuma várhatóan jövőre, az épület felépítésének 100. évfordulóján nyílik meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában