Szegedi hírek

2024.07.23. 09:00

Szombaton kezdődik a THEALTER Fesztivál Szegeden

Július 27-e és augusztus 2-a között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A programban szerepel árvízszínház, VR-szemüveges múltidézés, közös főzés, klasszikus meséből kibomló kortárs bábszínház, nézőmozgató vitaszínház és könyvbemutató is.

Koós Kata

A holland Collectief Walden a Tisza és Szeged kapcsolatára adaptálja Szélcsendélet című szabadtéri sétaelőadását, amellyel július 27-én délután elstartol majd a hétnapos 34. THEALTER Fesztivál

Idén is több produkcióban számítanak a közönség aktív közreműködésére a THEALTER Fesztiválon.
Idén is több produkcióban számítanak a közönség aktív közreműködésére a THEALTER Fesztiválon. Archív fotó: Karnok Csaba

Szombaton este a Régi Zsinagógában ősbemutatóval folytatódik a program. A Trafó és a MASZK Egyesület koprodukciója Kárpáti Péter Térkép a túlvilágról című előadása, amelyben az író mellett Tóth Ildikó és Zsótér Sándor is színpadra lép.

Bábok és erdélyi előadások is érkeznek

Két különleges bábelőadás is érkezik Szegedre, amelyek ismerős történeteket mesélnek el rendhagyó módon. A szombathelyi Mesebolt Bábszínházból a Szegény Dzsoni és Árnika jön Kovács Géza rendezésében, míg a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Móricz Zsigmond Árvácskáját dolgozta fel Vidovszky György rendezésében.

A fesztivál közleményében kiemelték, hogy erős lesz idén az erdélyi jelenlét. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemről felolvasószínház érkezik Meneküljünk ebből a rettenetes házból! címmel, a kolozsvári Reactor, a Váróterem Projekt és a budapesti STEREO AKT pedig a román-magyar együttélésre okos humorral reflektáló Wonders of Transylvaniát hozza el Boross Martin rendezésében.

VR-szemüveg, vitaszínház és panaszgén

Tavaly nagy sikert aratott Bagossy Júlia két rendezése, idén a Katona József Színház Sorstalanság című, a Nobel-díjas Kertész Imre regénye nyomán készült tantermi előadásával lesz jelen. Testvére, Bagossy Bálint is bemutatkozik Szegeden, Thomas Bernhard Irtása a Trafó és a Freeszfe koprodukciója, a gyűlölve rajongott Burgszínész szerepében Zsótér Sándorral.

A színház és a történelem határvidékére kalauzolja majd a közönséget Kelemen Kristóf, ifjú rendező. A Szeánsz során a nézőket VR-szemüveg repíti a balatonboglári kápolna betiltott performanszai idejébe. Különleges élményt ígér Kocsonya Zsófi Örökölt bors című, főzés alapú közösségi színházi előadása épp úgy, mint a szegedi Homo Ludens Project Pygmalion kosara című, a magyar panaszgént közösen kiiktató produkciója. A Szegedi Nemzeti Színház Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér provokatív vitaszínházzal, a Minden ember halandó című produkcióval jelentkezik. A Dioráma Csoport Barátságkert workshopján szintén számítanak majd a nézői közreműködésre. 

Táncszínház és kisebbségi kérdések 

A Trainingspot Társulat Boda Tibor rendezte Sűrítettje életről és halálról gondolkodik, a Keserű Imre köré szerveződött bOdyssey Projekt a Búcsúban családi (rém)álmot mutat meg, míg a Hódi Virág Noémi írta Bonci az orvostanhallgatók bizarr hétköznapjaiba enged bepillantást. Szabó Veronika és Lestyán Attila mindössze hét próbával hozta létre a Dühöngőt: ez lesz a Hétpróbás Társulat egyik első bemutatója. A Szegeden is jól ismert KV Társulattal ezúttal a nemzetközi hírű filmrendező, Reisz Gábor dolgozott, Nem beszélve arról, hogy... című produkciójuk is látható lesz. Az Andaxínház  Petőfi verseivel, zenés esttel érkezik  Hajduk Károllyal.

A győri RÉV Színház a Szivák-Tóth Viktor által írt és rendezett Belém égsz című előadással, a KÁVA Kulturális Műhely a Megzabállak!-kal érkezik.

A tánc és a színház határvidéke iránt érdeklődők Molnár Csaba, Vadas Zsófia Tamara és Vass Imre game changerét, valamint Fehér Ferenc, Lőrinc Katalin és Pál Zoltán DISCO 142-jét tekinthetik meg.

A Független Színház Magyarország Országépítők című produkciója és az RS9 Színház Mariella Mehr élete című monodrámája egyaránt a roma kisebbséget állítja fókuszba.

Augusztus 2-án este a Kisszínházban zárul a 34. THEALTER fesztivál. Pető Kata és Rohonyi Barnabás fergeteges humorú, a változó nőiségről megrendítő őszinteséggel gondolkodó előadásában érkezik a MILF, amelynek rendezője Gergye Krisztián.

A programsorozatot könyvbemutató is gazdagítja majd. Upor Lászlóval Majdnem lehetetlen című kötetéről Jászay Tamás beszélget.

A részletes program elérhető a thealter.hu-n, az online jegyvásárlás a tixa.hu/thealter oldalon július 23-án indul. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában